Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πρόγραμμα Πρόληψης Αναπτυξιακών Διαταραχών σε βρέφη και νήπια του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email


360 παιδιά υποβλήθηκαν στο Πρόγραμμα Πρόληψης των Αναπτυξιακών Διαταραχών που πραγματοποίησε ο Δήμος Αμαρουσίου.
|download file .jpg 110Kb|


Με την εξέταση εκατοντάδων βρεφών και νηπίων ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Πρόληψης των Αναπτυξιακών Διαταραχών σε βρέφη και νήπια το οποίο υλοποίησε ο Δήμος Αμαρουσίου.
 
Το πρόγραμμα έγινε σε συνεργασία με την Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είχε ως στόχο τον προληπτικό αναπτυξιακό έλεγχο των βρεφών και νηπίων στο Δήμο Αμαρουσίου ώστε να αποκαλυφθούν έγκαιρα προβλήματα της ψυχοκινητικής ανάπτυξης και να προβληθούν τυχόν μαθησιακές διαταραχές στην προσχολική ηλικία.


Από τις 25 Φεβρουαρίου 2010 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, 360 παιδιά, ηλικίας 2 μηνών έως 5,5 χρονών υποβλήθηκαν στο αναγνωρισμένο παγκοσμίως τεστ DENVER II Developmental Screening Test. Η εξέταση γινόταν στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας από εξειδικευμένο προσωπικό της Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ.


Το τεστ DENVER II προβλέπει την αξιολόγηση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων ώστε να διαγνωστούν και να προβλεφθούν αναπτυξιακές διαταραχές, όπως η διάσπαση προσοχής, οι διαταραχές στο βάδισμα, στη σύλληψη, υποτονίες ή υπερτονίες, προβλήματα στη συμπεριφορά, διαταραχές στις αισθήσεις ή στην ομιλία και πολλά άλλα.  Εφόσον τα αναπτυξιακά προβλήματα διαγνωστούν σε αυτές τις ηλικίες, είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους μέσα από ειδικές μεθόδους θεραπείας, όπως είναι η λογοθεραπεία. 


Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως ανάμεσα στα παιδιά που εξετάστηκαν, ήταν παιδιά που φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αμαρουσίου. Όπως τονίζει ο επιστημονικός  υπεύθυνος του προγράμματος, κ. Ι. Τσίκουλας, στα νήπια των βρεφονηπιακών σταθμών παρατηρήθηκε ιδιαίτερα υψηλή επίδοση, κυρίως στον γραφοκινητικό τομέα και στις γνωστικές ικανότητες, γεγονός που αποδεικνύει ότι στις παιδικούς σταθμούς του Δήμου παρέχεται άρτια και εξειδικευμένη εκπαίδευση.
Τα παιδιά στα οποία εντοπίστηκαν αναπτυξιακές διαταραχές, παραπέμφθηκαν στους θεράποντες παιδιάτρους τους, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν οι γονείς τους για τις περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν.


Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας,  Γιώργος Πατούλης, δηλώνει: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί το πρόγραμμα της πρόληψης των αναπτυξιακών διαταραχών στέφθηκε με επιτυχία. Ταυτόχρονα κατέδειξε τη σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που γίνεται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου μας, όπου οι γονείς μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους.  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται σε μια σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο Δήμος Αμαρουσίου με στόχο την ενημέρωση σε θέματα πρόληψης υγείας, και γενικά, την προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Η ενημέρωση για την πρόληψη της υγείας και την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες. Γι’ αυτό τα παιδιά και οι νέοι, βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα στο σχεδιασμό μας για τη δημιουργία ενός Δήμου με ανθρώπινο πρόσωπο που παρέχει φροντίδα και στήριξη σε όλους τους πολίτες».


Μετάβαση στο περιεχόμενο