«Όχι στη δαιμονοποίηση του διαδικτύου αλλά στη χρήση με μέτρο» επεσήμαναν οι ομιλητές στην εκδήλωση του Δήμου Αμαρουσίου με θέμα: «Εθισμός και κίνδυνοι στο Διαδίκτυο. Που σταματάει η χρήση και που αρχίζει η εξάρτηση»

Print Friendly, PDF & Email


O Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση.


Ο Υποδιευθυντής Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, στην ομιλία του με θέμα: «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο».


Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τους κινδύνους κατά τη χρήση στο διαδίκτυο στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

Τις θετικές όψεις αλλά και τους αθέατους κινδύνους που καραδοκούν στο Διαδίκτυο για τους ανυποψίαστους χρήστες αλλά και τους ανηλίκους επεσήμαναν οι ομιλητές στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Εθισμός και κίνδυνοι στο Διαδίκτυο. Που σταματάει η χρήση και που αρχίζει η εξάρτηση» που πραγματοποίησε ο Δήμος Αμαρουσίου. Την προσοχή στους κινδύνους επέστησε το σύνολο των ομιλητών αλλά και τους τρόπους προφύλαξης των πολιτών κατά το σερφάρισμα επέστησε το σύνολο των ομιλητών εκ των οποίων ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, και ο Υποδιευθυντής Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Εμμανουήλ Σφακιανάκης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που παρακολούθησε πλήθος κοινού, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του με θέμα: «Εθισμός στο Διαδίκτυο: Μια πραγματική απειλή σε έναν ψεύτικο κόσμο», χαρακτήρισε το Διαδίκτυο προέκταση του σύγχρονου τρόπου ζωής και πεδίο δραστηριότητας όπου δεν μπορεί να ελεγχθεί στο 100% η πληροφορία ως προς το είδος και την ποιότητά της.

Όσον αφορά στα παιδιά και στους ανηλίκους ως ομάδες χρηστών υψηλού κινδύνου, ο κ. Πατούλης, επικεντρώθηκε στις «παγίδες» που στήνουν για αυτούς η περιέργεια, η απειρία και η ευπιστία. Μιλώντας για τα ελληνικά δεδομένα, τα νούμερα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά όσον αφορά στους εφήβους και στο βαθμό εξάρτησής τους από το Διαδίκτυο. «Η προώθηση ενός ασφαλέστερου διαδικτύου είναι ευθύνη όλων μας. Απαιτεί συλλογική συνεργασία ενός πλέγματος φορέων. Η δραστηριοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για αυτό και στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αμαρουσίου έχει αναλάβει και συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των μαθητών στα σχολεία και της παροχής υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής Υγείας μέσω του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Κλείνοντας την ομιλία του απέρριψε την ιδέα της δαιμονοποίησης του Διαδικτύου. Αντιθέτως τάχθηκε υπέρ της ισορροπημένης και χρηστής διαδικτυακής δραστηριοποίησης που εγγυώνται τη θετική ωφέλεια από το Διαδίκτυο και μόνο.

Στην ομιλία του ο Ταξίαρχος, Υποδιευθυντής Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, με θέμα: «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο», εστίασε στην εφαρμογή ορίων στη χρήση ώστε να μην οδηγείται κανείς στην κατάχρηση και ακολούθως στον εθισμό, ενώ σχηματικά παρουσίασε πώς μεγάλο μέρος περιεχομένου στο διαδίκτυο δεν είναι έγκυρο. Τόνισε, επιπλέον, στο ακροατήριο ότι δεν πρέπει να ξεχνά την επ’ αόριστον εμφάνιση όποιου περιεχομένου αναρτηθεί στον κυβερνοχώρο και όσον αφορά στους κινδύνους για τους ανηλίκους, εστίασε στην από μέρους των ενηλίκων πιστή τήρηση κανόνων κατά την πρόσβαση του διαδικτύου από τους ανηλίκους.

Ο Υπεύθυνος Γραμμής Βοήθειας, Μονάδα Εφηβικής Υγείας Νοσοκομείου Παίδων, Συντονιστής του προγράμματος «Αριάδνη», Εκπρόσωπος Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, στην ομιλία του με θέμα: «Οφέλη και κίνδυνοι από το διαδίκτυο. Ο ρόλος του γονέα και του εκπαιδευτικού», παρουσιάζοντας, βάσει στοιχείων, μία σειρά από περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης και εγκληματικής συμπεριφοράς, ανέφερε ότι το 22% των χρηστών έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκβιασμού. Παράλληλα, επεσήμανε το μεγάλο ποσοστό ανηλίκων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ανεξέλεγκτα, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου που αφιερώνουν σε αυτό.

Για τον εθισμό στο διαδίκτυο, και τη διακριτή γραμμή που χωρίζει τη χρήση από την κατάχρηση, μίλησε η Σχολική ψυχολόγος, Θεραπεύτρια Οικογένειας & Ζεύγους, Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Δήμου Αμαρουσίου Παναγιώτα Βαγενά.

Από μέρους της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, για τους κινδύνους στο διαδίκτυο μίλησαν και οι Υπαστυνόμοι Α’ Μαρία Κόλλια, και Όλγα Γαλάνη.

Το σύνολο των ομιλητών κατέληξε στη χρησιμότητα και ωφέλεια του Διαδικτύου όταν αυτή γίνεται με μέτρο και βάσει κανόνων που εγγυώνται την ασφάλεια.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου (Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α) Νίκος Κάββαλος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Σμυρνής, ο Πρόεδρος του Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α Νίκος Κάββαλος, και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καρλαύτης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο