Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννη σε ημερίδα για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη Θεσσαλονίκη

Print Friendly, PDF & Email

Μήνυμα Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη: « Η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης μέσα από μία ισχυρή τοπική και περιφερειακή διακυβέρνηση»

 

Την πεποίθηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά τον Κλεισθένη, μπαίνει σε μία νέα «προβληματική» εποχή διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Λαγκαδά Ι. Καραγιάννης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, σε παρέμβασή του στην ημερίδα που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης , το Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης και η ΕΕΤΑΑ.

Το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ήταν «Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι – Μεταρρύθμιση του Θεσμικού πλαισίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Με αφορμή τη διοργάνωση της ημερίδας σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Επιμένουμε στην πάγια θέση μας που είναι μία μεταρρύθμιση του κράτους, με στόχο ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που θα βασίζεται στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων από το Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση. Μόνο με μία ισχυρή τοπική και περιφερειακή διακυβέρνηση που θα δίνει έμφαση στην μητροπολιτικότητα, κατά τα ευρωπαικά πρότυπα. Θα κερδίσει η χώρα το στοίχημα της ανάπτυξης».

Ο  κ. Καραγιάννης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ με σχετικές της αποφάσεις που έλαβε στα συνέδρια της έχει διατυπώσει τη ρητή αντίρρησή της για το εκλογικό σύστημα που καθιερώνεται με το νέο Νόμο.  

Ειδικότερα εστίασε στα άρθρα που σχετίζονται με τη νέα κατηγοριοποίηση των Δήμων, τη μείωση της θητείας των Δημοτικών αρχών από 5 σε 4 χρόνια, την Κατάργηση Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων ως διοικητικές έννοιες όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Επιπρόσθετα σε ότι αφορά τώρα στο σύστημα διακυβέρνησης, τόνισε ότι μετατρέπεται σε ένα είδος «πολιτικής σκακιέρας» με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, καθώς θα αναζητούνται συναινέσεις λόγω ενδεχόμενης μειοψηφίας, ενώ επισήμανε πως ο νέος νόμος περιλαμβάνει επίσης, μια σειρά ασφυκτικών και παρεμβατικών διατάξεων που επηρεάζουν αποφασιστικά την ελεύθερη δράση των ΟΤΑ, με αποτέλεσμα η Αυτοδιοίκηση να μετατρέπεται σε μια αποκεντρωμένη διοικητική υπηρεσία του κράτους.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, επισημαίνοντας την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για την κατάθεση προτάσεων που χρήζουν αναθεώρησης και σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σημείωσε ότι απαιτείται μια μεταρρύθμιση που θα στοχεύει στη δημιουργία ενός επιτελικού κράτους και μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

 

Σχετικά αρχείαΠαρέμβαση του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννη σε ημερίδα για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη Θεσσαλονίκη_1


Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννη σε ημερίδα για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη Θεσσαλονίκη_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο