Ο τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του είναι το θέμα διημερίδας που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Μαρτίου 2017, στο Μόντρεαλ του Καναδά

Print Friendly, PDF & Email

Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ και ΙΣΑ: «Στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο και να καταστήσουμε τον Τουρισμό Υγείας μοχλό ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας».
 

.Ο παγκόσμιος τζίρος της αγοράς ιατρικού τουρισμού ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 20-30 δισεκατομμύρια δολάρια. 5.000.000 ασθενείς αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες.

 

Η  ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού είναι ο στόχος σημαντικής διημερίδας υπό τη συνδιοργάνωση της ΚΕΔΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Στην διημερίδα συμμετέχουν επιφανή μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας και του Καναδά, εκπρόσωποι εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και της υγείας καθώς και ΜΜΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, για την προώθηση του τουρισμού υγείας της χώρα μας που περιλαμβάνει σειρά δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο να αναδειχθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε αυτό τον τομέα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, ο παγκόσμιος τζίρος της αγοράς ιατρικού τουρισμού ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 20-30 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια δαπάνη της τάξης των 4.000 δολαρίων κατά μέσο όρο για τους 5.000.000 ασθενείς που αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες.

Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΙΣΑ και του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ Γ. Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας επισημαίνοντας τα εξής:

«Αποτελεί άμεση ανάγκη ο καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αναλαμβάνουμε δράση. Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και αξιοποιούμε το δυναμισμό των Ελλήνων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ο στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο και να καταστήσουμε τον Τουρισμό Υγείας μοχλό ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας».

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ  Ν. Παγώνης εξέφρασε την πρόθεση της ομογένειας να στηρίξει την εθνική αυτή προσπάθεια.

«Είμαστε χαρούμενοι που μας δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστούμε με τον ΙΣΑ και την ΚΕΔΕ για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας είναι καταρχάς προς όφελος των ομογενών οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ιατρικές υπηρεσίες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν στον Καναδά ενώ παράλληλα  θα βοηθηθεί η πατρίδα Ελλάδα  στη δύσκολη αυτή συγκυρία».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κος Χρήστος Καράτζιος, πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Μόντρεαλ, ο οποίος αντιπροσωπεύει 150 Έλληνες γιατρούς στο Κεμπέκ, και η  Δρ. Λίλα Μιράλι Παιδοψυχίατρος στο McGill University Health Center.

Στη συνέχεια επιφανή μέλη της επιστημονικής κοινότητας έκαναν τοποθετήσεις σχετικά με το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων  υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Eιδικότερα, ο κος Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής επεσήμανε ότι « η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να προσελκύσει ζευγάρια από το εξωτερικό και κατ’ επέκταση να συντελέσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας. Κάθε χρόνο έρχονται χιλιάδες ζευγάρια από το εξωτερικό και έχουμε παραδείγματα όπως η 40χρονη από την Αυστραλία, η οποία μετά από δύο μεταμοσχεύσεις ήπατος κατάφερε να μείνει έγκυος με εξωσωματική και να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί»

Ο κος Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα του ιατρικού τουρισμού καθώς υπάρχουν μονάδες που μπορούν να προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες σε πολύ καλές τιμές και να προσελκύσουν ασθενείς από όλο τον κόσμο.

Ο κος Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδροςτου Athens Dental Tourism Cluster τόνισε τη σημασία της ποιοτικής οδοντιατρικής από εξειδικευμένους οδοντιάτρους που συνεργάζονται στον ίδιο χώρο. Όπως επεσήμανε σημαντικά είναι τα  οφέλη και για τους ομογενείς καθώς στη χώρα μας το κόστος των οδοντιατρικών θεραπειών είναι το 1/3 σε σχέση με τον  Καναδά.

Ο κος Ιωάννης Δατσέρης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών της οφθαλμολογίας στη χώρα μας με επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης που παρακολουθούν τις νέες εξελίξεις.

Στις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας στον τομέα του ιαματικού τουρισμού αναφέρθηκε ο κος Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης κέντρων θαλασσοθεραπείας λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και του εξαίρετου βιοκλίματος.

 

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για τις προοπτικές του τουρισμού υγείας στη χώρα μας έκαναν ο κος Μιχάλης Κουτσιλιέρης, καθηγητής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κος Αλέξανδρος Πρίνος.

Οι εργασίες της διημερίδας έκλεισαν με τις συγκινητικές μαρτυρίες ασθενών από την ελληνική ομογένεια που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, για το πρόβλημα της υγείας που αντιμετώπιζαν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Μόντρεαλ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε σχολεία της Ελληνικής κοινότητας μείζονος Μόντρεαλ όπου 1300 παιδιά μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους δασκάλους για τις πρακτικές εκπαίδευσης και τους συνεχάρη για το έργο τους, επισημαίνοντας ότι είναι υποχρέωση της χώρας μας να στηρίξει αυτή τη σημαντική προσπάθεια των Ελλήνων ομογενών.

 

Στη διημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης οι:

 

Κωνσταντίνος Πάντος, IVF Specialist

Λίλα Αμιράλη, Child and Adolescent Psychiatrist at the Montreal Children’s Hospital/McGill University Health Center

Βασίλης Αποστολόπουλος, CEO Ιατρικού Κέντρου  Αθηνών 

Αλέξανδρος Πρίνος, Πρόεδρος Medi ΠΡΙΝΟΥ (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)

Πέτρος Μαμαλάκης, CEO Health Tourism Greece  Θέμα: « Ο Κόμβος του Τουρισμού Υγείας»

Dr. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)

Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Καθηγητής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)

Ενδεικτικό Πρόγραμμα

o 17:00 – 17:30: Τελετή Έναρξης – Χαιρετισμοί

• Νικόλαος Παγώνης, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ

• Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Πρόεδρος ΙΣΑ

• Νικόλαος Σιγάλας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ

• Χρήστος Καράτζιος, Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Μόντρεαλ 

o 17:30 – 21:00: Ομιλίες

Ομιλητές:

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

• 17:30 – 17:45 Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Πρόεδρος ΙΣΑ

• 17:45 – 18:00: Κωνσταντίνος Πάντος, IVF Specialist

• 18:00 – 18: 15: Λίλα Αμιράλη, Child and Adolescent Psychiatrist at the Montreal Children’s Hospital/McGill University Health Center

• 18:15 – 18:30: Βασίλης Αποστολόπουλος, CEO Ιατρικού Κέντρου  Αθηνών (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)

• 18:30 – 18:45: «Μαρτυρίες της Ομογένειας»

• 18:45 – 19:00: Αλέξανδρος Πρίνος, Πρόεδρος Medi ΠΡΙΝΟΥ (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)

• 19:00 – 19:15: Πέτρος Μαμαλάκης, CEO Health Tourism Greece  Θέμα: « Ο Κόμβος του Τουρισμού Υγείας» •  19:15 – 19:30:  Dr. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)

• 19:30 – 19:45: Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Καθηγητής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)

• 19:45- 20:00: Κωνσταντίνος Κουσκούκης , Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Επιστημονικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ, π. Αντιπρύτανης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου – Γεν. Γραμ. ΥΠΕΠΘ

• 20:00 – 20:15: Νικόλαος Παπαριστείδης, Μαιευτήριο Έλενα (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση)

• 20:15 – 20:30: Νίκος Κουβελάς, Επίκ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Athens Dental Tourism Cluster

• 20:30 – 20:45: Ιωάννης Δατσέρης, MD, PhD, FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Ιατρικός Διευθυντής OMMA

• 20:45 – 21:15: Ερωτήσεις & Απαντήσεις – Συμπεράσματα

 

Σχετικά αρχείαΟ τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του είναι το θέμα διημερίδας που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Μαρτίου 2017, στο Μόντρεαλ του Καναδά_1


Ο τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του είναι το θέμα διημερίδας που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Μαρτίου 2017, στο Μόντρεαλ του Καναδά_2


Ο τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του είναι το θέμα διημερίδας που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Μαρτίου 2017, στο Μόντρεαλ του Καναδά_3


Ο τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του είναι το θέμα διημερίδας που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Μαρτίου 2017, στο Μόντρεαλ του Καναδά_4


Ο τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του είναι το θέμα διημερίδας που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Μαρτίου 2017, στο Μόντρεαλ του Καναδά_5


Ο τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του είναι το θέμα διημερίδας που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Μαρτίου 2017, στο Μόντρεαλ του Καναδά_6

Μετάβαση στο περιεχόμενο