Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εκδήλωση με θέμα « Η αυτοδιοικητική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Η περίπτωση της Ελλάδας» που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και την αιγίδα της ΚΕΔΕ

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Η δημοσιονομική αποκέντρωση αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο για τη χώρα»

Την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσδιόρισε ως τη βασική προϋπόθεση για να κερδίσει η χώρα το στοίχημα της ανάπτυξης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα : « Η αυτοδιοικητική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Η περίπτωση της Ελλάδας» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή, υπό τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και την αιγίδα της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε πως «ένα τόσο συγκεντρωτικό κράτος, όπως το Ελληνικό, είναι προφανές ότι αποτελεί, τροχοπέδη σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία.».

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης και το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Ν. Χιωτάκης.

«Η αποκέντρωση κλειδί για την ανάπτυξη»

Ο κ. Πατούλης επικαλούμενος τις προκλήσεις της εποχής, εστίασε στη σημασία να συγκλίνει η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και επισήμανε πως απαιτείται ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που χρειάζεται συνεργασία τόσο μεταξύ των δήμων όσο διαβαθμιδική και κυρίως με το κεντρικό κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο προσδιόρισε τρεις κατευθύνσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Αυτονομία. Η τοπική αυτονομία αναφέρεται στην εξουσία να καθορίζουν οι ΟΤΑ πολιτικές προτεραιότητες, να αποφασίζουν για τα οργανωτικά ζητήματα και να διαχειρίζονται τους πόρους.
  2. Αποδοτικότητα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πλησιέστερη εξουσία στους πολίτες και ως εκ τούτου ανησυχεί για τη βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών της, αυξάνει τις επιδόσεις της και τα αποτελέσματα της είναι πιο ορατά από ότι στα ανώτερα επίπεδα της κυβέρνησης.
  3. Συμμετοχή. Σε όλο τον κόσμο, οι πόλεις γίνονται όλο και πιο σημαντικές για την αντιμετώπιση πολλαπλών κοινωνικών-  οικονομικών προκλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοκρατική λογοδοσία και η δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, γίνεται όλο και πιο σημαντική. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ακυβερνησία και διάχυση ευθυνών.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ έχει μελετήσει και έχει διατυπώσει μεταρρυθμιστικές προτάσεις οι οποίες όμως, όπως ανέφερε,  αντιμετώπισαν την πλήρη άρνηση της κεντρικής Κυβέρνησης.

Ειδικότερα σημείωσε πως αποτελεί πάγια θέση της η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με αύξηση των πόρων και φορολογική εξουσία, τονίζοντας πως «  η δημοσιονομική αποκέντρωση αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο για τη χώρα».

«Αντιαναπτυξιακός νόμος ο Κλεισθένης»

Αναφερόμενος στο νόμο Κλεισθένη υπογράμμισε πως περιορίστηκε στις εκλογικές διαδικασίες και τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και όχι στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας και πρόσθεσε:

«Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ, διατυπώνει στο συνέδριό της που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 3,4,5 Δεκεμβρίου 2018,  ολοκληρωμένη πρόταση που εμπεριέχει θεσμικές- πολιτικές μεταρρυθμίσεις και ένα διαχειριστικό- οικονομικό πλαίσιο εφαρμογής τους, που θα οδηγήσουν την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση στην τρίτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα και θα την καταστήσουν ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοικητικής οικογένειας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Πατούλης επικεντρώθηκε στη σημασία που πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των τοπικών επενδύσεων προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες αλλά και να αμβλυνθούν οι ανισότητες, με ταυτόχρονη τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης.   

«Η κυβέρνηση εξαγγέλλει με λεφτά της Αυτοδιοίκησης»

Σχολιάζοντας την πορεία της χρηματοδότησης των Ελληνικών δημοτικών επενδύσεων τόνισε πως  «τα τελευταία τρία χρόνια η ΣΑΤΑ έχει περιοριστεί στα 180 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019 οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις, της συνολικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζουν περαιτέρω μείωση».

Παράλληλα καυτηρίασε την πολιτική της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως:  

  1. Οι προεκλογικές παροχές, που εξήγγειλε είναι κατά 25% μεγαλύτερες από το ύψος του συνολικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019 και
  2. το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγγελθέντων, από την κυβέρνηση, προεκλογικών επιδομάτων χρηματοδοτούνται από τις μειώσεις στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του τόνισε πως απαιτείται αλλαγή πολιτικής με έμφαση στην αποκέντρωση, την εμπιστοσύνη στις παραγωγικές δυνάμεις και στην αξιοποίηση των τοπικών και περιφερειακών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

 

Σχετικά αρχείαΟμιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εκδήλωση με θέμα « Η αυτοδιοικητική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Η περίπτωση της Ελλάδας» που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και την αιγίδα της ΚΕΔΕ (1)


Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εκδήλωση με θέμα « Η αυτοδιοικητική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Η περίπτωση της Ελλάδας» που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και την αιγίδα της ΚΕΔΕ (2)


Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εκδήλωση με θέμα « Η αυτοδιοικητική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Η περίπτωση της Ελλάδας» που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και την αιγίδα της ΚΕΔΕ (3)

Μετάβαση στο περιεχόμενο