Οι ανάγκες της πόλης πάνω από όλα

Print Friendly, PDF & Email

Με εντολή Δημάρχου μειώνονται κατά 50% όλες οι δαπάνες
των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της επικοινωνίας


Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στην απόφαση της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για την επιβολή κομίστρου στους χρήστες της Δημοτικής Συγκοινωνίας Αμαρουσίου που δεν είναι δημότες ή κάτοικοι της πόλης μας, αλλά και κάποια κακόβουλα σχόλια σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της πόλης για τα επόμενα χρόνια και τις δαπάνες επικοινωνίας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:


Α) Όσον αφορά τη Δημοτική Συγκοινωνία


Πρώτον, η Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου δημιουργήθηκε πριν από περίπου 11 χρόνια  με σκοπό όχι την μαζική μετακίνηση όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων πολιτών που κινούνται στο Μαρούσι, αλλά συγκεκριμένων ομάδων         ( μαθητών, ατόμων με αναπηρία, κλπ). Στην πορεία όμως εξελίχθηκε σε βασικό εργαλείο μετακίνησης στα όρια της πόλης. Μια εξέλιξη θετική, η οποία όμως κόστισε σε κάθε Μαρουσιώτη και κάθε Μαρουσιώτη τα χρόνια αυτά συνολικά πάνω από 55.000.000 ευρώ.


Δεύτερον, από τις μετρήσεις που γίνονται διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μετακινούμενων με τα κόκκινα λεωφορεία ( περίπου 60%) είναι πολίτες που δεν είναι δημότες ούτε κάτοικοι της πόλης μας. Ουσιαστικά δηλαδή οι πολίτες του Αμαρουσίου επιδότησαν τα τελευταία δέκα χρόνια μέσα από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν, με περισσότερα από 30.000.000 ευρώ τις μετακινήσεις πολιτών άλλων πόλεων.


Τρίτον, θεωρούμε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη οικονομικά συγκυρία, δεν πρέπει και  δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα χρήματα των δημοτών του για να ασκεί κοινωνική πολιτική προς όφελος όλων των Ελλήνων. Αυτός είναι ρόλος του Κράτους και όχι ενός Δήμου. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Δική μας πολιτική επιλογή είναι τα χρήματα των μαρουσιωτών να πηγαίνουν για έργα και παρεμβάσεις στην πόλη. Με αυτά τα 30.000.000 ευρώ που πληρώσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μετακινούνται δωρεάν οι ετεροδημότες επισκέπτες της πόλης, θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις αναπλάσεις των γειτονιών του Αμαρουσίου, δεν θα υπήρχαν πουθενά αδιάνοιχτοι δρόμοι, δεν θα υπήρχε ούτε μια γειτονιά χωρίς αποχέτευση και αντιπλημμυρική προστασία, θα μπορούσαμε να είχαμε δέκα τουλάχιστον περισσότερους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες της πόλης και των κατοίκων μας. Και όχι να μετακινούνται δωρεάν οι ετεροδημότες επισκέπτες του Αμαρουσίου και να πληρώνουν το λογαριασμό οι κάτοικοι.


Τέταρτον, ανεξάρτητα από την επιβολή κομίστρου για τη μεταφορά των μη κατοίκων και δημοτών με τη Δημοτική Συγκοινωνία, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι κάτοικοι και οι δημότες  της πόλης μας θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον να απολαμβάνουν δωρεάν και αναβαθμισμένες τις υπηρεσίες της Δημοτικής Συγκοινωνίας. Όπως δωρεάν θα απολαμβάνουν και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες, όπως π.χ. οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου.
Θα πάψουν όμως να πληρώνουν για να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες και οι επισκέπτες της πόλης μας. «Το τσάμπα στο Μαρούσι για τους μη Μαρουσιώτες πέθανε».


Πέμπτον, σε μια περίοδο που ακόμη και το Κράτος μειώνει κατά 20% τις επιχορηγήσεις του προς τον ΟΑΣΑ και την ΕΘΕΛ, εμείς θα εξακολουθήσουμε να σπαταλάμε τα χρήματα των δημοτών μας;


Β) Όσον αφορά το στρατηγικό σχεδιασμό για το Μαρούσι των επόμενων ετών


Πράγματι στο σχέδιο αυτό υπάρχει αναφορά σε σημαντικά έργα και παρεμβάσεις  που ξεπερνούν τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας. Τα έργα αυτά όμως δεν απέχουν από την πραγματικότητα, όπως εύκολα και ανεύθυνα ισχυρίστηκαν κάποιοι. Είναι έργα που τα χρειαζόμαστε και το κυριότερο, είναι έργα που το Κράτος χρωστά στο Μαρούσι, ως αντισταθμιστικό όφελος στις παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην πόλη και επιβάρυναν τη φυσιογνωμία της.


Γι αυτό θα διεκδικήσουμε τους πόρους για να γίνουν τα έργα αυτά πράξη.  Θα κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, αυτό που δεν έκαναν αυτοί που σήμερα μιλούν για προεκλογικά οράματα.
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου μπορεί να διεκδικήσει χρήματα για έργα στην πόλη. Το κάναμε τα προηγούμενα 3,5 χρόνια, φέρνοντας πάνω από 30.000.000 ευρώ για έργα που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μαρούσι, μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Αυτό έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης μας, Διοίκηση να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει τόσα χρήματα από την Κεντρική Εξουσία για έργα στο Μαρούσι. Και θα το κάνουμε και στο μέλλον, έχοντας στο πλευρό μας τους πολίτες του Αμαρουσίου.


Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για πρώτη φορά αξιοποιήθηκε από το Δήμο Αμαρουσίου , μέσα από το πρόγραμμα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, η δυναμική των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας. Από τις οποίες έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση δεκάδων χιλιάδων ευρώ  για την κατασκευή νέων υποδομών και την προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες μας. 


Γ) 50% μειωμένες οι δαπάνες για επικοινωνία


Όσον αφορά στις δαπάνες επικοινωνίας:


Πρώτον, έχουμε επανειλημμένα τονίσει και αναδείξει με πραγματικά στοιχεία πως η σημερινή Διοίκηση μείωσε κατακόρυφα, σε σχέση με το παρελθόν, τις δαπάνες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στο Δήμο.  Αυτό ενόχλησε ορισμένους που τα προηγούμενα χρόνια είχαν συνηθίσει να ζουν και να χρηματοδοτούν τις όποιες επιχειρηματικές ή εκδοτικές τους δραστηριότητες από τα χρήματα αυτά. Και αυτοί είναι που σήμερα σκόπιμα παραπλανούν και «σπεκουλάρουν» πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.


Δεύτερον, σε αυτούς που εξακολουθούν να σπεκουλάρουν πάνω στις δαπάνες επικοινωνίας επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι το 2003 τα έξοδα της επικοινωνίας ανήλθαν στο 1.974.716 ευρώ. Το 2004 στα 5.156.007 ευρώ. Και το 2007 στο 1.507.998 ευρώ. Σε καμία λοιπόν περίπτωση δεν αυξήθηκαν οι δαπάνες αυτές, αλλά μειώνονται συνεχώς.


Τρίτον, είναι προσωπική απόφαση του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες επικοινωνίας το 2010, κι ας είναι προεκλογική χρονιά, «όπως κάποιοι πονηρά αναφέρουν». Απόφαση και εντολή που έχει δοθεί προς κάθε υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης και για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις , με αφορμή την προγραμματική σύμβαση με τη Βορέειο Βιβλιοθήκη και τις δαπάνες επικοινωνίας  ( όπου σκόπιμα συγχέεται από ορισμένους ο προϋπολογισμός με τις πραγματικές δαπάνες),  θα έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για περαιτέρω μείωση κατά 50% σε σχέση με το 2009, όλων των προϋπολογισμών επικοινωνίας.
Για να γίνει απολύτως ξεκάθαρο και στον τελευταίο κακόπιστο ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου σέβεται και το τελευταίο ευρώ του δημότη της πόλης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο