Οδοιπορικό Υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στα Ακριτικά Νησιά της Ελλάδας

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, με το Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Κώστα Δήμτσα, το Δήμαρχο Λειψών Μπενέτο Σπύρου, και πλήθος κατοίκων στο Πολυιατρείο του νησιού.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, με το Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Κώστα Δήμτσα, το Δήμαρχο Αγαθονησίου Βαγγέλη Κόττορο, και τη γιατρό του νησιού.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, με το Δήμαρχο Πάτμου Γρηγόρη Στόικο, και το Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Κώστα Δήμτσα.Κατά την εξέταση παιδιών στο Αγαθονήσι από εθελοντές γιατρούς του Ι.Σ.ΑΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, με το Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Δήμτσα, κατά την παράδοση φαρμακευτικού υλικού στο ιατρείο της Γαύδου.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, με το Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Δήμτσα, το Δήμαρχο Αγαθονησίου Βαγγέλη Κόττορο, και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος.


ΓΑΥΔΟΣ-ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ-ΛΕΙΨΟΙ–ΑΡΚΙΟΙ


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώνουν τις δυνάμεις τους στα άγονα νησιά της Ελλάδας για να παρέχουν στους ακρίτες την ποιότητα της ζωής και της υγείας που τους αξίζει.


Με το μήνυμα «ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωρούμε» ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας που πραγματοποίησαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωσή της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α) για τη στήριξη των κατοίκων ακριτικών νησιών.


Το οδοιπορικό Υγείας ξεκίνησε στο πλαίσιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που ίδρυσαν οι δύο φορείς το Φεβρουάριο του 2012 για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας ανασφάλιστων και πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το Μάιο 2012 με τη Χάλκη, τη Σύμη, τη Νίσυρο, και τελικά την ίδρυση παραρτήματος του Ιατρείου στο Καστελόριζο.


Στη δεύτερη φάση, κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, πρωτοστατούντων του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Ι.Σ.Α Γιώργου Πατούλη, και του Γενικού Διευθυντή της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Κ Δήμτσα, επισκέφθηκε τους ακρίτες από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης τη Γαύδο ως το Αγαθονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς για να προμηθεύσουν τα αγροτικά ιατρεία με φαρμακευτικό και αναλώσιμο υλικό, να καταγράψουν τις υγειονομικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να «υιοθετήσουν» τα προβλήματα των κατοίκων των περιοχών.


Στη Γαύδο θα μπορούσαν να σωθούν ψυχές αν το αγροτικό ιατρείο είχε τηλέφωνο, αν είχε ρεύμα όλο το 24ωρο και πρόσβαση στο διαδίκτυο!!! Τότε, θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα της Τηλεϊατρικής και να σωθούν ασθενείς…». Ο εξοπλισμός υπάρχει από το πρόγραμμα της Τηλεϊατρικής που εφαρμόζουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) και ο Δήμος Γαύδου. Ο αγροτικός γιατρός θέλει να εκπαιδευτεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο…δεν υπάρχει ούτε καν τηλέφωνο στο Ιατρείο…και τις βραδινές ώρες δεν υπάρχει ούτε ρεύμα…», δήλωσαν με απόγνωση οι εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γαύδο.


Κανένα φαρμακείο δεν υπάρχει στο Αγαθονήσι. «Κάποτε μας προμήθευαν φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, τώρα έπαψε και αυτό..» σημείωσαν με πόνο ψυχής ο Δήμαρχος Αγαθονησίου Βαγγέλης Κόττορος, και οι κάτοικοι του νησιού καταθέτοντας την αγωνία τους για την καθυστερημένη άφιξη των αναγκαίων φαρμάκων λόγω των δυσκολιών πρόσβασης του νησιού και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα. Πολλοί κάτοικοι δήλωσαν ότι όταν ο καιρός το επιτρέπει βρίσκουν καταφύγιο στο νομαρχιακό νοσοκομείο Σάμου που όπως λένε τους έσωσε πολλές φορές.


Στους Λειψούς, οι ασθενείς πρέπει να πηγαίνουν στα μεγαλύτερα νησιά για μία εξέταση αίματος και μία ακτινογραφία!!! Το Πολυδύναμο Ιατρείο των Λειψών που έχει τον αρτιότατο εξοπλισμό για αιματολογικές και μικροβιολογικές καταστάσεις, δεν τον λειτουργεί γιατί δεν τους προμηθεύονται τα αναλώσιμα (αντιδραστήρια) για τις εξετάσεις. Επίσης, ένας χώρος εξοπλισμένος με τα απαραίτητα ακτινολογικά μηχανήματα δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης χρημάτων για την απαραίτητη ακτινοπροστατευτική μόνωση. Για μία ακτινογραφία, οι ασθενείς πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο νησί! Κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα να προασπίσουμε μια καλή ποιότητα ζωής στη νησιωτική περιφέρεια του Αιγαίου και να αναχαιτίσουμε την αναγκαστική μετανάστευση των κατοίκων μας, δήλωσε ο Δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου.


Στους Αρκιούς, ο Ι.Σ.Α κατέγραψε τις ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό για την κάθε οικογένεια και άνοιξε μελλοντική γέφυρα υγειονομικής στήριξης έγκυρα και έγκαιρα, με την υπόσχεση να μη μείνει κανένας κάτοικος στο νησί χωρίς τα απαραίτητα φάρμακά του. Επίσης, κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής εξέτασε τα τελευταία έξι παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σε ένα νησί χωρίς γιατρό, χωρίς φάρμακα, χωρίς καμία μέριμνα από την Πολιτεία. Ο Δήμαρχος Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος, στην οποία ανήκουν αυτοδιοικητικά οι Αρκιοί, υποδέχθηκε με μεγάλη συγκίνηση τους εκπροσώπους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, εκφράζοντας τη βαθειά του ευγνωμοσύνη για την στήριξη των κατοίκων στο υγειονομικό επίπεδο.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α κ. Πατούλης, και ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Δήμτσας, δήλωσαν ότι το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής «υιοθετεί» μέσα από τα Οδοιπορικά Υγείας, τα προβλήματα των κατοίκων των άγονων νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών.


Κατά την επίσκεψη σε κάθε νησί, εθελοντές γιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής εξέτασαν τους κατοίκους που παρουσίαζαν προβλήματα Υγείας, έλεγξαν την εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού και προέβησαν στους απαραίτητους εμβολιασμούς σε όσα παιδιά χρειάστηκαν εμβόλια.


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώνουν τις δυνάμεις τους στα άγονα νησιά της Ελλάδας για να παρέχουν στους Ακρίτες την ποιότητα ζωής και Υγείας που τους αξίζει, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στα νησιά τους, για να ζήσουν σε μια Ελλάδα που δεν είναι ξεχασμένη. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε εκεί που το κράτος δεν μπορεί. Ενωμένοι, η Εκκλησία της Ελλάδας, ο Ιατρικός Κόσμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια κοινή προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωρούμε. Με συνέχεια και συνέπεια. Με στόχο τον κάθε ασθενή, τον κάθε κάτοικο της Ελλάδας, σε όσο δύσβατο μέρος κι αν βρίσκεται.


Στην προσπάθεια αυτή θερμότατες ευχαριστίες εκφράζονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους για τη συμπαράσταση στο έργο του Ι.Σ.Α και αλλά και στο Λιμενικό Σώμα για την άοκνη συμμετοχή του στις μετακινήσεις του οδοιπορικού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο