Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη στο συνέδριο «Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Print Friendly, PDF & Email

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών, Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Δήμαρχοι,
Κυρίες και κύριοι που μας τιμάτε με την παρουσία σας, ως Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Δομών Υγείας ΟΤΑ,
σας καλωσορίζω στο Μαρούσι, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνεται με θέμα τον εθελοντισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί με τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά.

Κι αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα κίνημα που σαρώνει όλο τον κόσμο , σε ένα κίνημα που αναδεικνύει σε υπέρτατη αξία την εθελοντική προσφορά.

Σε ένα κίνημα στο οποίο πρωταγωνιστούν άνδρες και γυναίκες που δίνουν καθημερινά με τη δράση τους ουσιαστικό  περιεχόμενο στην έννοια του υπεύθυνου πολίτη στη νέα εποχή.

Το εθελοντικό κίνημα είναι ένα κίνημα ανθρώπων που βρίσκονται στην πρωτοπορία μιας κοινής προσπάθειας που υπηρετεί έναν στόχο :
να κάνουμε την κοινωνία μας πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη,
να τη φέρουμε πιο κοντά στις επιθυμίες και τα οράματά μας για τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε.

Ο εθελοντισμός αποτελεί κορυφαία πράξη ανάδειξης της αγάπης και του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο, κινητήρια δύναμη που μας καθιστά ενεργούς πολίτες.

Υποδηλώνει την αποδοχή του ρόλου του ενεργού πολίτη μέσα στην Τοπική Κοινωνία.

Φίλες και φίλοι

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός βρίσκεται εγγύτερα από κάθε άλλον πιο
κοντά στον πολίτη.

Για το λόγο αυτό οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις και δραστηριότητες.

Αναγνωρίζοντας την υποχρέωση αυτή πήραμε την απόφαση ο Δήμος Αμαρουσίου , σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. και με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, την πολιτική ηγεσία του οποίου ευχαριστώ για την συμπαράστασή του, να διοργανώσουμε το 1ο  Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα « Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Μέσα από τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τη συμβολή που μπορεί να έχει ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης στην προώθηση του εθελοντικού κινήματος, αλλά και τις δυνατότητες περαιτέρω ενεργοποίησης μας προς την κατεύθυνση αυτή.

Γιατί πιστεύουμε πως η ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων οδηγεί στην ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αλλάζει τόσο το πρόσωπο της κοινωνίας, όσο και η ποιότητα ζωής των μελών της.

Εμείς υπηρετούμε το στόχο να υπάρξει μια διαρκής υποστήριξη του εθελοντικού κινήματος, πρώτα από όλα από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και τις τοπικές μας κοινωνίες.

ʼλλωστε  ο εθελοντισμός υπερβαίνει κάθε διαχωριστική γραμμή, ενώνει και υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο.

Παράλληλα όμως θέλουμε με την ευκαιρία του Συνεδρίου να επιβραβεύσουμε την Εκκλησία της Ελλάδος, πρόσωπα, εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις, με σημαντική δράση και κοινωνική προσφορά.

Να τους ευχαριστήσουμε και να τους συγχαρούμε για την σημαντική και πολυδιάστατη προσφορά τους.

Γιατί με το παράδειγμά τους , το οποίο έχει πολλαπλασιαστική ισχύ, καταρρίπτουν στην πράξη αντιλήψεις που θέλουν να υπερισχύει στη ζωή μας ο ορθολογισμός και η μεγιστοποίηση των υλικών αγαθών σε σχέση με την κοινωνική προσφορά και συμπαράσταση.

Με το παράδειγμά τους αναδεικνύουν και δίνουν νόημα σε αξίες όπως η αλληλεγγύη και  η φιλανθρωπία, σε μια εποχή που κυριαρχεί ο ατομικισμός και η ιδιοτέλεια.

Και το παράδειγμα αυτό αναδεικνύει ξανά αυτό που πάντα ήταν κοινός τόπος:
ότι δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος όταν δίπλα σου υπάρχει πόνος, φτώχεια, αρρώστια και δυστυχία.

Κυρίες και κύριοι

Ο εθελοντισμός αποδεικνύει ένα ακόμη πράγμα, που είχαμε την ευκαιρία οι Έλληνες να το καταλάβουμε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Αποδεικνύει πως όταν οι Έλληνες ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όταν παραμερίζουμε όσα μικρά μας χωρίζουν μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά που μας ενώνουν, μπορούμε να κατορθώσουμε πολλά και σπουδαία.

Αποδεικνύει επίσης πως η συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια είναι πηγή μεγάλης χαράς και ικανοποίησης.

Γι αυτό και η ανάληψη εθελοντικών δράσεων αποτελεί για όλους όσους εμπλέκονται μια τεράστια δεξαμενή αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας.

Είναι η αισιόδοξη θεώρηση ενός κόσμου και η απάντηση στη μιζέρια και τη μεμψιμοιρία που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας σήμερα.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σήμερα σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε τοπική κοινωνία, με μεγάλη διάθεση προσφοράς.

Προσφοράς σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και στην Αθήνα των 5 εκατομμυρίων, υπάρχει ένα σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο προσφοράς που περιμένει να αξιοποιηθεί.

Η πρόκληση λοιπόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να αξιοποιήσει αυτό το κεφάλαιο.

Αυτή η δεξαμενή των ενεργών πολιτών πρέπει να αποτελέσει την ισχυρή βάση πάνω στην οποία θα δομήσουμε την κοινωνία της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της συνοχής και της ανθρωπιάς που οραματιζόμαστε και αξίζουμε ως χώρα και ως κοινωνία.

Στο Δήμο Αμαρουσίου ανακηρύξαμε το 2008 σε « Έτος Εθελοντισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ».

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε και θέσαμε σε λειτουργία το Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Αμαρουσίου.

Μέσα από αυτό ξεκινήσαμε μια συντονισμένη προσπάθεια, με στόχο αφενός να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω εθελοντικές δράσεις που ήδη υφίσταντο, κυρίως στον τομέα της υγείας και της πρόληψης.

Και αφετέρου να επενδύσουμε στο περίσσευμα «θετικής» ενέργειας κάθε συμπολίτη μας, ώστε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική και τη θέληση του για προσφορά σε δράσεις και ενέργειες που προάγουν την κοινωνική αλληλεγγύη και ενισχύουν τη συνοχή της τοπικής μας κοινωνίας.

Για μας ο εθελοντισμός αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και σεβασμού προς τον συνάνθρωπο,  κινητήρια δύναμη που μας καθιστά ενεργούς πολίτες.
Για μας Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο του ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα, ειδικά στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί ο ατομικισμός.

Για το λόγο αυτό έχουμε οργανώσει το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Αμαρουσίου με τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε πως κάθε εθελοντής που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του, θα μπορεί ύστερα από την κατάλληλη εκπαίδευση που θα του παρέχουμε, να αναλάβει πρωτοβουλίες όπου και όταν χρειαστεί.

Παράλληλα, καθορίσαμε πέντε συγκεκριμένους άξονες δράσης, για να προσφέρουμε σε όλους τους υποψήφιους εθελοντές μας πολλαπλές δυνατότητες συμμετοχής σε τομείς που τους ενδιαφέρουν. 

Οι 5 αυτοί άξονες  είναι :

  1. Κοινωνική Μέριμνα, Υγεία και Πρόνοια 
  2. Πολιτική Προστασία
  3. Περιβάλλον , Πράσινο
  4. Φύλαξη Κοινόχρηστων Χώρων
  5. Αθλητισμός – Πολιτισμός

Ενώ παράλληλα με τους παραπάνω άξονες αναπτύσσουμε και το θεσμό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Μέσα από τον οποίο αξιοποιούμε τη διάθεση των δεκάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας να ενισχύσουν, στα πλαίσια των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιούν, δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Αμαρουσίου που αφορούν το περιβάλλον, τη δημιουργία σύγχρονων κοινωνικών υποδομών αλλά και την ανακούφιση αδύνατων  κοινωνικών ομάδων.

Σε αυτήν την προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξης του εθελοντισμού ως κορυφαίας αξίας στην πόλη του Αμαρουσίου, πρόκειται στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσουμε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας , με την οποία θα επιδιώξουμε να πετύχουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην προσπάθειά μας.

Φιλοδοξία και στόχος μας είναι μέσα από τη λειτουργία των προγραμμάτων του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Αμαρουσίου να αναδείξουμε το κοινωνικό προφίλ μιας πόλης φιλικής και ανθρώπινης.

Για μας ο εθελοντισμός αποτελεί κίνημα προσφοράς και αλληλεγγύης που βελτιώνει το παρόν και διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Είμαι βέβαιος ότι το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον εθελοντισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας δημιουργικής προσπάθειας από πλευράς  φορέων της Αυτοδιοίκησης για την προώθηση του εθελοντικού κινήματος.

Σας ευχαριστώ. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο