Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην ημερίδα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Τα παιδιά μας θα πρέπει να αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας όπου όλοι, μικροί και  μεγάλοι θα γνωρίζουν να προστατεύουν τον εαυτό τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση»

Tην πεποίθηση ότι το διαδίκτυο αναμφίβολα μπορεί να γίνει ισχυρός πόλος ανάπτυξης μιας κοινωνίας σε όλους τους τομείς αρκεί να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε ωφέλιμα δημιουργικά, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και με τη στήριξη της ΚΕΔΕ, παρουσία πολλών μαθητών, είχε ως στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των on line τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού διοργανώνονται επίσης δύο πανελλήνιοι διαγωνισμοί των μαθητών όλων των βαθμίδων υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα το ασφαλές διαδίκτυο καθώς και ένας μεγάλος αριθμός παράλληλων εκδηλώσεων από την Ακαδημία Πρεσβευτών του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επικαλούμενος τη ρήση του  Πλάτωνα ότι «η παιδεία ξεκινά από τα τείχη της πόλης της Αθήνας» επισήμανε πως  «η παιδεία του συγχρόνου παιδιού ξεκινά από το πρώτο του κλικ» και πρόσθεσε πως η ΚΕΔΕ και το ΕΔΔΥΠΥΥ στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια που γίνεται καθώς όπως ανέφερε «τα παιδιά μας θα πρέπει να αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας όπου όλοι , μικροί και  μεγάλοι θα γνωρίζουν να προστατεύουν τον εαυτό τους».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως στο πλαίσιο της καμπάνιας μην κλικάρεις εν λευκώ που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έχουν ενημερωθεί και πραγματοποιούν το πρόγραμμα πολλοί Δήμοι όπως το Μαρούσι η  Ηλιούπολη ,η Καλλιθέα η Αγία Παρασκευή και θα συνεχίσουν και άλλοι.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως με την ευκαιρία της εφαρμογής του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα από τις 25 Μαΐου θα πρέπει να ανοίξει το θέμα του τρόπου που οι γονείς θα πρέπει να ασκούν τον γονικό τους ρόλο στην εποπτεία των παιδιών στο μέσο, επισημαίνοντας πως η γονική συγκατάθεση μέχρι τα 16 έτη για τα κοινωνικά δίκτυα θα πρέπει να δίνεται μετά από αρκετή  σκέψη.

«Οι γονείς οφείλουν να έχουν μια πλήρη εικόνα των δραστηριοτήτων των παιδιών τους στο διαδίκτυο, των επαφών που κάνουν αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ώστε να χρησιμοποιήσουν προς όφελος των παιδιών  τον γονικό τους έλεγχο» σημείωσε.

Παράλληλα ανέφερε πως πρέπει να εκλείψουν και να καταγγέλονται τα φαινόμενα ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο που οδήγησαν στη στοχοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και ενός μικρού παιδιού στην Δάφνη, πριν από λίγους μήνες.

Στην ίδια κατεύθυνση, όπως τόνισε, με δεδομένο ότι η βιομηχανία της παραγωγής ψευδών ειδήσεων (fake news) με σκοπό την χειραγώγηση των χρηστών θα είναι η νέα μεγάλη πρόκληση «πρέπει να μάθουμε να διακρίνουμε το ψεύτικο από το αληθινό , την μισή αλήθεια από την ολόκληρη, το ειλικρινές από το παραπλανητικό».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να εκπαιδευθούν οι Έλληνες πολίτες σε ψηφιακές δεξιότητες και σε κριτική σκέψη στο διαδίκτυο και πρόσθεσε πως το κεντρικό μήνυμα είναι ότι «για να δημιουργήσουμε ένα διαδίκτυο ωφέλιμο για όλους χρειάζεται γνώση,

συνεργασία και οριζόντιες δράσεις με σκοπό όλοι να μπορούν να γνωρίζουν τους κανόνες ασφαλούς διαδικτύου αλλά ταυτόχρονα και τις δυνατότητές του».

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο 1 από την ημερίδα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου


Στιγμιότυπο 2 από την ημερίδα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου


Στιγμιότυπο 3 από την ημερίδα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Μετάβαση στο περιεχόμενο