Ο «Πολιτισμός των Ανθρώπων» στην καρδιά του Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email
Πολιτικές ανθρωπιάς και αλληλεγγύης
 


|download _.jpg file 33 KB|

Τριήμερο πολυθέαμα ήχων, χρωμάτων και γεύσεων στο Μαρούσι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ο Πολιτισμός των Ανθρώπων που οργάνωσαν ο Δήμος Αμαρουσίου και το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού.
|download _.jpg file 44 KB||download _.jpg file 37 KB|

Το σεβασμό στην αξία της διαφορετικότητας επεσήμανε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης μιλώντας στην έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων του φεστιβάλ ‘Ο Πολιτισμός των Ανθρώπων’ που οργάνωσε με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού ‘anthropos.gr’ και πραγματοποιήθηκε από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2007 στην Πλατεία Ηρώων στο Μαρούσι.
 

Γ. Πατούλης: Ο εθελοντισμός αποτελεί το σημαντικότερο κοινωνικό κεφάλαιο. Στην Κοινωνία των Πολιτών ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να μπορεί να απολαμβάνει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στην αξία της διαφορετικότητας.


΄Ενα πολυπολιτισμικό πανηγύρι, μια ξενάγηση στους πολιτισμούς των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά όσοι επισκέφθηκαν το τριήμερο από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2007 την καρδιά του Αμαρουσίου.


Η πολιτιστική αυτή ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ηρώων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Πολιτισμός των Ανθρώπων» που διοργάνωσε με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού « anthropos . gr », σε συνεργασία με κοινότητες μεταναστών και προσφύγων και τη συνδρομή μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στόχος των εκδηλώσεων ήταν η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και των αναγκών τους.


Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων το Κοινό απόλαυσε ένα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε χορό, μουσική, προβολές βίντεο, δημιουργική απασχόληση για παιδιά, εργαστήρια εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, ζωγραφικής, κολλάζ και γκράφιτι καθώς και βιωματικά παιχνίδια από όλο τον κόσμο.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης , κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τόνισε πως «στόχος μας είναι να αποτελέσουν αυτές οι εκδηλώσεις αφετηρία για νέες δράσεις και νέους στόχους για όλους μας, για την τοπική κοινωνία, το κράτος και τις εθελοντικές οργανώσεις, με γνώμονα την προσφορά στο συνάνθρωπο αλλά και τη διεύρυνση των πολιτιστικών μας οριζόντων, ανοίγοντας ένα «πολιτιστικό παράθυρο» στον πολιτισμό των ανθρώπων όλου του κόσμου. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, δημιουργούμε τις αναγκαίες εκείνες συνθήκες και θέτουμε το πλαίσιο ανάπτυξης και ενθάρρυνσης του εθελοντισμού, αναδεικνύοντας τον εθελοντισμό και τις αρετές του, την ανιδιοτέλεια και τον αλτρουισμό, ως το σημαντικότερο κοινωνικό κεφάλαιο. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για πραγματική Κοινωνία των Πολιτών, σε έναν κόσμο, όπου ο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στην αξία της διαφορετικότητας».


Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού « anthropos . gr », κ. Νίκος Πιτσούλης , μιλώντας στην έναρξη των εκδηλώσεων επεσήμανε την ανάγκη εξοικείωσης με τον πολιτισμό των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, χωρίς φόβο και προκατάληψη για τον «παράξενο» γείτονα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο