Πάνω από 4400 οι δωρεάν μαστογραφίες που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χορηγική και οργανωτική υποστήριξη της ΚΕΔΕ από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Θερμή η ανταπόκριση των Δήμων στην κοινωνική προσφορά της ΚΕΔΕ

Print Friendly, PDF & Email

Γιώργος Πατούλης : «Με συγκεκριμένες πράξεις καθημερινά αποδεικνύουμε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση η προάσπιση της υγείας και η σωτηρία της ζωής των πολιτών μας»
«Η ΚΕΔΕ στηρίζει έμπρακτα με Πρωτοβουλίες Πρόληψης τον ευπαθή πληθυσμό, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση σε όλη τη χώρα»

Η ΚΕΔΕ συνεχίσει να στηρίζει και να διευρύνει το έργο αλληλεγγύης και προσφοράς σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Από το Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 4.400 μαστογραφίες σε γυναίκες που διαμένουν σε 86 ακριτικούς, ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με τη χορηγική και οργανωτική υποστήριξη της ΚΕΔΕ.

Μόνο εντός του 2018 το Πρόγραμμα Προληπτικού Έλεγχου και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού έχει πραγματοποιηθεί σε περισσότερους από 15 δήμους της χώρας.

Με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ, από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα, εξετάστηκαν περίπου 1500 γυναίκες.

Οι δήμοι που συμμετέχουν

Από το Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα 86 δήμοι οι οποίοι είναι κυρίως ακριτικοί, ορεινοί και νησιωτικοί, ενώ υπάρχουν και δήμοι με υψηλό δείκτη ανεργίας. Οι δήμοι στους οποίους έχει υλοποιηθεί ή θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα η σχετική δράση είναι:

Αλμωπίας, Βοίου, Νάουσας, Άνδρου, Καρπάθου, Αλοννήσου, Αλμυρού, Μυλοποτάμου, Καντάνου – Σελίνου, Αλιάρτου, Παρανεστίου, Αργιθέας, Δεσκάτης, Νεστορίου, Αγράφων, Πρεσπών, Ακτίου-Βόνιτσας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Διρφύων-Μεσσαπίων, Σκιάθου, Μετσόβου, Βιάννου, Ορχομενού, Ζαγορίου, Σαμοθράκης, Οροπεδίου Λασιθίου, Ναυπακτίας, Δράμας, Φλώρινας, Κεφαλονιάς, Αμφιλοχίας, Άρταίων, Ρόδου, Τήνου, Λαμιέων, Φαρκαδώνας, Μακρακώμης, Πύλου – Νέστορος, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Ζακύνθου, Δυτικής Αχαΐας, Άργους, Επιδαύρου, Μεγαρέων, Σκοπέλου, Βόλου, Καρδίτσας, Πύλης,  Καλαμπάκας,  Ιωαννίνων,  Γρεβενών,  Νεστορίου, Καστοριάς, Εορδαίας,  Κοζάνης,  Σερβίων- Βελβεντού,  Τυρνάβου,  Λάρισας,  Πύδνας – Κολινδρού, Βέροιας,  Έδεσσας,  Σκύδρας,   Θερμαϊκού,  Βόλβης,  Λαγκαδά,  Δέλτα,  Σερρών,  Κάτω Νευροκοπίου,  Καβάλας,  Τοπείρου,  Ξάνθης, Κομοτηνής, Φερών,  Σουφλίου,  Ορεστιάδας, Πόρου, Μεθάνων, Αμοργού, Λέρου, Δίστομου-Αράχοβας, Δελφών, Λεβαδέων, Μενιδίου,  Ασπροπύργου,  Φυλής.

Το Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα διεξάγεται για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία και αφορά κυρίως απομακρυσμένες περιοχές της χώρας με την παρουσία δωρεάν ψηφιακού μαστογράφου και ειδικής ομάδας προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης.

Ο προληπτικός έλεγχος αφορά ανασφάλιστες γυναίκες ηλικίας 40-70 ετών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τον δωρεάν ψηφιακό μαστογραφικό έλεγχο, η ομάδα της Αντικαρκινικής Εταιρείας διανέμει στις εξεταζόμενες γυναίκες ενημερωτικό υλικό για τον καρκίνο του μαστού, τον τράχηλο της μήτρας και τους βλαπτικούς και ευεργετικούς παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με την ασθένεια.

Γ. Πατούλης: «Οργώνουμε την Ελλάδα για να σταθούμε δίπλα στον ευπαθή πληθυσμό και να σωθούν ζωές»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι είναι αποφασισμένος να συνδράμει με κάθε μέσο ώστε η ΚΕΔΕ να σταθεί στο πλευρό των ευπαθών ομάδων των δημοτών της χώρας, και ειδικά όσων βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Με κάθε δυνατό τρόπο και πόρο που μπορούμε να διαθέσουμε, ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, αποσκοπούμε να συνεχίσουμε να οργώνουμε την Ελλάδα, και  όπου αυτό είναι δυνατόν, να δώσουμε την ευκαιρία σωτηρίας της ζωής σε ανασφάλιστους πολίτες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τα νοσήματα που μπορούν να προληφθούν με την έγκαιρη διάγνωση και την σωστή ενημέρωση. Αποτελεί υποχρέωσή μας να μην στερήσουμε αυτή τη δυνατότητα από τις οικογένειες των Δήμων της χώρας που χρήζουν βοηθείας», δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.

«Είναι χαρακτηριστική η αθρόα προσέλευση που παρατηρήθηκε φέτος στους νησιωτικούς σταθμούς της περιοδείας της ομάδας Εκστρατείας της Αντικαρκινικής Εταιρείας, κάτι  που υποδηλώνει την αδυναμία των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών να μεταβούν σε μεγάλα αστικά κέντρα για προληπτικές εξετάσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε ότι οι δράσεις θα συνεχίσουν να υλοποιούνται σε όλη τη χώρα με στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με προτεραιότητα στις παραμεθόριες περιοχές.

Συνεχίζονται οι δωρεάν μαστογραφικοί έλεγχοι και τους επόμενους μήνες

Οι  μαστογραφικοί έλεγχοι συνεχίζονται με επόμενο σταθμό την Καρδίτσα στις 28 και 29 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα της Αντικαρκινικής Εταιρείας και ο κινητός μαστογράφος ξεκίνησαν την περιοδεία τους από τα τέλη Απριλίου με πρώτο σταθμό τον Πόρο και στην συνέχεια επισκέφθηκαν

 • τον Γαλατά
 • την Επίδαυρο

Το κλιμάκιο μετέβη στη συνέχεια σε έξι σταθμούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

 • στην Ορεστιάδα
 • τον Δήμο Σουφλίου
 • τον Δήμο Φερών
 • τον Δήμο Τοπείρου
 • τον Δήμο Ξάνθης
 • τον Δήμο Καβάλας  

Ακολούθησε η ομάδα των νησιωτικών σταθμών 

 • Στην Τήνο
 • την Λέρο
 • την Αμοργό

Κατόπιν η ομάδα της Αντικαρκινικής Εταιρείας και ο κινητός μαστογράφος βρέθηκαν στους δήμους

 • Δελφών
 • Αράχοβας   

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το ενδιαφέρον στο νησιωτικό μέρος της περιοδείας, αναφέρουν τα μέλη της εκστρατείας της Αντικαρκινικής Εταιρείας. Για παράδειγμα, στην Λέρο υπήρξε ζήτηση για 193 μαστογραφίες, και στην Τήνο για 132, στις οποίες η ομάδα του Προληπτικού Ελέγχου ανταποκρίθηκε.  

Ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την διεξαγωγή του Προγράμματος και την υποστήριξη της ΚΕΔΕ δήλωσε:

«Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη για την διαχρονική βοήθεια του και υποστήριξη στις υγειονομικές υπηρεσίες και ανάγκες που παρουσιάζουν Δήμοι όπως της Λέρου στα απομακρυσμένα νησιωτικά σύνορα της Ευρώπης. Πέρα από το πρόγραμμα πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού για το οποίο δηλώθηκε θερμό ενδιαφέρον από τις ανασφάλιστες και οικονομικά ασθενέστερες δημότισσές μας, η προσωπική  συμβολή του Προέδρου Γ. Πατούλη είναι εμφανής σε κάθε έκτακτη ανάγκη που αντιμετωπίζουμε στον υγειονομικό ιστό του Δήμου Λέρου. Το νοσοκομείο Λέρου είναι εδώ και καιρό δραματικά υποστελεχωμένο από γιατρούς ειδικοτήτων, κάτι που καλύπτεται πολύ συχνά από την εθελοντική προσφορά ειδικών γιατρών, και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, ο οποίος πάντα δηλώνει παρών, και σπεύδει να καλύψει τις έκτακτες και επείγουσες ανάγκες μας, συμβάλλοντας στην σωτηρία ανθρωπίνων ζωών».

Μετάβαση στο περιεχόμενο