Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη στην συνέντευξη τύπου για τη συναυλία υποστήριξης της Ελληνικής Δράσης Αφρικής

Print Friendly, PDF & Email

Κυρίες και κύριοι,

σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και παρευρίσκεστε σήμερα κοντά μας.

Απευθύνομαι σήμερα σε σας, όχι τόσο με την ιδιότητα του Δημάρχου μίας πόλης όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά ως άνθρωπος και ως γιατρός, που υπηρετώ το λειτούργημά μου και έχω θέσει ως προτεραιότητα την στήριξη και την ανακούφιση των πασχόντων συνανθρώπων μου.

Σε λίγους μήνες από τώρα, ο Δήμος Αμαρουσίου θα έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, μια σημαντική προσωπικότητα. Στις 22 Απριλίου, ο γνωστός καλλιτέχνης Γιουσού Ντ’ Ούρ, ένας από τους σημαντικότερους Αφρικανούς καλλιτέχνες, κάτοχος βραβείου Γκράμι και πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών, έρχεται στην Ελλάδα, μαζί με το 12μελές σχήμα του, για να δώσει μία και μοναδική συναυλία στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακού Σταδίου.
Μια συναυλία που δεν θα έχει σκοπό μόνο την διασκέδαση και την ψυχαγωγία των συμπολιτών μας, αλλά την ενίσχυση ενός πολύ σπουδαίου και πολύπλευρου κοινωνικού έργου: αυτού που επιτελεί με συνέπεια και αυταπάρνηση η μη κυβερνητική οργάνωση «Ελληνική Δράση Αφρικής», γνωστή ως Action Africa.
Μια οργάνωση που οφείλει την ύπαρξή της σε μια Ελληνίδα: στη Μάρω Κεσεσίογλου, η οποία είναι καταχωρημένη στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η μοναδική λευκή γυναίκα φύλαρχος στον κόσμο. Δεν είναι όμως αυτό το χαρακτηριστικό που την κάνει τόσο σπουδαία και τόσο σημαντική για όλους εμάς. Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς και ευαισθησίας, επειδή έχει αφιερώσει τη ζωή της στην πρόοδο και στην ευημερία της βασανισμένης Ηπείρου και των ανθρώπων της.

Το έργο της Action Africa είναι πολύπλευρο και αγκαλιάζει κάθε πλευρά της ζωής των ανθρώπων της Αφρικής, δίνοντας έμφαση στην παροχή γνώσης και της υλικής υποδομής. Αυτή η σπουδαία γυναίκα, η Μάρω Κεσεσίογλου, γνωρίζει καλά ότι για να βγουν οι άνθρωποι από το τέλμα της φτώχιας και της ανέχειας, πρέπει να τους παρέχονται εφόδια και πρώτη ύλη για να σταθούν οι ίδιοι στα πόδια τους. Πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις ικανότητές τους ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια κάτω από ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
 Γι΄ αυτό το σκοπό η Action Africa έχει δημιουργήσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην επιμόρφωση και κατάρτιση αντρών και γυναικών από χώρες της Αφρικής, έχει ιδρύσει αγροτικούς συνεταιρισμούς, έχει ιδρύσει νοσοκομεία, σχολικές μονάδες και βιβλιοθήκες, οργανώνει αθλητικά προγράμματα, υιοθετεί τοπικά ορφανοτροφεία, ανοίγει δίαυλους για κρατικές και επιχειρηματικές συνεργασίες προς τις χώρες της Αφρικής.
Παράλληλα, και αυτό είναι πολύ σπουδαίο, η Μάρω Κεσεσίογλου, αν και διαμένει μόνιμα στην Ακτή Ελεφαντοστούν, παραμένει πιστή και αφοσιωμένη στις ρίζες της και στη χώρα που πρωτοαντίκρυσε. Μέσα από την Ελληνική Δράση για την Αφρική, επιδιώκει τη διάδοση της ελληνικής παράδοσης στους λαούς της Αφρικής και τη δημιουργία άρρηκτων δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των αφρικανικών κρατών.
Εδώ και 15 χρόνια, έχει ιδρύσει νοσοκομειακή μονάδα με το όνομα «Ελλάς», με την ελληνική σημαία να κυματίζει περίφανη.
Και με τα έσοδα αυτής της συναυλίας, θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα άλλο ένα όνειρο της Μάρω Κεσεσίογλου: ο εξοπλισμός του ορφανοτροφείου – σχολείου που φέρει το όνομα «Αμαρούσιον» και στεγάζει περισσότερα από 600 παιδιά. 
Γεγονός που μας δίνει ιδιαίτερη συγκίνηση και μας κάνει να νιώθουμε ακόμη πιο περήφανοι και χαρούμενοι που δηλώνουμε «παρών» σε αυτήν την προσπάθεια. Που στηρίζουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ελληνικής Δράσης για την Αφρική. Και επειδή στέλνουμε ένα μήνυμα ότι δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στη δυστυχία. Ότι δε μένουμε αδιάφοροι και θεατές μπροστά στον ανθρώπινο πόνο.

Ο Δήμος Αμαρουσίου  στηρίζει έμπρακτα όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια και συμπαράσταση, όσους θέλουν να ζήσουν με αξιοπρεπείς συνθήκες. Συμμετέχει σε διεθνείς ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, οργανώνει δράσεις που έχουν στόχο την ανακούφιση πασχόντων συνανθρώπων μας.
Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, όλη η ανθρωπότητα είχε στραμμένο το βλέμμα στην πολύπαθη Παλαιστίνη και στους χιλιάδες των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους. Πώς ήταν δυνατόν να παραμείνουμε απαθείς μπροστά σε αυτό το δράμα; Ο Δήμος Αμαρουσίου κινητοποιήθηκε άμεσα, και μέσω της αποστολής των «Γιατρών της Ειρήνης» έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που περιελάμβανε χρήματα, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
Το Σεπτέμβριο του 2007, όταν η Πελοπόννησος μετρούσε τις πληγές της από τις καταστροφικές πληγές του Αυγούστου, ο Δήμος μας οργάνωσε δύο συναυλίες αλληλεγγύης για τους πυροπαθείς συμπολίτες μας. Παράλληλα, οργάνωσε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους των χωριών που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές, ενώ διέθεσε στέγη και φιλοξενία σε οικογένειες που είχαν χάσει τα σπίτια τους.
 
Το Δεκέμβριο που μας πέρασε, οργανώσαμε γεύμα αγάπης για τους άπορους της πόλης μας.
Στηρίζουμε έμπρακτα και όποτε μας ζητηθεί το έργο του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και ο Δήμος Αμαρουσίου ήταν αρωγός στον «Μαραθώνιο Αγάπης» που οργανώθηκε φέτος για τα παιδιά.
Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι αρωγός στο έργο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ενώ τα Χριστούγεννα συμμετείχαμε στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ για την οικονομική ενίσχυση του Ιερού Ναού του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου Ιεροσολύμων.

Αγαπητοί φίλοι,
Ζούμε σε ταραγμένες εποχές. Ο κόσμος μας δεν είναι όσο ασφαλής ήταν, και σίγουρα δεν είναι δίκαιος. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά από την έλλειψη βασικών αγαθών, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Όλοι εμείς, που έχουμε την τύχη να ζούμε υπό καθεστώς ειρήνης και με την πολυτέλεια να παρέχουμε στον εαυτό μας περισσότερα από τα αναγκαίως απαραίτητα, οφείλουμε να έχουμε τη σκέψη μας κοντά στους ανθρώπους που υποφέρουν. Δεν έχει σημασία εάν βρίσκονται δίπλα στην πόρτα του σπιτιού μας ή εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Κάθε πράξη αγάπης, μικρή ή μεγάλη, έχει αντίκτυπο και η αξία της μεταδίδεται σαν κύμα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Για άλλη μία φορά σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ και σας καλώ να δώσετε το παρόν, μαζί με μας, μαζί με άλλους συμπολίτες μας, στο Ποδηλατοδρόμιο στις 22 Απριλίου. Όλοι μαζί θα ενώσουμε τις φωνές και τις καρδιές μας για να δώσουμε χαρά σε 600 ορφανά παιδιά. Και συνάμα θα στείλουμε το οικουμενικό μήνυμα της αγάπης, της ειρήνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο