Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη στο αφιέρωμα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη

Print Friendly, PDF & Email

Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι,

Απόψε συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε ένα πρόσωπο από τον καλλιτεχνικό χώρο, μια μοναδική και λαμπερή προσωπικότητα που σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο και το ελληνικό θέατρο.

Φίλοι, συνεργάτες, άνθρωποι που τη γνώρισαν και εργάστηκαν δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, βρίσκονται κοντά μας για να μας μεταφέρουν αποσπάσματα από μια λαμπρή καριέρα, μια ζωή πολυκύμαντη που άλλες φορές έμοιαζε με παραμύθι, άλλες πάλι σαν τρικυμιώδη θάλασσα.
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη υπήρξε ένα από τα πιο φωτογενή πρόσωπα που εμφανίστηκαν ποτέ στο καλλιτεχνικό στερέωμα.
Η γυναίκα που ενσάρκωσε ένα πρότυπο ομορφιάς, ταλέντου και γοητείας, είδε το πρώτο φως της ζωής σε μία μονοκατοικία στο Μαρούσι, σε έναν μικρό δρόμο στο κέντρο της πόλης μας.
 Από αυτή τη μικρή, καταπράσινη γειτονιά, η Αλίκη ξεκίνησε για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Με το πείσμα, την εξυπνάδα και τη μοναδική προσωπικότητα που διέθετε, ήταν θέμα χρόνου να κατακτήσει τις καρδιές όλων και να γίνει αυτό που όλου γνωρίσαμε και αγαπήσαμε: το πιο λαμπρό αστέρι, που γνώρισε μόνο επιτυχίες και την ατέλειωτη αγάπη του κόσμου. Και ακόμη και αν κάποιες φορές αμφισβητήθηκε, η Αλίκη αντιμετώπιζε τους επικριτές της με ανωτερότητα, περηφάνια και χιούμορ.
Όσοι εργάστηκαν μαζί της, μιλούν για έναν άνθρωπο δυνατό και απαιτητικό σε ότι αφορούσε στη δουλειά και τους συνεργάτες της, αλλά ταυτόχρονα ζεστό, εγκάρδιο, φιλικό, με διάθεση να βοηθάει και να στηρίζει τους συνανθρώπους του. Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που έκαναν τα πρώτα τους βήματα κοντά στην ηθοποιό, που πίστεψε σ΄ αυτούς και το ταλέντο τους και τους έδωσε ώθηση να ανέβουν επαγγελματικά και να γνωρίσουν την καταξίωση.
 
 Η Βουγιουκλάκη υπήρξε αγωνίστρια στη δουλειά της, όπως και στη ζωή της. Και έτσι παρέμεινε ως το τέλος, χωρίς να αναζητά τον οίκτο και τη λύπηση.

Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες που εμπνέονται από το δυνατό και χαρισματικό χαρακτήρα της.
Ο Δήμος Αμαρουσίου, θέλοντας να τιμήσει αυτήν την μοναδική προσωπικότητα, οργάνωσε το αποψινό αφιέρωμα στο οποίο θα μας μιλήσουν καταξιωμένοι και γνωστοί συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιοί που συνεργάστηκαν μαζί της.

Επίσης, θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από ταινίες και παραστάσεις της Αλίκης, και θα ακούσουμε τη φωνή της στην τελευταία της ραδιοφωνική συνέντευξη.

  Στην αίθουσα της δεξίωσης φιλοξενείται έκθεση  με  ζωγραφικά πορτρέτα, αφίσες από ταινίες της Αλίκης και φωτογραφίες της αξέχαστης ηθοποιού. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο