Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην παρουσίαση του προγράμματος JustRom2, για την πρόσβαση των γυναικών Ρομά στα όργανα της δικαιοσύνης

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθούν πολιτικές με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων όπως οι Ρομά»

 

Την ανάγκη διασφάλισης του δικαιώματος της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και σε δίκαιη δίκη για όλους χωρίς διακρίσεις, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην παρέμβασή του κατά την παρουσίαση του προγράμματος JustRom2.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πρόσβαση των γυναικών Ρομά στα όργανα της δικαιοσύνης. 

Σκοπός του προγράμματος είναι η κοινωνική ένταξη των ευπαθών αυτών ομάδων του πληθυσμού μέσα από προγράμματα που στηρίζουν τη γυναίκα,  ενισχύοντας τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η ισότιμη πρόσβαση κατοχυρώνεται με το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρέπει να διασφαλιστεί καθώς αυτή η αρχή αποτελεί ουσιαστική πτυχή του κράτους δικαίου και θεμελιώδη απαίτηση κάθε δημοκρατικής κοινωνίας η οποία σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες αλλά και τον διαφορετικό τρόπο ζωής του.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας τόνισε πως «Οι Έλληνες τσιγγάνοι και κυρίως οι γυναίκες, πλήττονται ιδιαίτερα στην πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη λόγω ορισμένων ανισοτήτων στο νομικό, θεσμικό, διαρθρωτικό, κοινωνικοοικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και λόγο της ανύπαρκτης ή σε ορισμένες περιπτώσεις μειωμένης πληροφόρησης που τους παρέχεται».

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως βασικός σκοπός του προγράμματος θα πρέπει να είναι η νομική κάλυψη και συμπαράσταση σε άτομα ή ομάδες υψηλού κινδύνου που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά και δυσκολεύονται ή αδυνατούν σε πολλά επίπεδα και σε διάφορους τομείς να έχουν ποιότητα ζωής (π.χ. στέγη, εργασία, ικανοποιητικό εισόδημα, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση κ.ά.).

Είναι ανάγκη να παρέχονται σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε νομική συμβουλή και στη Δικαιοσύνη υπηρεσίες αλλά και καθοδήγηση, δωρεάν δικαστική αρωγή, διαμεσολαβητές αλλά και όσον αφορά στη παραπομπή τους σε φορείς ισότητας, αστυνομία και τοπικές αρχές.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε πώς απαιτούνται αντίστοιχες πολιτικές κοινωνικής ένταξης που θα  εντάσσονται στο στρατηγικό στόχο της κοινωνικής συνοχής, με στόχο την  αντιμετώπιση του δυναμικού και πολυπαραγοντικού χαρακτήρα του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Σχετικά αρχείαΠαρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην παρουσίαση του προγράμματος JustRom2, για την πρόσβαση των γυναικών Ρομά στα όργανα της δικαιοσύνης_1


Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην παρουσίαση του προγράμματος JustRom2, για την πρόσβαση των γυναικών Ρομά στα όργανα της δικαιοσύνης_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο