Προτάσεις για τον εξορθολογισμό του υγειονομικού συστήματος και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας κατέθεσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, σε συνάντηση επιστημονικών φορέων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τους εκπροσώπους της TASK FORCE

Print Friendly, PDF & Email


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, κατά τη συνάντηση επιστημονικών φορέων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τους εκπροσώπους της TASK FORCE.


«Ξεκινήστε από την Πρόληψη, εάν θέλετε να μειώσετε τη Φαρμακευτική και Υγειονομική Δαπάνη. Η διατήρηση της Υγείας κοστίζει λιγότερο από τη θεραπεία της Ασθένειας» ήταν το μήνυμα που έστειλε δημόσια ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, στη συνάντηση των επιστημονικών φορέων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τους εκπροσώπους της TASK FORCE στην οποία προσκλήθηκε για να εκθέσει τα προβλήματα της φροντίδας Υγείας των ασφαλισμένων και των λειτουργών Υγείας και να καταθέσει τις προτάσεις του Ι.Σ.Α για τον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας.


«Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ο χώρος της Υγείας τελεί υπό κατάρρευση. Οφείλουμε εξ αρχής να καταστήσουμε σαφές ότι ο ιατρικός κόσμος και ο Ι.Σ.Α δεν είναι αντίθετοι στον εξορθολογισμό του χώρου της Υγείας και την περιστολή της σπατάλης με μέτρα όμως που σέβονται τον ασθενή και το γιατρό καθώς και την αξιοπρέπειά τους», δήλωσε ο κ. Πατούλης, αναλύοντας τους άξονες προτεραιοτήτων του χώρου της Υγείας.


ʼξονας πρώτης προτεραιότητας αποτελεί για τον Ι.Σ.Α ο επαναπροσδιορισμός της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, διότι έγινε με προχειρότητα και χωρίς κοινωνικό στοχασμό: Θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να συμμετέχουν στη φαρμακευτική δαπάνη σύμφωνα με τις οικονομικές τους δυνατότητες διότι σήμερα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θεραπεία οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, οι οικονομικά αδύναμοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Φτάσαμε στο σημείο οι καρκινοπαθείς να παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα και τις πολυεθνικές εταιρίες του φαρμάκου ανενδοίαστα να θέτουν εμπάργκο στην Υγεία των Ελλήνων πολιτών την ώρα που η ανεργία, οι άστεγοι, οι ουρές των συσσιτίων, οι ανασφάλιστοι, τα λουκέτα στην αγορά, οι αυτοκτονίες και τόσα άλλα, έχουν χτυπήσει κόκκινο.


Επιβεβαιώνεται η προχειρότητα των επιλόγων στη φαρμακευτική περίθαλψη με επαναλαμβανόμενες λίστες περικοπής φαρμάκων και τους πολίτες λόγω άρσης της πίστωσης από τους φαρμακοποιούς, να συνωστίζονται στις ουρές της ντροπής και να καλούνται να πληρώσουν από τις άδειες τσέπες τους τα φάρμακα. Οφείλουμε να αλλάξουμε πορεία και να εφαρμόσουμε μία πολιτική που θα διασφαλίσει την προσβασιμότητα όλων των ασθενών στο δικαίωμα της θεραπείας, διότι αλλιώς κινδυνεύει να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική κρίση που θα θρηνήσει ανθρώπινες ζωές.


Αλαλούμ παρατηρείται και με τα γενόσημα και την αναγραφή της δραστικής ουσίας που χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες αναιρέσεις και επαναφορές σχετικών αποφάσεων με κυρίαρχο στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που σημειωτέον έχει ήδη μειωθεί υπέρ τα 3 δισ. ευρώ και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας κόστος-όφελος και τον θεράποντα ιατρό να υποκαθίσταται από το φαρμακοποιό. Και ποιος θα έχει την ευθύνη εάν από κάποιο φάρμακο πεθάνει ένας ασθενής; Ο γιατρός που πρότεινε ένα θεραπευτικό σχήμα; Ο φαρμακοποιός που το άλλαξε; Ή το Κράτος που έδωσε το δικαίωμα της αλλαγής;


Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι δαπάνες της ΥΓΕΙΑΣ είναι ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ. Δεν είναι δυνατόν, το Επίσημο Κράτος που στον προϋπολογισμό του 2012 διέθεσε το ανεπαρκέστατο ποσοστό του 0,6% του ΑΕΠ να το κατεβάζει στη συνέχεια στο 0,4% όταν παράλληλα οι κλάδοι σύνταξης και Υγείας των Ταμείων είναι ελλειμματικοί λόγω PSI, για να φτάσουμε στο σημείο προ ολίγων ημερών τα ταμεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ να διαθέτουν 5 εκατ. ευρώ.


Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση e-syntagografisi.gr και το σύστημα ηλεκτρονικής αναγραφής εξετάσεων e-diagnosis.gr, στημένα με προχειρότητα, δυσλειτουργούν εξ αρχής και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αντίστοιχες ανάγκες σε συνταγές και παρακλινικές εξετάσεις των 9 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, με αποτέλεσμα κατ’ επανάληψη να τίθενται εκτός λειτουργίας, να καθίστανται ευάλωτα σε hackers και τους γιατρούς να χάνουν απίστευτα πολύτιμο χρόνο για να μπουν στο σύστημα και τούτο σε βάρος της όλης διαδικασίας εξυπηρέτησης των ασθενών τους.


Εάν θέλουμε να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, πρέπει να ξεκινήσουμε από τη διατήρηση της Υγείας του κάθε πολίτη. Η χώρα μας έχει τα πρωτεία στην παιδική παχυσαρκία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αντί, λοιπόν, να δαπανούμε ασύλληπτα ποσά για την κατανάλωση αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων, θα πρέπει να ασκήσουμε κατάλληλες πολιτικές πρωτογενούς πρόληψης που θα διασφαλίσουν σε βάθος χρόνου την αποφυγή της παχυσαρκίας και τη διατήρηση υγιούς του πληθυσμού στόχου μας. Μόνο μέσα από πολιτικές ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης του πληθυσμού και προληπτικής ιατρικής, μπορούμε να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, δημιουργώντας ένα πλαίσιο προαγωγής Υγείας σε κάθε πολίτη.


Ως Ι.Σ.Α θεωρούμε πολύ σημαντική τη σημερινή συνάντηση και είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω παραγωγική συνεργασία προς εξεύρεση εφικτών λύσεων εφόσον είστε ειλικρινείς στη διαχείριση του διαλόγου ώστε να υπάρξει αξιοπρέπεια στον Έλληνα πολίτη σε όποιο σημείο της χώρας κι αν κατοικεί. Επίσης, ο λειτουργός Υγείας έχει το ισότιμο δικαίωμα να αμείβεται έγκαιρα και αξιοπρεπώς όπως όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του.

Μετάβαση στο περιεχόμενο