Παρέμβαση του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου ΙΣΑ Γ.Πατούλη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.


Την πρόταση για τη συμμετοχή των εξειδικευμένων γιατρών στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που κατέθεσε ο ΙΣΑ, εδώ και 4 μήνες στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, απεδέχθη δημόσια σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τις Βουλής, παρουσία βουλευτών και του προέδρου της Επιτροπής Δ.Κρεμαστινού, ο Υπουργός Υγείας Α.Γεωργιάδης, μέτρο που αντίκειται στη μεταρρυθμιστική πρόταση του θεσμού του gatekeeping που πρότεινε Task Forceγια την Ελλάδα.


Στην Επιτροπή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας ʼ. Γεωργιάδης έναν ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο, ως πυξίδα εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού στο χώρο της Υγείας.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης ανέφερε ως πρώτιστη προτεραιότητα τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για το ποια Υγεία χρειάζεται η πατρίδα μας. Σε αυτό τον προσδιορισμό, δήλωσε ο κος Πατούλης «απαραίτητος είναι ένας Υγειονομικός Χάρτης που θα προσδιορίζει τις ανθρωπογεωγραφικες ανάγκες ανά ειδικότητα και ανά περιοχή»


Μιλώντας για τη μεταρρύθμιση της Υγείας, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν Αστικού τύπου Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία για την πρόσβαση όλων των επειγόντων περιστατικών που μπορούν να αντιμετωπιστούν πρωτοβάθμια. Αναφερόμενος στη λειτουργία της ΠΦΥ, τόνισε ότι μοναδικό κυματοθραύστη της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να αποτελέσει ο εξειδικευμένος γιατρός στα ιατρεία της Γειτονιάς αλλά και στα Αστικά Κέντρα του ΕΟΠΥΥ


Για την τύχη των συναδέλφων γιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, ο κ.Πατούλης ζήτησε από τον Υπουργό να ορίσει με ξεκάθαρες κουβέντες το εργασιακό πλαίσιο που προτείνει το Υπουργείο Υγείας, ώστε ο ΙΣΑ να ενημερώσει κατάλληλα το ιατρικό σώμα για τις εργασιακές προοπτικές των μελών του.


Ιδιαίτερη μνεία έκανε για την αναγκαιότητα εκπαιδευμένων Γενικών Γιατρών «Αιχμής» στις απομακρυσμένες, δύσβατες και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι «έναν αγροτικό γιατρό δεν κρατιούνται το 2014 ολόκληρη πληθυσμοί στα νησιά και στους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας. « όλοι οι πολίτες, όπου και αν κατοικούν έχουν δικαίωμα σε μια ισότιμη παροχή υπηρεσιών υγείας. Γι αυτό πρέπει η Πολιτεία να δώσει κίνητρα για τη μετακίνηση εκπαιδευμένων γενικών γιατρών στην τηλεϊατρική και την εξειδικευμένη υποστήριξη ζωής, ώστε να μειωθούν οι αερομεταφορές και να στελεχωθούν όλα τα νησιά με δυναμικό, που βάσει Ειδικής Νομοθετικής Ρύθμισης Μοριοδότησης, θα απορροφάται στη συνέχεια από Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.»


Τέλος ο κος Πατούλης κατέθεσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τις προτάσεις του ΙΣΑ, 1) για την πάγια διεκδίκηση Ελεύθερης Επιλογής Γιατρού 2) για τη δυνατότητα να ανοίξει το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας σε όλους τους γιατρούς 3) για συλλογικές συμβάσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που θα συμπεριλάβουν, μέσω των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων, τους γιατρούς της κάθε γειτονιάς και κυρίως 4) τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας των συστημάτων ΗΔΙΚΑ και TAXIS, ώστε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο φάρμακο να γίνεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.


Ο Υπουργός Υγείας Α.Γεωργιάδης δήλωσε ότι : «Η πρόταση της Επιτροπής λέει ότι θα δοθεί σε όλους τους γιατρούς των Μονάδων ΕΟΠΥΥ το δικαίωμα επιλογής αν θέλουν να ενταχθουν στην ΠΦΥ με το καθεστώς εργασίας που ισχύει στο ΕΣΥ δηλαδή πλήρους και αποκλειστικής απασχολήσεως. Όταν υπάρχει μετακύλιση μέσω διαθεσιμότητας , ο εργαζόμενος πρέπει να δέχεται το προτεινόμενο από το φορέα εργασιακό περιβάλλον έτσι όπως διαμορφώνεται από το νόμο. Κατ’ εφαρμογή λοιπόν του νόμου μπορούν οι γιατροί να επιλέξουν την εισαγωγή τους στο ΕΣΥ. Για να ενταχτούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα πρέπει να έχει προηγηθεί από την εφορία η βεβαίωση διακοπής του ελευθέρου επαγγέλματος , οπότε θα ενταχτούν στο καθεστώς του ΕΣΥ σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους και θα έχουν το μισθολογικό μοντέλο του ΕΣΥ. Όσοι εξ αυτών θελήσουν να διατηρήσουν τα Ιατρεία τους , θα περάσουν στο σύνολο των συμβεβλημένων ελευθεροεπαγγελματιών όπως είναι σήμερα οι υπόλοιποι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ»


Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τους γιατρούς να λήξουν την απεργιακή τους κινητοποίηση και να επιλέξουν μία εκ των δύο προτάσεων του Υπουργείου, διότι όπως τόνισε ο νόμος αυτός προβλέπει πολύ γρήγορες διαδικασίες στις μετακινήσεις και στις διαθεσιμότητες των γιατρών και των εργαζομένων μέσα στο επόμενο 20ήμερο. Με τη λήξη της απεργίας, δήλωσε ο Υπουργός, θα συζητηθεί το εργασιακό πλαίσιο και το βαθμολόγιο στις νέες συνθήκες επιλογής του ιατρικού σώματος.


Στην Επιτροπή συμμετείχαν επίσης από τον ΠΙΣ ο Πρόεδρος Μ.Βλασταράκος και ο Αντιπρόεδρος Ν.Μπασκόζος, ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ.Βαρνάβας, η Πρόεδρος του ΙΣΠ Β.Ανεμοδουρά, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ Αθ. Αποστολόπουλος , ο Αντιπρόεδρος Γ.Χρονόπουλος και ο Γεν Γραμματέας κ.Μπονάνος, ο Πρόεδρος του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ Αττικής, Π.Ψυχαρης ο Πρόεδρος του ΠΟΣΙΠΥ Θ.Χατζηπαναγιώτου.


Πατήστε εδώτην παρέμβαση του Δημάρχου Αμαρουσίου και Πρόεδρος ΙΣΑ Γ.Πατούλη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο