Ομόφωνο αίτημα της ΚΕΔΕ για άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να του καταθέσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Με την απαξιωτική του  στάση απέναντι στην Αυτοδιοίκηση ο κ. Σκουρλέτης επιλέγει τη ρήξη. Την ευθύνη πλέον την έχει ο Πρωθυπουργός. Η Αυτοδιοίκηση με ενότητα και σύνθεση βγαίνει μπροστά διεκδικώντας αποκέντρωση και ανάπτυξη»

Άμεση συνάντηση των Προεδρείων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να του καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο θεσμός και η χώρα, ζητά με ομόφωνη απόφαση του το ΔΣ της ΚΕΔΕ, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου της Γ. Πατούλη.

Στη σχετική επιστολή που εστάλη στον Πρωθυπουργό ο κ. Πατούλης επικαλούμενος την αδυναμία συνεννόησης και σύνθεσης απόψεων με τον υπουργό Εσωτερικών με αφορμή το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι», ζητά από τον Πρωθυπουργό να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Αυτοδιοίκησης και να ορίσει τη σχετική συνάντηση εντός των επόμενων ημερών.

Σχετικές συναντήσεις με στόχο την ενημέρωση για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης,  θα πραγματοποιηθούν και με τους αρχηγούς των κομμάτων της βουλής. 

Αφορμή για το ομόφωνο αίτημα του ΔΣ της ΚΕΔΕ στάθηκε και η σημερινή απαξιωτική προς την Αυτοδιοίκηση, στάση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ο οποίος δεν δέχθηκε να συναντήσει το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, Δημάρχους και Περιφερειάρχες από όλη τη χώρα, προκειμένου να του επιδώσουν τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων και των ΔΣ των ΠΕΔ, τα οποία σε ποσοστό 92% ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου σε νέα βάση.

Ο κ. Σκουρλέτης δεν δέχθηκε τις εξηγήσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη ότι η επιβεβλημένη παρουσία του στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, τον ανάγκασε να μεταθέσει για αργότερα την ώρα της συνάντησης και ισχυριζόμενος ότι έχει άλλο ραντεβού, τελικώς δεν προχώρησε στην πραγματοποίηση της συνάντησης.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε χαρακτηριστικά:

« Σήμερα η Αυτοδιοίκηση εκδιώχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και από τη Βουλή. Αυτό είναι ντροπή και αποτελεί μεγάλη προσβολή για το θεσμό μας. Είναι προφανές ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν επιθυμεί το διάλογο μαζί μας και επιλέγει τη ρήξη. Την ευθύνη πλέον την έχει ο Πρωθυπουργός τον οποίο καλούμε να παρέμβει άμεσα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί».

Οι επόμενες κινήσεις της Αυτοδιοίκησης

Παράλληλα κατά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα η συγκρότηση διαπαραταξιακής Επιτροπής της ΚΕΔΕ η οποία σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία της Ένωσης θα αναλάβει, εντός 15 ημερών, να επεξεργαστεί και να καταθέσει προτάσεις επί των βασικών ρυθμίσεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.

Επιπρόσθετα αποφασίστηκε να ξεκινήσει ένα οδοιπορικό ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για την επιχειρούμενη απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα, μέσω των κατά τόπους Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων.

Ταυτόχρονα το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε την έναρξη επικοινωνιακής καμπάνιας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης απέναντι στο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που θα φέρει ακυβερνησία στους Δήμους και χάος στη χώρα.

Γ. Πατούλης: «Δεν θα τους αφήσουμε να σκοτώσουν την Αυτοδιοίκηση»

Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης τόνισε πως στην κυβερνητική απόπειρα διάλυσης της Αυτοδιοίκησης, δεν πρέπει να απαντήσουμε με μισόλογα αλλά με δυναμικό τρόπο, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση».

«Είμαστε σε μία κομβική συγκυρία και έχουμε την ιστορική ευθύνη να προασπίσουμε το κύρος του θεσμού μας. Δεν θα τους αφήσουμε να σκοτώσουν την Αυτοδιοίκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: « Οι τοπικές κοινωνίες μίλησαν. Τα δεκάδες ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων και των ΔΣ των ΠΕΔ που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου δεν μας αφήνουν το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού. Τώρα είναι η ώρα η Αυτοδιοίκηση να βγει μπροστά διεκδικώντας αποκέντρωση και ανάπτυξη. Έως εδώ πια με το συγκεντρωτικό, υδροκέφαλο κράτος που μας έφερε εδώ που μας έφερε».

 

Σχετικά αρχείαΟμόφωνο αίτημα της ΚΕΔΕ για άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να του καταθέσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα (1)


Ομόφωνο αίτημα της ΚΕΔΕ για άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να του καταθέσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα (2)


Ομόφωνο αίτημα της ΚΕΔΕ για άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να του καταθέσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα (3)


Ομόφωνο αίτημα της ΚΕΔΕ για άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να του καταθέσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα (4)


Ομόφωνο αίτημα της ΚΕΔΕ για άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να του καταθέσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα (5)

Μετάβαση στο περιεχόμενο