Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο Διεθνές Φόρουμ «Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας» που ξεκίνησε στη Μόσχα με ομιλία του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Για την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση τα θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελούν υψηλή προτεραιότητα. Στόχος μας η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μας ,προς όφελος των πολιτών. Η παρουσία της Αυτοδιοίκησης θα συνεχίσει να είναι δυναμική σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις»

 

Στην έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Φόρουμ «Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας» που πραγματοποιείται στη Μόσχα το διάστημα 3 έως 7 Οκτωβρίου παρέστη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης, εκπροσωπώντας την ελληνική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που του απεύθυνε ο Ρώσος Αν. υπουργός  Ενέργειας Anton Inyutsyn, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

To Διεθνές Φόρουμ θα επικεντρωθεί στα θέματα του φυσικού αερίου, της κλιματικής αλλαγής, του άνθρακα και της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με άλλα ενεργειακά θέματα. Παράλληλα αντικείμενο συζήτησης είναι οι προοπτικές του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας και στο πως θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της διεθνούς συνεργασίας.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ αύριο Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο των Δημάρχων με επίκεντρο την ενέργεια ως παράγοντα ανάπτυξης των αστικών πόλεων.

Ο κ. Πατούλης κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του Συνεδρίου παρακολούθησε την ομιλία του Ρώσου Προέδρου Β.Πούτιν ο οποίος μεταξύ άλλων προσδιόρισε τη θέση της Ρωσίας στη παγκόσμια κοινότητα, στον τομέα της ενέργειας.

Ειδικότερα ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πως η Ρωσία σκοπεύει να αυξήσει την προμήθεια του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ευρώπης, με δεδομένο ότι, όπως ανέφερε, παρατηρείται στασιμότητα στην αγορά υγροποιημένου αερίου, σε αντίθεση με τη χρήση των αγωγών στην Ευρώπη.

Παράλληλα επισήμανε πως σε 20 χρόνια η ανθρωπότητα θα χρειαστεί 30% περισσότερη ενέργεια, γεγονός που θα συμβάλλει σε επέκταση των αγορών ενέργειας, τονίζοντας ότι  τα πλησιέστερα 20-25 χρόνια οι υδρογονάνθρακες θα παραμείνουν μια από τις βασικές πηγές ενέργειας. Αναφερόμενος στις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, σημείωσε πως χρησιμοποιούνται από ορισμένες χώρες για ανταγωνισμό και την προώθηση των συμφερόντων τους. Σε ότι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ εξέφρασε την πεποίθηση πως τα στοιχειώδη αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών αργά ή γρήγορα θα συμβάλουν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ενώ σε ότι αφορά τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Β.Κορέα τόνισε πως η Ρωσία σχεδόν δεν έχει διμερές εμπόριο με τη Βόρεια Κορέα. «Κάθε πολεμοχαρής ρητορική σχετικά με τη Βόρεια Κορέα είναι επικίνδυνη, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Φόρουμ ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει για θέματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές προοπτικές της χώρας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ.Σταθάκη, αλλά και με άλλους εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, σημαντικών χωρών.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ την Ελληνική Αυτοδιοίκηση σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον Διεθνές Φόρουμ όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε γόνιμες και εποικοδομητικές απόψεις για θέματα ενεργειακής ανάπτυξης των χωρών. Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του Ρώσου Προέδρου Β.Πούτιν ο οποίος εκπροσωπεί μία χώρα, υπερδύναμη στον ενεργειακό τομέα. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι υψηλά στην ατζέντα μας. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις και την παγκόσμια προσπάθεια για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2020 κατά 20%, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μορφές ενέργειας,  μία προσπάθεια στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας. Η Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας αποτελεί σημείο συνάντησης για κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών, επιχειρηματικούς κύκλους και κοινότητες εμπειρογνωμόνων από τη Ρωσία και άλλες χώρες και είναι μία χρυσή ευκαιρία να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος από τους συμμετέχοντες για τη διαμόρφωση της διεθνούς ενεργειακής ατζέντας και την έναρξη νέων αμοιβαία επωφελών πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με σημαντικούς αυτοδιοικητικούς φορείς τόσο από τη Ρωσία όσο και από άλλες χώρες του κόσμου για τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω των ενεργειακών θεμάτων προς όφελος των πολιτών αλλά και για άλλους πυλώνες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών όπως είναι ο τουρισμός υγείας. Η προσπάθεια μας να ενισχυθεί και να δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Α’Βαθμού θα συνεχιστεί,  όπως και η δυναμική μας παρουσία σε σημαντικές διεθνείς συναντήσεις». 

 

Σχετικά αρχείαΟ Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο Διεθνές Φόρουμ «Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας» που ξεκίνησε στη Μόσχα με ομιλία του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν_1


Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο Διεθνές Φόρουμ «Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας» που ξεκίνησε στη Μόσχα με ομιλία του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν_2


Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο Διεθνές Φόρουμ «Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας» που ξεκίνησε στη Μόσχα με ομιλία του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν_3


Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο Διεθνές Φόρουμ «Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας» που ξεκίνησε στη Μόσχα με ομιλία του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν_4

Μετάβαση στο περιεχόμενο