Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης του αναμενόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών και η κατάθεση αιτήματος αναστολής του Π/Δ 31/2018 για τη ναυαγοσωστική κάλυψη στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Σε εγρήγορση η αυτοδιοίκηση εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών – Ζητάμε την αναστολή εφαρμογής του Π/Δ 31/2018 για τη ναυαγοσωστική κάλυψη καθώς η εφαρμογή του προκαλεί τεράστιες δαπάνες που δεν εξασφαλίζονται στους δήμους

Μετά από εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προσδιορίστηκαν τα επόμενα βήματα και οι ενέργειες της ΚΕΔΕ ενόψει της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη Μεταρρύθμιση και τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρότεινε και έγινε αποδεκτό, αμέσως μετά τη κατάθεση του σχεδίου νόμου προς διαβούλευση να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης προκειμένου να γίνει μια πρώτη συζήτηση και αξιολόγηση επί των ρυθμίσεων που προβλέπονται.

Στη συνέχεια θα ζητηθεί να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ειδικές συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των δήμων της χώρας και κατόπιν συνεδριάσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ).

Στο πλαίσιο του διαλόγου η αυτοδιοίκηση αναμένεται να ζητήσει τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στο τρόπο εκλογής των αιρετών οργάνων.

Η διαδικασία της διαβούλευσης και η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση κοινού συνεδρίου με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Στο συνέδριο θα καθοριστεί η τελική στάση και οι θέσεις των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με το περιεχόμενο του σχεδίου.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης, οι αιρετοί,  τα στελέχη και οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΕΔΕ βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης με βάση τον οποίο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και διάλογος επί των συγκεκριμένων άρθρων του σχεδίου νόμου. Ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα του πρόσφατου κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ υπογραμμίζοντας ότι επρόκειτο για ένα επιτυχημένο συνέδριο το οποίο έστειλε προς την κυβέρνηση, ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας των δύο βαθμών  αυτοδιοίκησης.

Αίτημα αναστολής του νέου θεσμικού πλαισίου για την ναυαγοσωστική κάλυψη

Η κατάθεση αιτήματος  αναστολής της εφαρμογής του Π/Δ 31/2018 για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, καθώς και η αίτησης ακύρωσης του στο Συμβούλιο της Επικρατείας συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ. Σ. της ΚΕΔΕ.

Ταυτόχρονα η ΚΕΔΕ  αποφάσισε να στηρίξει προσφυγές δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις.

Όπως επισημάνθηκε τα όσα προβλέπονται στο Π/Δ, είναι αδύνατον να τύχουν εφαρμογής εντός των απαιτούμενων χρονοδιαγραμμάτων με συνέπεια να τίθεται ζήτημα στην ασφαλή ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, ενόψει της θερινής περιόδου.

Να σημειωθεί ότι το Π/Δ επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά των δήμων καθώς τους επιβάλλεται την υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης, όχι μόνο των παραλίες που διαχειρίζονται οι ίδιοι αλλά και αυτών που παραχωρούνται σε τρίτους από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας.

Με το νέο διάταγμα προβλέπεται η πρόσληψη από το δήμο περισσότερων ναυαγοσωστών από εκείνων που αρχικά προβλεπόταν.

Ο Γ. Πατούλης, αφού αναφέρθηκε στο ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε από το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ ΕΝΠΕ,  ενημέρωσε το Δ.Σ. για τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει και το αίτημα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλή για τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων και σημείωσε ότι «είναι μια ακόμη πολιτική πράξη κόντρα στην κοινή λογική, που αναδεικνύει το συγκεντρωτισμό με τον οποίο λειτουργεί το Κεντρικό Κράτος».

Σημαντικά τα προβλήματα σε 30 δήμους της χώρας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. τα μέλη του ενημερώθηκαν για τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία δημάρχων με τον Π. Κουρουμπλή.

Όπως επισήμαναν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την πιθανή εφαρμογή του Π/Δ αφορούν πάνω από 30 δήμους που διαθέτουν παραλιακές ζώνες.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Ν. Χανίων Γ. Μαλανδράκης, υπογράμμισε ότι απαιτείται πολιτική λύση του ζητήματος καθώς το Π/Δ δε μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Μάιου, όπως προβλέπεται.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ν. Ηρακλείου Γ. Μαστοράκης,  επισήμανε ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του δήμου του θα πρέπει να προσληφθούν 32 ναυαγοσώστες. Για να γίνει η πρόσληψή τους απαιτείται  διαγωνισμός ο οποίος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τους τρείς μήνες.

 

Σχετικά αρχείαΟι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης του αναμενόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών και η κατάθεση αιτήματος αναστολής του Π/Δ 31/2018 για τη ναυαγοσωστική κάλυψη στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της_1

Μετάβαση στο περιεχόμενο