Πιο ελκυστική, πιο ανθρώπινη, πιο φιλική παραδόθηκε στους πολίτες ανακασκευασμένη η πλατεία ΗΣΑΠ

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 258KB|


|download file .jpg 197KB|


|download file .jpg 342KB|


|download file .jpg 328KB|


|download file .jpg 298KB|


 


Η τέταρτη κατά σειρά πλατεία της πόλης, η κεντρική πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού παραδόθηκε στους πολίτες, πιο ελκυστική, πιο ανθρώπινη, πιο φιλική, με έργα και παρεμβάσεις που σέβονται τον πεζό και αναβαθμίζουν το ιστορικό εμπορικό κέντρο.  

Στην τελετή παράδοσης ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε διεξοδικά στα μηνύματα που στέλνει η παράδοση αυτού του έργου, στις παρεμβάσεις και τα νέα χαρακτηριστικά της πλατείας, αλλά και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στο κέντρο, όσο και σε ολόκληρο το Μαρούσι.

Τα νέα χαρακτηριστικά της πλατείας
Κυρίαρχα στοιχεία στην νέα ανακατασκευασμένη πλατεία του ΗΣΑΠ είναι ο
 σεβασμός στο πράσινο και η περαιτέρω ανάπτυξή του κατά 50% με τη φύτευση πολλών λουλουδιών και δένδρων, η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων και η αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας του χώρου, η οποία περιλαμβάνει:
Τη δημιουργία μικρής λίμνης με ρηχή κοίτη ασφαλή για τα μικρά παιδιά, πέτρινα παγκάκια, ξύλινο γεφύρι, ξύλινες κατασκευές κ.α.
Επίσης σε επίπεδο ηλεκτροφωτισμού η τοποθέτηση φαναριών που παραπέμπουν σε μία άλλη πιο ρομαντική εποχή.

Το όραμα γίνεται πραγματικότητα 
Η σημερινή μέρα έχει πολλά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις σημείωσε ο κ. Δήμαρχος τονίζοντας μεταξύ άλλων:  
«Με τους δικούς μας εργαζόμενους  μπορούμε να κάνουμε το όραμα μας πραγματικότητα και σήμερα έχουμε την ευτυχή κατάληξη να πούμε ότι προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτές οι αλλαγές έχουν ως προσανατολισμό την ανθρώπινη πόλη την οποία οραματιζόμαστε και υποσχόμαστε να κάνουμε πραγματικότητα.
Με λίγα χρήματα, αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ, το οποίο διαθέτει κάθε πολίτης μέσα από τα δημοτικά τέλη,  μετουσιώνουμε το όραμα μας σε αυτό το αποτέλεσμα που απολαμβάνουμε σήμερα όλοι μας. 
Το γκρίζο το οποίο ήταν παντού, σιγά –σιγά χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα στον εμπορικό κόσμο αλλάζει για να δημιουργήσουμε αυτό που αξίζει στην πόλη.
Δίνουμε μεγάλη σημασία στον πεζό. Ο πεζός έχει την πρώτη προτεραιότητα σε αυτή την πόλη, την πόλη στην οποία πρέπει να περπατά, να χαίρεται να ψυχαγωγείται και βέβαια δεν ξεχνούμε τα άτομα με αναπηρία.
Δίνουμε μεγάλη αξία στον ποδηλάτη. Σε χώρο κάτω από τη γέφυρα, που δεν είχε αξιοποιηθεί δημιουργήσαμε χώρο πάρκινγκ, ώστε οι ποδηλάτες να μπορούν να αφήσουν τα ποδήλατα τους για να χρησιμοποιήσουν τα μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ έχει διατεθεί και χώρος για πάρκινγκ άλλων δικύκλων.          
Θέλουμε σε αυτή την πλατεία να μείνει ο κόσμος του Αμαρουσίου. Να μείνουν οι πολίτες, να μείνουν οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί όλο αυτό το διάστημα.
Δίνουμε μεγάλη σημασία και αξία στα νέα παιδιά, στους νέους ανθρώπους, να έχουν το δικαίωμα της ψυχαγωγίας, το δικαίωμα να βρεθούν με ένα συνομήλικο τους σε ένα χώρο αξιοπρεπή και με την ασφάλεια που προσφέρει η πόλη μας.
Η χωροθέτηση στην πλατεία των διαφόρων τραπεζοκαθισμάτων είναι αυτονόητη, επιβάλλεται, θα τηρηθεί, θα αστυνομευτεί γιατί αυτό σημαίνει πολιτισμός.»                   
  
Έργα σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης
-Στις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής ήταν η αφαίρεση των κυβολίθων η οποία ξεκίνησε οργανωμένα και προγραμματισμένα από τη Χατζηαντωνίου, τη Θησέως και συνεχίζεται στη Βασ. Σοφίας και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχει κυβόλιθος στον κεντρικό άξονα της πόλης.
– Σε εξέλιξη  βρίσκεται η  βιοκλιματική μελέτη των πεζόδρομων του κέντρου και των δρόμων της περιφέρειας που καταλήγουν στο κέντρο με τη χρηματοδότηση από τη Νομαρχία Αθηνών και την απορρόφηση 7.600 εκ. Ευρώ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το έργο αναμένεται να επιφέρει ουσιαστική μείωση της θερμοκρασίας στο κέντρο με τη χρήση ψυχρών υλικών. Προβλέπεται να εγκαινιασθεί τον επόμενο χρόνο.              
– Η προσπάθεια μεταφοράς του αστυνομικού τμήματος και του τμήματος ασφαλείας στο κέντρο της πόλης αναμένεται να ευοδωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
– Η δημιουργία μιας πόλης πρότυπο, με ένα ιστορικό εμπορικό κέντρο που θα φέρει πίσω όλον εκείνο τον κόσμο που λόγω των ατυχών αναπλάσεων στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.  
– Η ενίσχυση της φύλαξης του κέντρου με την ανάληψη των καθηκόντων από τους 52 νέους δημοτικούς αστυνόμους στα τέλη Ιουλίου
– Η δημιουργία πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση του εμπορικού κέντρου. Ήδη ξεκινούν οι μελέτες για τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκινγκ στο οικόπεδο του ΙΓΕ στη συμβολή της Β. Σοφίας και Κηφισίας.    
– Η ενίσχυση και αύξηση του πρασίνου. Μέχρι το 2010 αναμένεται να φυτευτούν τουλάχιστον 1000 δέντρα, που θα  αλλάζουν την εικόνα του κέντρου.                  

Στην τελετή παράδοσης της πλατείας χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Αντιδήμαρχος Εξωτερικών Συνεργείων κ. Δ. Καρλαύτη, ενώ τον χαιρετισμό του Νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρού μετέφερε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Κστρινάκης.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαραγκάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γαρδέλης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Πέππας, Βελής, Καμπούκος, Καλαϊτζίδης και Ευαγ. Κάββαλος.

           


Μετάβαση στο περιεχόμενο