Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στη συνεδρίαση του ΔΣ της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: « Μόνο ενωμένοι θα  διασφαλίσουμε προοπτικές ανάπτυξης για τα νησιά μας και θα μετατρέψουμε τη νησιωτικότητα από πρόβλημα, σε ευκαιρία ευημερίας για τη χώρα»

 

Την ενότητα έθεσε ως βασική προϋπόθεση για τη δρομολόγηση αποτελεσματικών λύσεων στα ζητήματα νησιωτικότητας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Δημάρχου Ρόδου Φ.Χατζηδιάκου και παρουσία του Περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου Γ.Χατζημάρκου.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω παρακμής και πρόσθεσε πως προκειμένου να ξεπεραστούν δομικά προβλήματα της λειτουργίας του κράτους στο νησιωτικό του τμήμα απαιτούνται μεταξύ άλλων χαρτογράφηση των προβλημάτων, απλοποίηση διαδικασιών, σεβασμός του κάθε νησιού ως δήμου και αντιστοίχηση πόρων έργων και αρμοδιοτήτων. «Μόνο έτσι θα μετατρέψουμε τη νησιωτικότητα από πρόβλημα σε χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης» τόνισε.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα συνεχάρη για άλλη μία φορά τους Δημάρχους των νησιωτικών Δήμων για το «περίσσευμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» που επέδειξαν όπως ανέφερε, και υπογράμμισε τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της κρίσης. «Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έβαλε πλάτη όλο αυτό το διάστημα για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από την κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι η ΚΕΔΕ αναμένει να δει εάν αυτά που συναποφασίστηκαν με την αρμόδια ηγεσία του υπουργείου θα συμπεριληφθούν.

Σε ότι αφορά το θέμα του ποσοστού  διαχείρισης των παραλιών, το οποίο συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση, επανέλαβε την πάγια θέση της ΚΕΔΕ πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί το ποσοστό που αντιστοιχεί στους Δήμους να πέσει κάτω από το 50%, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έσοδα τα οποία προορίζονται για υποδομές προς όφελος των πολιτών.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στη διαδικασία διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη με αφορμή την προωθούμενη μεταρρύθμιση του κράτους και  διαμήνυσε πως δεν μπορεί να γίνει γόνιμος διάλογος με την Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν  καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις της για το περιεχόμενο της αλλαγής του Καλλικράτη και  πώς οραματίζεται το μέλλον του Πρώτου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο κ. Πατούλης ενεχείρισε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τη μελέτη για τη νησιωτική πολιτική του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), η οποία αναλύει πρακτικά θέματα νησιωτικότητας, αναδεικνύοντας πιθανές λύσεις και προτείνοντας Οδικό Χάρτη νομοθετικών παρεμβάσεων σε θέματα εθνικά και ευρωπαϊκά.

 

Σχετικά αρχείαΠαρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στη συνεδρίαση του ΔΣ της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου_1


Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στη συνεδρίαση του ΔΣ της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο