Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη για το επιχειρησιακό πρόγραμμα Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ   

Φίλες και φίλοι.

Αγαπητοί συμπολίτες.

Σας ευχαριστώ καταρχήν για την παρουσία σας στην εκδήλωση του Δήμου Αμαρουσίου, με θέμα τη δημόσια διαβούλευση για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Αμαρουσίου.

Η διαβούλευση αυτή, είναι μια διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά στο Δήμο μας.

Γεγονός που αποδεικνύει την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής,

αφενός να ενημερώνει τους πολίτες της πόλης για τα μεγάλα ζητήματα που τους αφορούν.

Και αφετέρου , να ζητά την άποψη τους γι αυτά τα ζητήματα

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, αποτελεί ουσιαστικά το εργαλείο ανάπτυξης του Δήμου μας για τα επόμενα χρόνια.

Ανταποκρίνεται στις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης μας.

Λαμβάνει υπόψη τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου, γεγονός που το καθιστά ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο.

Αποτυπώνει τους άξονες των παρεμβάσεων και τις προτεραιότητες της Δημοτικής μας Αρχής.

Υπηρετεί το όραμα μας για την πόλη που θέλουμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Και έχει προσαρμοστεί στο σχέδιο ανάπτυξης που έχουμε για το Μαρούσι, σχέδιο που παρουσιάσαμε προεκλογικά στους πολίτες του Αμαρουσίου και λάβαμε ισχυρή λαϊκή εντολή από αυτούς για να το υλοποιήσουμε.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα λαμβάνει επίσης υπόψη τις ανάγκες κάθε γειτονιάς του Αμαρουσίου και καλύπτει τις ανάγκες πολλών  και διαφορετικών ομάδων πολιτών.

Είναι ένα σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει  το Μαρούσι μπροστά.

Κι ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί, παρά να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και τις γνώμες των φορέων και των κατοίκων του Αμαρουσίου.

Πιστεύω πραγματικά πως δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα κανένα σχέδιο, το οποίο θα εφαρμοστεί στην πόλη μας και θα αποδειχθεί αποτελεσματικό, αν δεν διαθέτει τη συναίνεση και τη θετική άποψη της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας.

Τώρα που επιχειρούμε ένα νέο ξεκίνημα για την πόλη, οφείλουμε να διδαχθούμε πολλά από τα λάθη του παρελθόντος,

Να μην επαναλάβουμε τα λάθη των προκατόχων μας, όταν έλαβαν σημαντικές αποφάσεις για έργα και παρεμβάσεις που εκτελέστηκαν  χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και τη συναίνεση των πολιτών.

Με αποτέλεσμα  να αποδειχθεί στην πράξη ότι ήταν περισσότερα τα προβλήματα που δημιούργησαν με τη λογική αυτή, από αυτά που έλυσαν.

Γι αυτό θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντική είναι η σημερινή εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας θέλουμε οι πολίτες και οι φορείς της πόλης να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν και να συμπεριληφθούν στο μέτρο του δυνατού, στο νέο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω όμως δύο πράγματα από την αρχή.

Το πρώτο είναι ότι γνωρίζω πολύ καλά πως οι ανάγκες της πόλης είναι μεγάλες.

Οι ελλείψεις σε πολλές γειτονιές του Αμαρουσίου είναι τόσο πολλές, που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν μέσα από ένα μόλις Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις ως Δημοτική Αρχή.

Θέλω όμως από την αρχή να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συμπολίτες μου.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο που καταρτίζουμε δεν είναι πανάκεια.

Και δεν πρόκειται να σας υποσχεθώ πολλά, για να πραγματοποιήσω λίγα.

Προτιμώ να σας υποσχεθώ σήμερα λίγα και να πραγματοποιήσω στο επόμενο διάστημα περισσότερα.

Το δεύτερο σημείο που θέλω να επισημάνω είναι το εξής.

Η κατάθεση μιας πρότασης από οποιονδήποτε, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα συμπεριληφθεί και στις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Στο πρόγραμμα αυτό θα μπουν προτεραιότητες.

Ανέφερα παραπάνω τους περιορισμούς που μας δημιουργεί η κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Οι περιορισμοί αυτοί είναι υπαρκτοί και θα μας ακολουθούν και τα επόμενα χρόνια.

ʼρα οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας,

στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και τις δυνατότητες του Δήμου.

Εμείς δεν φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα παραμείνει έκθεση ιδεών, όπως έκαναν οι προκάτοχοί μας.

Αλλά ένα σχέδιο ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πόλης και τις δυνατότητες του Δήμου μας.

Επίσης θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στο σχέδιο αυτό θα συμπεριληφθούν μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που αποτελούν δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε αναλάβει προεκλογικά.

Τις δεσμεύσεις του παρελθόντος οφείλουμε να τις κάνουμε πράξη,

Πράξη και έργο που θα αποτελέσουν τις ισχυρές βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη καθημερινότητα, για κάθε πολίτη του Αμαρουσίου.

Από κει και πέρα όμως, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε πρόταση που διαθέτει στοιχεία ρεαλισμού

και υπηρετεί το ευρύτερο συμφέρον της πόλης ή τις ανάγκες μιας γειτονιάς.

Πάντως , ανεξάρτητα από το περιερχόμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος , ένα είναι σίγουρο.

Ο Δήμος μας αποκτά επιτέλους ένα σύγχρονο εργαλείο διοίκησης και παρακολούθησης του δημοτικού έργου, που μας επιτρέπει  αφενός να σχεδιάζουμε με βάση τις ανάγκες της πόλης και της τοπικής μας κοινωνίας, κι αφετέρου  να μπορούμε μέσα από μετρήσιμα στοιχεία να διαπιστώνουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων μας, έχοντας τη δυνατότητα να προχωρούμε στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Φίλες και φίλοι

Με τα άρθρα 203-207 του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, θεσπίστηκε για πρώτη φορά, η υποχρέωση κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α.. 

Ο γενικός σκοπός των τετραετών Επιχειρησιακών προγραμμάτων είναι η προώθηση της τοπικής και εσωτερικής ανάπτυξης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά κύριο λόγο προσδιορίζει τις νέες δραστηριότητες  που θα πρέπει να εκτελέσει ο Δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του, με απώτερους σκοπούς :

α] την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής του και

β] τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των κατοίκων της περιοχής του

γ) τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας

δ) τη δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου, που θα βρίσκεται διαρκώς κοντά στον πολίτη και ιδιαίτερα στον πολίτη που έχει μεγαλύτερη ανάγκη

ε) την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης μας,

στ) την αξιοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της πόλης μας , μέσα από την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η οποία μπορεί να αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της νέας δημοτικής αναπτυξιακής πολιτικής

Εκτός από τις δράσεις για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου μας θα περιλαμβάνει δράσεις  για τη βελτίωση της διοικητικής μας ικανότητας ως δημόσιου οργανισμού, ως φορέα παροχής συλλογικών αγαθών και υπηρεσιών αλλά και ως κοινωνικού και πολιτικού θεσμού.

Γιατί βάζουμε πάνω από όλα στόχο να είμαστε πιο αποτελεσματικοί,  πιο αποδοτικοί, πιο χρήσιμοι στους πολίτες.

Και αυτός ο στόχος θα είναι πάντα προτεραιότητά μας.

Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της νομιμοποίησης της λειτουργίας του.

Πως θα το πετύχουμε αυτό.

Με δράσεις και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν :

 • στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη
 • στη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας του Δήμου  μέσω του μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού προσλήψεων, της ανάπτυξης του υφιστάμενου προσωπικού, της μηχανοργάνωσης, της προμήθειας εξοπλισμού και της εξασφάλισης γης και κτιριακών εγκαταστάσεων
 • στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, μέσω του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγραμματισμού, της παρακολούθησης του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ορθολογικότερης οικονομικής διαχείρισης

Φυσικά, το Επιχειρησιακό μας Σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη ότι η  λειτουργία ενός Δήμου σε μια πόλη σαν το Μαρούσι, δεν μπορεί να αποτελεί απλά και μόνο έναν μηχανισμό παροχής ορισμένων πάγιων δημοτικών υπηρεσιών, αλλά αντίθετα θα αφορά έναν μηχανισμό που επηρεάζει άμεσα και σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των τοπικών υποθέσεων.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα ενός Δήμου θα επισημαίνει τη συμβολή που μπορούν να έχουν στην ανάπτυξη της Αμαρουσίου:

 • Οι τοπικοί κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς (ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύλλογοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις)
 • Οι γειτονικοί Δήμοι
 • Οι λοιποί φορείς του πολιτικο-διοικητικού συστήματος της χώρας (Κεντρικοί φορείς, Περιφέρεια, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση)

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου θα αποτελεί όπως είπα και παραπάνω εργαλείο για την άσκηση του αναπτυξιακού ρόλου μας Δήμου , περιλαμβάνοντας έργα και παρεμβάσεις τοπικής και υπερτοπικής σημασίας, θα καλύπτει όλο  το φάσμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου και θα δεσμεύει το σύνολο των νομικών προσώπων και δημοτικών μας επιχειρήσεων, ώστε να λειτουργούν σε ενιαία γραμμή , αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Το σημαντικό είναι ότι μέσα από την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου θεσπίζεται η εφαρμογή , παρακολούθηση και αξιολόγηση σε ετήσια βάση
κάθε υπηρεσίας του δήμου και των Νομικών προσώπων του.

Θα αποτελεί πλέον οργανικό στοιχείο της καθημερινής λειτουργίας και διοίκησης του Δήμου και μέρος του προγραμματικού του κύκλου, αφού η σύνταξη του επιχειρησιακού προγράμματος είναι η αρχική φάση της διαδικασίας προγραμματισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης της δράσης του Δήμου.

Σκοπός της σύνταξης του ετήσιου προγράμματος δράσης είναι η εξειδίκευση του συνολικού τετραετούς επιχειρησιακού προγράμματος σε ετήσιο πρόγραμμα των υπηρεσιών.

Ο ετήσιος προγραμματισμός στοχεύει στον επιμερισμό των δράσεων του τετραετούς προγράμματος στις υπηρεσίες, οι οποίες υλοποιούν τμήματα του επιχειρησιακού προγράμματος

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα διατυπώνει μετρήσιμους γενικούς και ειδικούς στόχους, η επίτευξη των οποίων παρακολουθείται μέσω της αξιοποίησης συστήματος δεικτών επίδοσης.

Είναι επίσης σημαντικό να τονίσω ότι το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα δεν είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μιας μικρής ομάδας ανθρώπων αλλά όπως αποδεικνύει και η σημερινή εκδήλωση θα αποτελέσει προιόν ομαδικής δουλειάς.

Κατά τη διαδικασία σύνταξής του θα συμμετέχουν με σαφώς καθορισμένο τρόπο

 • Τα Αιρετά όργανα του Δήμου μας. Δημοτικό Συμβούλιο, επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δ.Σ. επιχειρήσεων
 • Τα Υπηρεσιακά μας στελέχη 
 • Τοπικοί φορείς και ομάδες δημοτών με σημαντικό βαθμό συμβολής στην τοπική ανάπτυξη ή/και στη λειτουργία του Δήμου

Η λήψη των αποφάσεων προγραμματισμού όπως τόνισα και στην αρχή δεν θα στηρίζεται μόνο στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και στις ανάγκες και προσδοκίες των κατοίκων και του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου, όπως αυτές διατυπώνονται στις διαδικασίες συμμετοχής.

Φίλες και φίλοι

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ως ΑΠΟΣΤΟΛΗ του να υπηρετεί με αξιόπιστο και φιλικό τρόπο τους πολίτες, με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα,
άμεσα και σύντομα, με εντιμότητα και με όρους απόλυτης διαφάνειας ,
εισάγοντας νέες πρωτοποριακές υπηρεσίες με το μικρότερο δυνατό κόστος
τόσο για αυτόν, όσο και για τους πολίτες, χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερο τις τεχνολογίες αιχμής και επενδύοντας σε διαρκή βάση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Αμαρουσίου υπηρετεί το όραμα μας για την πόλη μας.

Υπηρετεί τους στόχους μας που είναι :

 • η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών,
 • η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,
 • η ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου
 • η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη «πράσινων» δράσεων ,
 • ο ενεργειακός προγραμματισμός,
 • η οικονομική και αειφόρος ανάπτυξη της πόλης,
 • η ανάδειξη του προαστιακού χαρακτήρα του Αμαρουσίου και η αναβάθμιση της αισθητικής και της εικόνας του,
 • η βελτίωση των υποδομών της πόλης
 • η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας
 • η ενθάρρυνση για την ανάπτυξη του Αμαρουσίου ως κομβικού προορισμού για επιχειρηματική δραστηριότητα, για τουρισμό, για συμμετοχή στις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, για δραστηριοποίηση στις αθλητικές του διοργανώσεις, αλλά και για αναψυχή.

Φίλες και φίλοι

Σήμερα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση τους άξονες του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος.

Και προσδοκούμε στην κατάθεση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων από την κοινωνία των πολιτών,

ώστε όλοι μαζί, να διαμορφώσουμε από κοινού ένα σχέδιο που θα οδηγήσει την πόλη μας μπροστά και θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη.

Ως Δημοτική Αρχή επενδύουμε στο δημόσιο διάλογο γιατί πιστεύουμε πως η πραγματική δύναμη της πόλης μας είναι οι άνθρωποι της.

Σας ευχαριστώ.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο