«Πρώτα οι γειτονιές» είναι το μήνυμα που δίνει μέσα από τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2010, η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Στα έργα στις γειτονιές και στην ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και δράσεων του Δήμου δίνει προτεραιότητα το 2010 η Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου.
Προτεραιότητα που αναδεικνύεται μέσα από τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2010, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2οο9.


Αναπτυξιακή διάσταση με «ανθρώπινο πρόσωπο»
Ο προϋπολογισμός του 2010 αποτυπώνει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής για έργα, παρεμβάσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες που χαρακτηρίζονται από τον έντονο κοινωνικό χαρακτήρα τους, βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και αναβαθμίζουν τις γειτονιές της πόλης, παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και χωρίς να επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ οι πολίτες.


Διεκδίκηση πόρων και διασφάλιση των εργαζομένων
Με το 55% των εσόδων του Δήμου να πηγαίνει σε μισθούς και αποπληρωμή δανείων που έλαβαν κατά το παρελθόν οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, η σημερινή Δημοτική Αρχή δίνει καθημερινό αγώνα για την ενίσχυση των εσόδων του Δήμου. Κι αυτό γίνεται μέσα από την  αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, τη διεκδίκηση και απορρόφηση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, κατόπιν διεκδίκησης της Δημοτικής Αρχής (τα 2/3 από το τεχνικό πρόγραμμα του 2010 χρηματοδοτούνται από πόρους εκτός Δήμου ), από την επιτυχημένη αναδιαπραγμάτευση οφειλών του παρελθόντος, από τη  μείωση της σπατάλης των πραγματικών εξόδων, αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ενώ δόθηκε μόνιμη λύση στο εργασιακό καθεστώς εκατοντάδων εργαζομένων του Δήμου.


Οι υπερτοπικές χρήσεις θα χρηματοδοτήσουν τα έργα στις γειτονιές.
Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν αύξησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα δημοτικά τέλη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αντίθετα, προτεραιότητα θα δοθεί στο να αυξηθούν οι πόροι μέσα από την εφαρμογή των νέων χρήσεων γης, όπου οι υπερτοπικές δραστηριότητες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τις παρεμβάσεις στις γειτονιές. Σημαντικό μέρος των εσόδων προέρχεται επίσης από τα τέλη που πληρώνουν στο Δήμο οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν στα όρια του Δήμου. Ενώ προσδοκούνται σημαντικά οφέλη μέσα από την αξιοποίηση του προγράμματος κοινωνικής επιχειρηματικότητας.


Που θα δοθούν τα χρήματα των δημοτών 
Σημαντικό τμήμα των πόρων του Δήμου θα δοθεί για την χρηματοδότηση μιας σειράς σημαντικών υπηρεσιών που ήδη προσφέρονται στους δημότες.
Μεταξύ άλλων θα δοθούν:
– Πάνω από 5εκ. ευρώ για τη Δημοτική Συγκοινωνία, η οποία θα αποκτήσει στις αρχές του 2010 νέα λεωφορεία.
–  Πάνω από 4 εκ. ευρώ για τις κοινωνικές υπηρεσίες σε προγράμματα πρόνοιας για το πολυιατρείο κ.α
– 1,3 εκ. ευρώ θα δοθεί στο ΚΑΠΗ, για τη στήριξη και τη δημιουργική απαχόληση αυτών που μας μεγάλωσαν.
– Πάνω από 6 εκατ. Ευρώ θα δοθούν για τη στήριξη των οικογενειών της πόλης και τη λειτουργία των 13 Βρεφονηπιακών Σταθμών
– Πάνω από 3 εκ. ευρώ θα δοθούν για τον αθλητισμό
– Πάνω από 4,5 εκ. για τον Πολιτισμό
– Περίπου 1,5 στα Μουσεία του Δήμου και τη Βορέειο Βιβλιοθήκη                     
          
«Βαρίδι» για το Δήμο τα χρέη του παρελθόντος
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου είναι το υψηλό χρέος και ο υπερβολικός δανεισμός την τετραετία 2002 -2006 και όπως τόνισε «το χρέος δεν αντιμετωπίζεται μέσα σε 4 χρόνια αλλά σε βάθος χρόνου. Και αντιμετωπίζεται με διαρθρωτικά μέτρα, με μείωση της σπατάλης, με νοικοκύρεμα, με διεκδίκηση πόρων από άλλες πηγές, με αναχρηματοδότηση και επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών υποχρεώσεων.»        
Η αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων σημείωσε ο κ. Δήμαρχος «ήταν η μεγάλη ευκαιρία τόσο για να μειώσουμε τα χρέη μας, όσο και για επιμηκύνουμε το διάστημα αποπληρωμής τους. Η διαδικασία αυτή δεν προχώρησε εξαιτίας των καθυστερήσεων που μας προκάλεσε η ανεύθυνη συμπεριφορά και οι δικαστικές προσφυγές κάποιων συμπολιτών μας, σε συνδυασμό με το ξέσπασμα στη συνέχεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.»


Πρόγραμμα με προοπτική οκταετίας
Ο Δήμαρχος Γ. Πατούλης υπογράμμισε « Το 2010 συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο αποφασιστικά την υλοποίηση του προγράμματος, Το πρόγραμμά μας αυτό έχει προοπτική οκταετίας. Και με το πρόγραμμα αυτό, αλλά και το νέο σχέδιο μας για την επόμενη τετραετία βάζουμε ισχυρές βάσεις για να ξανακάνουμε το Μαρούσι ξανά ανθρώπινη πόλη.»      


Τι προβλέπει το Τεχνικό πρόγραμμα του 2010
Με τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματισθεί στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2010 ή βρίσκονται σε εξέλιξη από τη χρονιά αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η Δημοτική Αρχή στην αναβάθμιση της γειτονιάς. Το ύψος του τεχνικού προγράμματος του 2010 ανέρχεται μαζί με το συνεχιζόμενο πρόγραμμα του 2009, στα 33.000.000 ευρώ.


Οι προτεραιότητες
Αφορά έργα που αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές που θα έπρεπε να διαθέτει μια σύγχρονη πόλη, όπως το Μαρούσι, αλλά και παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν κατακόρυφα τις κοινωνικές υποδομές.


• Με την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος του 2010 και την ολοκλήρωση όσων προβλέπονται το 2009 διασφαλίζεται ότι κανένα νοικοκυριό στο Μαρούσι δεν θα είναι χωρίς αποχέτευση.
•  Ολοκληρώνονται οι κυκλοφοριακές μελάτες σε όλο το Μαρούσι, σε κάθε Πολεοδομική Ενότητα και σταδιακά αρχίζει η εφαρμογή τους.
• Προβλέπεται η διάθεση 800.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις
• Προβλέπεται η ολοκλήρωση των μελετών  για τα όμβρια με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης
• Προβλέπονται επίσης σημαντικές παρεμβάσεις οδοποιίας σε όλο το Μαρούσι, με διανοίξεις δρόμων σε περιοχές που μέχρι χθες ήταν ξεχασμένες.
• Μπαίνει τέλος στο ζήτημα της πράξης εφαρμογής που αφορά τον ʼγιο Θωμά, το Ψαλίδι, το Νέο Μαρούσι, το Στούντιο, τη Λάκκα Κόττου και το Σωρό.
• Με την ολοκλήρωση της οριοθέτησης του ρέματος Σαπφούς σειρά θα πάρουν και οι γειτονιές των Ηπειρώτικων και των Καρπάθικων
• Ανακατασκευή μιας σειρά οδών, αλλά και κατασκευή νέων πεζοδρομίων στο Πολύδροσο και τον Παράδεισο.
• Περίφραξη και αποκατάσταση του ʼλσους Μιμικόπουλου
• Ολοκλήρωση μέσα στη χρονιά τω δρόμων του Κέντρου
• Κατασκευή ανελκυστήρων για τους κατοίκους των Εργατικών κατοικιών Αμαρουσίου με χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ύψους 1.600.000 ευρώ
• Κατασκευή νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Νομαρχίας Αθηνών με 2.200.000 ευρώ.   


Μέριμνα για τη νέα γενιά
Επίσης στο τεχνικό πρόγραμμα του 2010 προβλέπονται   υποδομές που αφορούν τη νέα γενιά, όπως συντήρηση των σχολικών κτιρίων και ανακατασκευή των προαύλιων χώρων τους, κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου.


«Πράσινες παρεμβάσεις»
Παράλληλα το τεχνικό πρόγραμμα χρηματοδοτεί σημαντικές πράσινες παρεμβάσεις στην πόλη. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
•  Η βιοκλιματική ανάπλαση του ιστορικού Κέντρου , με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 7,6 εκ. ευρώ από τη Νομαρχία Αθηνών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν ποτέ στην πόλη.
•  Η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με νέα ηλεκτρικά σώματα και λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
•  Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου σε κάθε γειτονιά
Η δημιουργία πράσινων διαδρομών με εξασφαλισμένη από το ΠΕΠ Αττικής χρηματοδότηση ύψους 2.000.000 ευρώ. «Πράσινες διαδρομές» με ποδηλατόδρομους, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και περισσότερα δέντρα και φυτά.

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη για τεχνικό πρόγραμμα 2010

Ομιλία Δημάρχου Γ. Πατούλη για τον προϋπολογισμό 2010

Μετάβαση στο περιεχόμενο