Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Η Ενίσχυση της Διαφάνειας Προϋπόθεση για την Αναπτυξιακή Αναγέννηση της Χώρας

 

Την ενίσχυση της διαφάνειας προκειμένου να επιτευχθεί η «Αναπτυξιακή Αναγέννηση της χώρας», χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο που πραγματοποιεί σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι το Συνέδριο μπορεί να συμβάλει προκειμένου να τεθούν επί τάπητος μείζονος σημασίας ζητήματα σχετικά με την επίρρωση και τη διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και ακεραιότητας της διακυβέρνησης σε όλες τις βαθμίδες του δημοσίου τομέα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε αντίθετοι στον έλεγχο, αντίθετα τον επιθυμούμε. Είμαστε υπέρ των αποτελεσματικών ελέγχων, σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης του Κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προοπτική ίδρυσης Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις και αποτελέσματα όπως :

 – Αντικειμενική και συστηματική αξιολόγηση των διαδικασιών και των λειτουργιών του αυτοδιοικητικού φορέα

– Υποστήριξη στην επίτευξη στόχων και την εκτέλεση των καθηκόντων

– Μεγιστοποίηση της οικονομίας πόρων

– Επίτευξη βέλτιστης λειτουργίας του φορέα

– Αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας για όλους τους εμπλεκόμενους

– Βελτίωση της εικόνας του φορέα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

 

Προϋποθέσεις

Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου στους Δήμους να έχουν  αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία. 

Μεταξύ άλλων απαιτείται εφαρμογή κατάλληλων προτύπων και μεθοδολογιών ελέγχου, παροχή κατάλληλων εργαλείων και υποδομών, εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ελεγκτών με την αναφορά τους απευθείας στο μέγιστο επίπεδο διοίκησης, την επαρκής στελέχωση με υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων, την πρόβλεψη για την πιστοποίηση των ελεγκτών και συνεχή εκπαίδευση και την αλλαγή της κουλτούρας τόσο των υπαλλήλων όσο και των αιρετών.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η ανάπτυξη τέτοιου είδους μηχανισμών, οι οποίοι θα είναι πιστοποιημένοι, θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση προκειμένου να επιτευχθεί η δραστική μείωση των εξωτερικών ελέγχων στους δήμους.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος Β. Μαραλίδου αναφερόμενη στις δράσεις του Ινστιτούτου, επισήμανε την ικανοποίηση της σχετικά με τις επαφές που έχουν γίνει για την ανάπτυξη μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στο Δημόσιο Τομέα.  

Να σημειωθεί ότι το Συνέδριο με θέμα “Eyes Wide Open”  πραγματοποιείται με τη θεσμική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και λαμβάνουν μέρος στελέχη και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και το εσωτερικό. 

Συγκεκριμένα, εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ομιλίες πραγματοποίησαν: ο Χ. Σταϊκούρας τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, ο Κ. Χρήστου γ.γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, η Α. Witzany Διευθύντρια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, ο F. Aractingi, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, ο Σ. Λυγερός, Δημοσιογράφος, ο A. Σιάμισιης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. Ελληνικά Πετρέλαια, ο  Α. Συρίγος αν. Καθηγητής διεθνούς δικαίου και της εξωτερικής πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο κ.α. 

 

Σχετικά αρχείαΟμιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος_1


Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος_2


Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο