Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη στην 47η Πανελλήνια έκθεση κεραμικής

Print Friendly, PDF & Email

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
ΣΤΗΝ 47η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

Απόψε ανοίγει τις πύλες της η 47η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, εδώ, στην αίθουσα Τέχνης «Αλέξανδρος Γαρδέλης» του Κεραμικού Κέντρου Αμαρουσίου.

Σας καλωσορίζουμε σε ένα πολιτιστικό γεγονός που αποτελεί θεσμό για την πόλη μας. Το Μαρούσι, την κεραμούπολη,  όπως είναι  γνωστό, που έχει συνδέσει το όνομα και την πολιτιστική της εξέλιξη με την πανάρχαια και μαγευτική τέχνη της κεραμικής. Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς κεραμίστες και αγγειοπλάστες που έγιναν γνωστοί έξω από τα σύνορα της χώρας μας, γεννήθηκαν και δημιούργησαν τα έργα τους στο Μαρούσι.

Από τα πρώτα του βήματα πάνω στη γη, ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να εκφράσει τα αρχέγονα ένστικτά του. Μια εσωτερική παρόρμηση τον έφερε σε επαφή με τη γη, με το στοιχείο που περισσότερο από όλα, αισθανόταν κοντά του, πιο οικείο και πιο φιλικό μέσα στο απειλητικό και τόσο μοναχικό κόσμο που τον περιέβαλε. Σμιλεύοντας με τα χέρια του το χώμα και το νερό, άφηνε τα χνάρια του στο σύντομο πέρασμά του πάνω στη γη. Και με το πέρασμα των αιώνων, αυτή η πρωτόγονη και ενστικτώδης  διαδικασία έγινε πηγή έκφρασης και δημιουργίας.

Που δεν εξέφραζε πλέον μόνο την ανάγκη της επιβίωσης και της επικοινωνίας με τους ομοειδούς του, αλλά την επιθυμία να εκφράσει βαθύτερα αισθήματα, να αποτυπώσει πάνω στον πηλό τις σκέψεις του, την αγωνία, τη χαρά, τη λύπη του. Καθώς ο κόσμος άλλαζε με γρήγορους ρυθμούς, άλλαζαν και οι επιθυμίες του ανθρώπου. Νέες ανάγκες δημιουργούνταν, νέα οράματα έπαιρναν σάρκα και οστά. Μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα γεγονότων και αισθημάτων, ο άνθρωπος έβρισκε νέα μέσα για να εκφράζει αυτά που έκρυβε μέσα του. Η κεραμική, σύντροφός του παντοτινός σε αυτήν την πορεία, εξελίχτηκε μαζί του, αναπτύχθηκε, δεν τον πρόδωσε ποτέ.

Έτσι, στο μακραίωνο αυτό ταξίδι της, η τέχνη της κεραμικής έφτασε στην πόλη μας στα τέλη του 19ου αιώνα. Από τη Σίφνο ήρθαν οι πρώτοι κεραμίστες και εγκαταστάθηκαν στη Μαρουσιώτικη γη. Από τα χέρια των πρώτων δημιουργών που έστησαν εδώ τα σύνεργα και τα εργαλεία τους, έβγαιναν στάμνες και κανάτια.  Με αυτά, οι νερουλάδες της εποχής  μετέφεραν και τροφοδοτούσαν με το εξαιρετικό νερό της Κασταλία πηγής, όλη την Αττική. Σε αυτά τα κανάτια μετέφερε νερό και ο Σπύρος Λούης, και από απλός νερουλάς που πηγαινοέφερνε τα κανάτια των κεραμοποιών για να ξεδιψά τους Αθηναίους, έγινε το σύμβολο που όλοι γνωρίζουμε.

Χρόνια με τα χρόνια η κεραμική γνώριζε άνθηση στο Μαρούσι, καινούργια εργαστήρια γεννιόντουσαν, νέοι κεραμίστες και αγγειοπλάστες, με το πάθος τους για δημιουργία, τροφοδοτούσαν την τέχνη και την κρατούσαν ζωντανή. Ταυτόχρονα την εξέλιξαν, την πήγαν μπροστά. Ο μύθος της κεραμούπολης για το Μαρούσι, εδραιωνόταν. Και από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα και μετά, γιγαντώθηκε. Πολλοί και θαυμάσιοι κεραμίστες και αγγειοπλάστες άπλωσαν τη φήμη τους πέρα από το Μαρούσι και χάρισαν στην πόλη μας επάξια τον τίτλο της κεραμούπουλης.

Γι΄αυτό σήμερα, τόσα χρόνια μετά, η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής εξακολουθεί να μας συγκινεί, να μας εντυπωσιάζει, να συγκεντρώνει κάθε χρόνο όχι μόνο το ελληνικό, αλλά το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Φιλοξενώντας στους κόλπους της νέους δημιουργούς αλλά και καταξιωμένους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, τοποθετεί το Μαρούσι στο κέντρο του ενδιαφέροντος των απανταχού φίλων της κεραμικής τέχνης.

 Η δημοτική αρχή, στέκεται με πραγματικό ενδιαφέρον στο πλευρό της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών και το αποδεικνύει με μία σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να διατηρήσουν αναλλοίωτη την τέχνη της κεραμικής και ταυτόχρονα να εμφυσήσουν νέες προοπτικές δυναμικής και ανάπτυξης.

Τα προηγούμενα χρόνια, μια σειρά από παραβλέψεις και άστοχες ενέργειες είχαν οδηγήσει την κεραμική σε μαρασμό και σε αδιέξοδο. Αυτήν την κατάσταση εμείς την ανατρέψαμε. Και συνεχίζουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να επιστρέψει η τέχνη, μαζί και το Μαρούσι, στις δόξες του παρελθόντος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, βασική μας επιδίωξη παραμένει η ίδρυση του Κεραμικού Χωριού που θα δώσει νέα ώθηση στην τέχνη της κεραμικής και θα συσπειρώσει τους τεχνίτες σε ένα χώρο, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την τέχνη αλλά και πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Με το Διεθνές Ολυμπιακό Μουσείο Κεραμικής Γλυπτικής, που συγκεντρώνει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών,  τα μόνιμα εκθετήρια της κεραμικής, και φυσικά με την Πανελλήνια Έκθεση,  επιδιώκουμε να συμβάλλουμε  με κάθε τόπο στην προστασία και τη διάδοση της κεραμικής τέχνης.

Για πρώτη φορά φέτος επίσης, οργανώσαμε ένα Πολιτιστικό Τριήμερο για την Κεραμική και την Οικολογία, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και το Συνεταιρισμό Αγγειοπλαστών και Κεραμιστών Αμαρουσίου.

Σε αυτό, οι επισκέπτες, και ειδικά τα παιδιά που ενθουσιάστηκαν με την επαφή με τον πηλό,  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός κεραμικού έργου και να θαυμάσουν εργαλεία, στάμνες και άλλα κεραμικά αντικείμενα οικολογίας και διατροφής στην έκθεση που λειτούργησε γι΄αυτό το σκοπό. 

Οι προσπάθειές μας δε σταματούν εδώ. Έχουμε ιδέες, έχουμε όραμα και έχουμε απεριόριστη διάθεση να ξαναδώσουμε στην κεραμική στο Μαρούσι την παλιά της αίγλη. Σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε όλους κοντά μας.
Αλλά θέλω να εκφράσω και τις ευχαριστίες μου προς τα μέλη και το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών που στέκεται στο πλευρό μας σε κάθε μας προσπάθεια , παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στην 47η Έκθεση, στην οποία φέτος εκθέτουν τις δημιουργίες τους 62 καλλιτέχνες.

ʼξιοι τεχνίτες που σε πείσμα των καιρών, αντιστέκονται στη λαίλαπα των ξενόφερτων ιδεών και προτύπων και συνεχίζουν επάξια την παράδοση των προκατόχων τους.

Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία και σε όλους εσάς να απολαύσετε τις ξεχωριστές δημιουργίες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο