Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Σήμερα 20η Μαΐου 2016 γιορτάζουμε για 1η φορά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού

Print Friendly, PDF & Email

«Εργαζόμαστε όλοι μαζί προκειμένου αναδείξουμε την πανανθρώπινη διάσταση της Ελληνικής Γλώσσας. Με μεθοδική δουλειά και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων καταφέραμε να καθιερωθεί η “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού”». 

Στη δήλωση αυτή προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στο Σύνταγμα με αφορμή την 1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι μέσα από την καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, μπορεί να αναδειχθεί η σημαντική παγκόσμια συμβολή της Ελληνικής  γλώσσας, ως εργαλείου διάπλασης, ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας και των επιστημών, αλλά και των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Να σημειωθεί ότι για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, έχει πρωτοστατήσει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (Ο.Ε.Κ.Α.Ι), η οποία πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων σε περισσότερες από δέκα ιταλικές πόλεις. Ο εορτασμός πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ιταλικών πανεπιστημίων τα οποία έχουν έδρα στον Ελληνικό Πολιτισμό. 

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιείται στη Νάπολη, στην οποία θα απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Σύνταγμα με τη συμμετοχή νέων παιδιών που «διαδήλωσαν» με το σύνθημα «Ο Kosmos μιλά Ελληνικά».  Το σύνολο των παιδιών φορούσε λευκά μπλουζάκια τα οποία ανέφεραν ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται παγκόσμια.

H Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, βρίσκεται υπό την αιγίδα, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO. Σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της Εταιρίας Κοινωνικών Επενδύσεων και της Kosmos Hellas.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στις 7:30 Εσπερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα : «Η Παγκόσμια Διάσταση της Ελληνικής Γλώσσας ως εργαλείο άσκησης Πολιτιστικής Διπλωματίας».

 

Σχετικά αρχείαΠρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Σήμερα 20η Μαΐου 2016 γιορτάζουμε για 1η φορά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού_1


Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Σήμερα 20η Μαΐου 2016 γιορτάζουμε για 1η φορά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού_2


Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Σήμερα 20η Μαΐου 2016 γιορτάζουμε για 1η φορά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο