Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη για τον προϋπολογισμό 2009

Print Friendly, PDF & Email

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη για τον προϋπολογισμό 2009

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Σήμερα φέρνουμε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον προϋπολογισμό του Δήμου Αμαρουσίου για το 2009.Ο προϋπολογισμός αυτός αποτελεί το βασικό μας εργαλείο , μαζί με το επιχειρησιακό σχέδιο που θα εκπονήσουμε με βάση το νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με τον οποίο θα λειτουργήσει ο Δήμος μας το χρόνο που μας έρχεται.
Τι ακριβώς κάνουμε με τον προϋπολογισμό;
Καταρχήν, αντιμετωπίζουμε τα βάρη που μας κληρονόμησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. 
Βάρη που ξεπερνούν για όλο τον Όμιλο Δήμος Αμαρουσίου τα 412 εκατομμύρια ευρώ.
Μόνο τα τελευταία 4 χρόνια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής συνάφθηκαν δάνεια ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα του 2009, θα πάνε για να πληρώσουμε τα «βερεσέδια» που μας άφησε το καθεστώς που διοίκησε την πόλη τα προηγούμενα 16 χρόνια.

Θα σας δώσω παρακάτω αναλυτικά στοιχεία.

Ο προϋπολογισμός του 2009 θα καλύψει επίσης τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου.
Και τέλος, με ότι περισσέψει, θα προσπαθήσουμε με νοικοκυριό και αποτελεσματική διαχείριση να το μετατρέψουμε σε έργο και υπηρεσίες για την πόλη και τους πολίτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Ο προϋπολογισμός του 2009 προβλέπει ότι τα έσοδα του Δήμου μας θα ανέλθουν στα   118.603.010 ευρώ.
Και θέλω από την αρχή να σας πω, για να αντιληφθείτε όλοι το μέγεθος των προβλημάτων που θα κληθούμε ως διοίκηση να αντιμετωπίσουμε ως Δημοτική Αρχή, πως αυτός ο προϋπολογισμός του 2009 έχει δύο σημαντικά βαρίδια.
Το πρώτο και σημαντικότερο από αυτά είναι η εξυπηρέτηση των δανείων του παρελθόντος.
Το 2009, θα πληρώσουμε συνολικά   76.624.791   ευρώ για τόκους και χρεολύσια των δανείων που έχει πάρει ο Όμιλος Δήμος Αμαρουσίου κατά το παρελθόν.
Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί στο 65 % των εσόδων του Δήμου. Και όχι του Ομίλου.
Το δεύτερο βαρίδι, είναι το υψηλό κόστος μισθοδοσίας  όλου του Ομίλου, το οποίο θα ανέλθει στα 49.000.000  ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο   41  % των εσόδων του Δήμου μας.
Αυτά τα δύο νούμερα αποδεικνύουν ότι τα έσοδα του Δήμου από μόνα τους δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό και δεν μένει ουσιαστικά τίποτα για έργο και υπηρεσίες.
Γεγονός που αποδεικνύει πόσο αναγκαία ήταν η αναχρηματοδότηση και πόσο ευθύνονται αυτοί που με τις πράξεις ή και τις παραλείψεις τους οδήγησαν στο να μην μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, συνεπικουρούμενοι βεβαίως και από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε, ο Δήμος είναι αναγκασμένος να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να εκτελέσει έργα με χρήματα που ουσιαστικά δεν έχει.
Θέλω  λοιπόν μέσα από αυτή την παράθεση στοιχείων που δεν αμφισβητούνται, να ενημερώσω κάθε συμπολίτη μας για το ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου μας.
Εμείς δεν σκοπεύουμε να κρύψουμε την αλήθεια.
Αυτό το έκαναν οι προκάτοχοί μας, γεγονός που επιβεβαιώνει και η MOODYS η οποία σε έγγραφό της τόνιζε πως τα οικονομικά στοιχεία που τις δίνονταν από την προηγούμενη διοίκηση δεν ήταν πραγματικά.
Εμείς στηρίζουμε την πολιτική μας στη διαφάνεια και την αλήθεια.
Αυτές είναι οι ισχυρές βάσεις για να προχωρήσουμε μπροστά.
Και για να γίνει αυτό, θέλουμε στο πλευρό μας τους πολίτες, αλλά για να τους έχουμε πρέπει να τους λέμε αλήθειες.
Γι αυτό θέλουμε να γνωρίζουν τα βάρη που κληρονομήσαμε, αλλά και να γνωρίζουν ότι αν δεν υπήρχαν τα βάρη αυτά, θα μπορούσαμε σήμερα να παρέχουμε και καλύτερες υπηρεσίες αλλά και να εκτελούμε και περισσότερα έργα, που τόσο έχει ανάγκη κάθε γειτονιά της πόλης.
Και επειδή έχω ακούσει πολλές φορές μέσα σε αυτή την αίθουσα στελέχη της πρώην διοίκησης να ισχυρίζονται ότι άφησαν κληρονομιά στην πόλη σημαντική ακίνητη περιουσία και έργα που δήθεν εμείς εγκαινιάζουμε, θα κάνω μια σύντομη αναφορά στο τι είναι αυτό που μας άφησαν προίκα.
Από πού να ξεκινήσω.
Από τα παράνομα υπόσκαφα που ούτε ξέρουμε πόσα μας κόστισαν;
Από τα κτίρια των βρεφονηπιακών σταθμών, τα οποία η προηγούμενη διοίκηση δημοπράτησε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τόσο των εργασιών όσο και της αποπληρωμής έγινε από μας;
Θα υπήρχαν σήμερα οι νέοι παιδικοί σταθμοί αν δεν τους ολοκληρώναμε εμείς και δεν πληρώναμε και τους εργολάβους;
Μας έχουν μιλήσει για την ακίνητη περιουσία.
Ποια ακίνητη περιουσία, αυτή που ήταν υποθηκευμένη και εμείς πληρώνουμε τα δάνεια για να μην μας την πάρουν;
Το ξέρετε ότι για την εξασφάλιση των δανείων που πήραν στο παρελθόν, έχουν συναφθεί υποθήκες συνολικού ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Ότι έχει γίνει παρακράτηση κυριότητας σε μια σειρά από ακίνητα του Δήμου μας, όπως τα κτίρια της Γερμανικής Πρεσβείας, το συνεδριακό της Ολυμπίας, το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, τα διαμερίσματα της ΗΛΙΔΑΣ, το ακίνητο της ΕΤΕΒΑ που αγοράσαμε για οικόπεδο και ήταν κοινόχρηστος χώρος;
Σε αντίθεση με όσα γίνονταν στο παρελθόν, εμείς αξιοποιούμε την ακίνητη περιουσία του Δήμου Αμαρουσίου, προχωρώντας σε πωλήσεις και ενοικιάσεις ακίνητων, αλλά και αξιοποίηση τους για τη μεταστέγαση σε αυτά δημοτικών μας υπηρεσιών.
Με την αξιοποίηση αυτή ενισχύουμε  σημαντικά τα έσοδα του ομίλου Δήμος Αμαρουσίου.
Το 2007 πωλήθηκαν 15 διαμερίσματα με συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις 6 εκατομμύρια ευρώ, το 2008 έχουν πωληθεί 7 διαμερίσματα με συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι το 80% των εσόδων από τις πωλήσεις των διαμερισμάτων πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους του δανείου της MARFIN , ενώ με το υπόλοιπο 20% προσπαθούμε να καλύψουμε  λειτουργικές δαπάνες των διαμερισμάτων οι οποίες είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ενώ τα έσοδα από τις ενοικιάσεις ακίνητων θα φτάνουν τα 600.000 ευρώ ετησίως.
Επίσης στα έσοδα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση, που θα εξοικονομήσουμε από τη μη καταβολή ενοικίων που μέχρι πρότινος πληρώναμε για τη στέγαση δημοτικών μας υπηρεσιών , που πλέον στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια του Δήμου.
Με αυτόν τον τρόπο εμείς αξιοποιούμε την περιουσία του Δήμου.
Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, αναρωτιέμαι, που επενδύθηκαν τα λεφτά από το δάνειο της ΜΠΕΡ ΣΤΕΡΝΣ;
Ποια έργα χρηματοδοτήθηκαν από αυτό το δάνειο;
Γιατί από τη δική μας διοίκηση πρέπει να αποπληρωθεί στις 2 Απριλίου του 2009 δόση ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Να μιλήσουμε για τα αποτυχημένα έργα ανάπλασης του κέντρου, που κόστισαν πάνω από 11 εκατομμύρια, από τα οποία τα 7 ήταν από δάνεια που πληρώσαμε εμείς ως διοίκηση επί των ημερών μας; 
Η για την εργολαβία των δεντροφυτεύσεων, για την οποία εγγραφήκαν 3,5 εκατομμύρια ευρώ κι ακόμη ψάχνουμε να βρούμε πότε και που φυτεύτηκαν τόσα δέντρα στο Μαρούσι;
Η να μιλήσουμε για το Μαραγκοπούλειο, όπου δεν είχε πληρωθεί ούτε ένα ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου για ένα έργο που είχε εκτελεστεί μόλις κατά 20%;
Αμφισβητεί κανείς ότι χάρη στη δική μας διοίκηση το κτίριο τελείωσε και στεγάζει σήμερα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη;
Τι άλλο να αναφέρω;
Την ελάχιστη για το μέγεθος του Δήμου μας απορρόφηση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα;
Σε αντίθεση με τη δική μας πρακτική, που θέλει το Δήμο Αμαρουσίου να διεκδικεί από την Πολιτεία πόρους για έργα στην πόλη.
Και η δική μας διεκδίκηση έχει αποτέλεσμα, αφού
το σύνολο των απορροφήσεων για την διετία 2007-2008 ανήλθε στα 6.200.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι απορροφήσεις της πρώτης διετίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την μη σωστή προετοιμασία του Δήμου στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, π.χ. έλλειψη μελετών.

Με την σωστή προετοιμασία που κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια, είμαστε έτοιμοι για το 2009 να απορροφήσουμε 12.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο  μόλις ολοκληρωθούν οι καινούργιες μελέτες για τα νέα έργα που προγραμματίζουμε από τις υπηρεσίες μας. 

Σημαντικό όπλο του Δήμου μας σε αυτή την προσπάθεια να αυξήσουμε την εισροή πόρων από διάφορες πηγές, αποτελεί η διαχειριστική επάρκεια που πρώτοι ως Δήμος αποκτήσαμε ενώ έχουμε ολοκληρώσει και το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Δεν είναι στις προθέσεις μας να κρύψουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου μας.
Ότι θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια για να λειτουργήσει ο Δήμος.
Όμως εγώ προσωπικά εγγυώμαι ότι το 2009 όχι μόνον θα λειτουργήσει ο Δήμος , αλλά θα λειτουργήσει ακόμη καλύτερα, με λυμένο το εργασιακό πρόβλημα που απασχολούσε εκατοντάδες εργαζομένους μας.
Με περισσότερα έσοδα για το Δήμο μας, που θα προέλθουν όχι από τη φορολόγηση των δημοτών, αλλά από στοχευμένες κινήσεις.
Όπως γνωρίζετε, το 2009 αποφασίσαμε να μην αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη ούτε στα σπίτια, ούτε στα μικρά μαγαζιά του Αμαρουσίου.
Ενώ απαλλάξαμε τους άπορους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους πολύτεκνους από την καταβολή τελών.
Και τα μειώσαμε κατά 50% στις τρίτεκνες οικογένειες.
Παρά τη μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών, το 2009 θα αυξήσουμε περαιτέρω τα έσοδα μας τα οποία το 2008 αυξήθηκαν κατά 5 εκατομμύρια ευρώ.
Και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας.
• Μόνο από την αξιοποίηση του νεκροταφείου θα εισπράξουμε επιπλέον 400 χιλιάδες.
• Ένα εκατομμύριο νέα έσοδα θα έχουμε από την αύξηση των τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις.
• Από το τέλος 2% στα μεγάλα εμπορικά κέντρα θα πάρουμε το 2009 4,2 εκατομμύρια, από 1 που πήραμε το 2008.
• Μαζί με τα δημοτικά τέλη, από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα ο Δήμος θα εισπράξει το 2009 5 εκατομμύρια ευρώ.
• 12 εκατομμύρια υπολογίζουμε να εισπράξουμε όπως ανέφερα παραπάνω από διάφορες πηγές για έργα στην πόλη.
• Σημαντική πηγή εσόδων για το Δήμο μας αποτελεί η αξιοποίηση της δυναμικής των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Μαρούσι. Και η αξιοποίηση αυτή θα γίνει μέσα από το γραφείο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί στο Δήμο μας, με σημαντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
• Επίσης σημαντική προστιθέμενη αξία αποτελεί για το Δήμο Αμαρουσίου το χαρτί των διεθνών συνεργασιών, η καλή φήμη και εικόνα μας σε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη βράβευση μας με το βραβείο GOLDEN STARS.
• Θα ήθελα μάλιστα να τονίσω ότι στο 3ετές πρόγραμμα έργων του Δήμου, προϋπολογισμού 26,4 εκατομμυρίων ευρώ, το 58% αφορά έργα χρηματοδοτούμενα από άλλες πηγές και μόλις το 42% έργα χρηματοδοτούμενα από δημοτικούς πόρους.
• Επίσης, θα συνεχίσουμε και το 2009 την προσπάθεια μας για περαιτέρω μείωση των δαπανών, αφού το 2008 καταφέραμε να μειώσουμε τις δαπάνες μας κατά 4 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά, και το 2009 ο Δήμος Αμαρουσίου θα εξακολουθήσει να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες.
Θα αναδεικνύει με τις δράσεις του το ανθρώπινο πρόσωπο ενός Δήμου που βρίσκεται στο πλευρό αυτών που μας χρειάζονται.

Μεταξύ άλλων,

• 5 εκατομμύρια θα δοθούν για τη Δημοτική Συγκοινωνία.
• 5 εκατομμύρια για τις κοινωνικές υπηρεσίες, σε προγράμματα πρόνοιας, για το Πολυιατρείο, κλπ.
• 1,5 εκατομμύριο θα δοθεί στο ΚΑΠΗ.
• 4,2 εκατομμύρια για τη στήριξη των οικογενειών, μέσα από τη λειτουργία των Βρεφονηπιακών μας Σταθμών.
• 3 εκατομμύρια για τον αθλητισμό και 1,5 εκατομμύριο για τον Πολιτισμό.

Τα ποσά αυτά, μαζί με όσα αναγράφονται στο προσωρινό Τεχνικό Πρόγραμμα,  θα αποτυπωθούν ολοκληρωμένα στις αναμορφώσεις που θα γίνουν πλάνο δράσεων του Δήμου που θα προβλέπει το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα, βάσει του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Πριν από 23 μήνες, λάβαμε από τους πολίτες του Αμαρουσίου, μια ισχυρή λαϊκή εντολή. Απαίτησαν από μας, να ξεκινήσουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να κάνουμε ξανά την πόλη μας πιο όμορφη, πιο λειτουργική, πιο ανθρώπινη.
Τα δύο αυτά χρόνια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά και δισεπίλυτα προβλήματα.
Το σημαντικότερο από όλα, ήταν η «βαριά κληρονομιά του παρελθόντος». Δώσαμε προτεραιότητα στο νοικοκύρεμα των οικονομικών.
Παράλληλα όμως αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες, που βελτίωσαν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Διεκδικήσαμε από την Κεντρική Εξουσία πόρους αλλά και παρεμβάσεις που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός μας.
Πρωταγωνιστήσαμε σε διαδημοτικές πρωτοβουλίες και διεθνείς συνεργασίες, που ωφελούν την πόλη και τους κατοίκους.
Δώσαμε έμφαση στην ανάδειξη του ανθρώπινου και κοινωνικού προφίλ του Δήμου μας, ενισχύοντας τις κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες που προσφέρουμε, γιατί πιστεύουμε ότι ένας ισχυρός Δήμος οφείλει να βρίσκεται κοντά στον πολίτη.
Επενδύσαμε στην καθημερινή επαφή με τον πολίτη, στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για όσα συμβαίνουν στην πόλη και στη συνεργασία με τους συλλόγους και φορείς.
Το 2007 ήταν χρονιά σχεδιασμού,  δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στο σχεδιασμό των έργων και των παρεμβάσεων που θα υλοποιούσαμε στα επόμενα τρία χρόνια της πρώτης θητείας μας.
Και το 2008 ξεκινήσαμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας.
Το 2009 συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο αποφασιστικά την υλοποίηση του προγράμματος μας.
Με έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.
Το πρόγραμμά μας έχει ορίζοντα και προοπτική οκταετίας.
Βάζουμε ισχυρές βάσεις για να ξανακάνουμε το Μαρούσι ανθρώπινη πόλη, Μητροπολιτικό κέντρο των Βορείων Προαστίων.
Για να δημιουργήσουμε ένα Δήμο ισχυρό, κοντά στον πολίτη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο