O ρόλος της Αυτοδιοίκησης στο «Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες» και η αντίδραση μας στην προσπάθεια κάποιων να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη από τις κοινωνικές μας δράσεις

Print Friendly, PDF & Email

Προς:
Πρόεδρο ΚΕΔΕ
& Μέλη Δ.Σ ΚΕΔΕ
Κοιν:
Δήμαρχοι


ΘΕΜΑ : O ρόλος της Αυτοδιοίκησης στο «Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες» και η αντίδραση μας στην προσπάθεια κάποιων να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη από τις κοινωνικές μας δράσεις.


Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ
Φίλοι Συνάδελφοι Δήμαρχοι


Θα ήθελα με την παρούσα επιστολή να θέσω υπόψη σας ένα ζήτημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα αρκετούς Δήμους όλης της χώρας, στο οποίο θεωρώ ότι πρέπει να η Αυτοδιοίκηση να πάρει ξεκάθαρη θέση με απόφαση των αρμόδιων οργάνων της.


Όπως όλοι γνωρίζετε, η Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο και έχει υλοποιήσει πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν να στηρίξουν χιλιάδες οικογένειες συμπολιτών μας που δοκιμάζονται οι αντοχές τους από τις συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την πατρίδα μας.


Αν και δραστηριοποιούμαστε ως θεσμός σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον και καλούμαστε να λειτουργήσουμε με όλο και λιγότερους πόρους, έχουμε καταφέρει να καλύψουμε σε σημαντικό βαθμό τα τεράστια κενά της Πολιτείας όσον αφορά την άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής.  Το κοινωνικό έργο της Αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικό και η χρησιμότητά του αναγνωρίζεται από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.


Μια από τις σημαντικές δράσεις που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν και να στηρίξουν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα με τεράστια επιτυχία, είναι κι αυτή που αφορά τη διάθεση προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης απευθείας στο καταναλωτικό κοινό, χωρίς μεσάζοντες.


Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία , που υλοποιείται με την αρωγή και την ευθύνη των Δήμων και σε συνεργασία με κινήματα πολιτών, θεωρείται από τις πιο πετυχημένες δράσεις που έχουν αναληφθεί ποτέ. Και είναι πετυχημένη, αφενός γιατί μέσω αυτής δώσαμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές , χωρίς μεσάζοντες. Αφετέρου, γιατί οργανώθηκαν από τους Δήμους με τέτοιοι τρόπο,  που και λάμβαναν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των τοπικών αγορών , αλλά και δεν άφηναν κανένα περιθώριο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι συνάνθρωποι μας.


Η επιτυχία μας αυτή , σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που εξακολουθούν να βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι συμπολίτες μας, φαίνεται ότι «άνοιξε την όρεξη» σε ορισμένους να εκμεταλλευθούν πολιτικά το κίνημα χωρίς μεσάζοντες που δημιούργησε και στήριξε η Αυτοδιοίκηση.


Διαπιστώνω με λύπη μου ότι τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκαν «από το πουθενά» σε διάφορους Δήμους του Λεκανοπεδίου, ανάμεσα τους κι ο Δήμος Αμαρουσίου, κάποιες οργανώσεις – σφραγίδες που αυτοαποκαλούνται κινήματα αλληλεγγύης. Οι οργανώσεις αυτές δηλώνουν την πρόθεση τους να διοργανώσουν υπαίθρια παζάρια διάθεσης προϊόντων, χωρίς να γνωρίζουμε ούτε ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά τα οργανώνουν, ούτε τι προϊόντα θέλουν να διαθέσουν,  ούτε αν τα προϊόντα που διαθέτουν είναι ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών, ούτε φυσικά αν διατίθενται με τα νόμιμα παραστατικά. Μιλάμε ουσιαστικά για κινήματα δήθεν αλληλεγγύης που επιθυμούν να καταλάβουν δημόσιους χώρους και να λειτουργήσουν χωρίς στοιχειώδεις κανόνες. Σε αντίθεση με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την ευθύνη των Δήμων, όπου τηρούνται όλα τα παραπάνω. Μιλάμε για κινήματα δήθεν αλληλεγγύης που από τη φρασεολογία που χρησιμοποιούν τα στελέχη τους, γίνεται εμφανές ότι πίσω από τη δράση τους βρίσκονται συγκεκριμένοι ακραίοι κομματικοί μηχανισμοί, που επιθυμούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά τις δυσκολίες που βιώνουν εκατομμύρια συμπολίτες μας. 


Η επίσημη Πολιτεία από την πλευρά της παρακολουθεί απαθής τα όσα γίνονται. Μπορώ να πω μάλιστα ότι εμμέσως  τα ενθαρρύνει, προφανώς γιατί πιστεύει ότι με τέτοιες κινήσεις και μέσω της νεοφιλελεύθερης λογικής της αυτορύθμισης, θα πετύχει να μειώσει τις τιμές στην αγορά. Η παντελής απουσία των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών της από τους χώρους που διοργανώνονται με τρόπο ανεξέλεγκτο αυτά τα παζάρια, είναι παροιμιώδης, όπως παροιμιώδης είναι και η ανικανότητα του Κράτους να μειώσει τις τιμές, χωρίς να ενθαρρύνει την ανομία.


Σε αυτό το φαινόμενο που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να λάβει θέση.


Πρέπει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο:
  • ότι η διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων δεν θα έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά τη διεξαγωγή υπαίθριου εμπορίου.


  • ότι εκδηλώσεις διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες δεν μπορούν να διοργανώνονται σε δημόσιους χώρους χωρίς έλεγχο και χωρίς να διασφαλίζεται τόσο το συμφέρον και η ασφάλεια των καταναλωτών πολιτών, όσο και η τήρηση της νομιμότητας


  • ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες προστασίας των μικρών τοπικών καταστημάτων και των χιλιάδων εργαζόμενων σε αυτές.


  • ότι η αντίθεση μας στο να επιτρέψουμε την πραγματοποίηση αυθαίρετων και χωρίς κανόνες τέτοιων εκδηλώσεων σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε τα καταναλωτικά κινήματα, αλλά δηλώνει την άρνηση μας να συναινέσουμε στην παρανομία. 

 


Αν δεν μπουν κανόνες σήμερα στον τρόπο που διοργανώνονται ανάλογες δράσεις, αν δεν διασφαλίσουμε ότι οι Δήμοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη αυτών των πρωτοβουλιών κι όχι ο κάθε απλός ιδιώτης που θα είναι ο «μπροστινός» κομμάτων, σύντομα θα δούμε να μετατρέπονται οι ανοιχτοί χώροι των Δήμων μας σε απέραντα υπαίθρια παζάρια. Παζάρια χωρίς κανόνες, όπου στο όνομα της αλληλεγγύης θα διατίθενται από τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης, μέχρι σεντόνια και εσώρουχα.


Αν δεν απαιτήσουμε ως θεσμός να είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουν τους κανόνες σε αυτή την πρωτοβουλία, αφού η Πολιτεία δεν πρόκειται να το κάνει, θα δούμε σύντομα το κίνημα χωρίς μεσάζοντες αντί να υπηρετεί το συμφέρον των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, να μετατρέπεται σε Δούρειο Ίππο ακραίων πολιτικών σχηματισμών, που μοναδικό στόχο έχουν να καταλάβουν την εξουσία.


Γι αυτό το λόγο ζητών το συγκεκριμένο ζήτημα να τεθεί στα αρμόδια συλλογικά όργανα της ΚΕΔΕ,  να τεθεί σε δημόσιο διάλογο και να οδηγήσει στη λήψη απόφασης , που θα αναγνωρίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών.Φιλικά
Γιώργος Πατούλης
Δήμαρχος Αμαρουσίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο