Ομιλία Δημάρχου Κ. Γ. Πατούλη στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

Print Friendly, PDF & Email

Φίλες και φίλοι,

Είμαι πολύ συγκινημένος και χαρούμενος που βρίσκομαι απόψε εδώ, για να μοιραστώ μαζί σας μια ιδιαίτερη στιγμή, μια ξεχωριστή εκδήλωση που έχει εξέχουσα σημασία για μένα προσωπικά, για την πόλη του Αμαρουσίου και για το Δήμο μας.

Σε λίγη ώρα θα γίνουν τα εγκαίνια του αγάλματος της «Αμαρυσίας Αρτέμιδος». Η γνωστή σε όλους μας μορφή που αναπαριστά τη Θεά ʼρτεμη, και αποτελεί έμβλημα του Δήμου Αμαρουσίου, θα βρει επιτέλους τη θέση που της αρμόζει.
Το ορειχάλκινο άγαλμα, φιλοτεχνημένο από τον διεθνούς φήμης, εξαίρετο γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη, θα τοποθετηθεί στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Από αυτό το σημείο, το γλυπτό που μαζί με τη μαρμάρινη βάση του έχει ύψος σχεδόν τρία μέτρα, θα στέκεται σαν φιγούρα αρχέγονη, προαιώνια, για να μαρτυρά την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης του Αμαρουσίου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. 

Στο αρχαίο ʼθμονον η θεά ʼρτεμης λατρευόταν ως «Αμαρυσία», η οποία χαρίζει το όνομά της στην πόλη μας.  Οι Αθμονείς, λαός εργατικός, ειρηνικός και φιλήσυχος, διοργάνωναν κάθε άνοιξη τα «Αμαρύσια», που ήταν περιφερειακοί ολυμπιακοί αγώνες προς τιμήν της Αρτέμιδος. ʼνθρωποι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονταν στην πεδιάδα των Αθμονέων για να συναγωνιστούν, να χορέψουν, να διασκεδάσουν. Ήταν μια γιορτή κεφιού και ευγενικής άμιλλας, αλλά και γιορτή ειρήνης, ισότητας και συμφιλίωσης. 

Αυτή η πρωτοβουλία της Δημοτικής μας Αρχής, εντάσσεται σε μία σειρά από ενέργειες που στοχεύουν στην ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων της πόλης που αποτελούν ιερές του παρελθόντος και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

Σεβόμαστε την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπους μας. Είναι η αφετηρία μας, από εκεί ξεκινούμε και επιδιώκουμε να αναδείξουμε όλα τα στοιχεία που μπορούν να αναδείξουν το Μαρούσι σε κοιτίδα δημιουργίας και πολιτισμού.

Μέχρι σήμερα.

Εγκαινιάσαμε την Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη στην οποία φιλοξενούνται 11 έργα διάσημων ελλήνων ζωγράφων. Ιδρύσαμε το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, στα τμήματα του οποίου συμμετέχουν περισσότερα από 1500 άτομα.
Στην είσοδο της πόλης, λίγα μέτρα πιο μακριά από εδώ, τοποθετήσαμε το άγαλμα του Ολυμπιονίκη Μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη, του νερουλά από το Μαρούσι που πέτυχε εκείνο που για άλλους φαινόταν ακατόρθωτο, αλλά για τον ίδιο ήταν ζήτημα τιμής και πίστης στα ιδανικά του.
Εγκαινιάσαμε τη Βορέειο Βιβλιοθήκη, έργο που μας κάνει πολύ περήφανους και έχει δώσει άλλη διάσταση στα πολιτιστικά δρώμενα του Αμαρουσίου.

Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε πως το Μαρούσι φέρει τον τίτλο της κεραμούπολης και με τα μόνιμα εκθετήρια, την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής και με εκδηλώσεις όπως το Κεραμικό Χωριό, φιλοδοξεί να αναβιώσει και να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την τέχνη και την παράδοση της κεραμικής. 

Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες, αλλά και πολλές άλλες, έχουν στόχο να δώσουν στο Μαρούσι πολιτιστική ταυτότητα, να το καταστήσουν πολιτιστικό πόλο έλξης και κοιτίδα καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.
 
Με σεβασμό στο παρελθόν και στις αξίες που μας κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας, χτίζουμε το μέλλον που επιθυμούμε για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Δε μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά εάν δεν κοιτάμε τι έχουμε αφήσει πίσω μας.
Η τέχνη και ο πολιτισμός έχουν τη δύναμη να μας ενώνουν. Αυτή τη δύναμη πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας, να την κάνουμε κτήμα μας και να την εμφυσήσουμε στους επόμενους.

Επιδιώκουμε το Μαρούσι να είναι μια πόλη ανθρώπινη και φιλική για κάθε πολίτη, να αποτελεί σημείο αναφοράς για την τέχνη, τον πολιτισμό, τον σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες.

Με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της «Αμαρυσίας Αρτέμιδος» κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά.

Είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα σταματήσουμε να παράγουμε πολιτισμό και σας καλούμε να  γίνετε αρωγοί στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τις αξίες και τον πολιτισμό μας.

Σας ευχαριστώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο