Ο Δήμος Αμαρουσίου τιμά σταθερά την τέχνη και τους ανθρώπους της στο πλαίσιο του Νόμου και των αρμοδιοτήτων του

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή επιστολή της συμπολίτη μας Χρύσας Φωτοπούλου, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο και αφορά στη διακοπή λειτουργίας του Mουσείου του Γιάννη Τσαρούχη, στο Μαρούσι και την πιθανή μεταφορά των εκθεμάτων του ζωγράφου στο Μουσείο Μπενάκη, ο Δήμος Αμαρουσίου έχει να επισημάνει τα εξής:


Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη αποτελεί βάσει του καταστατικού του Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ο Δήμος Αμαρουσίου ουδεμία σχέση έχει με τη διαχείρισή του, καθώς και ούτε με το Ίδρυμα σχετίζεται ούτε εκπροσωπείται στο Διοικητικό του Συμβούλιο.


Επομένως, η απόφαση για οποιαδήποτε διάθεση και διαχείριση των εκθεμάτων του μουσείου του καλλιτέχνη αποτελεί αποκλειστική απόφαση και αρμοδιότητα των διαχειριστών του Ιδρύματος. 


Προς ενημέρωση της συντάκτριας του κειμένου αλλά και των λοιπών αναγνωστών, σημειώνεται ότι ο Δήμος Αμαρουσίου στο παρελθόν όταν είχε ενημερωθεί για τη διακοπή της λειτουργίας του σπιτιού – μουσείου του αποθανόντος, είχε επικοινωνήσει με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος εκφράζοντας την πρόθεση από κοινού να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να μην κλείσει ο μουσειακός χώρος.


Παρά τις πρωτοβουλίες του Δήμου, ουδέποτε ζητήθηκε από τον φορέα διαχείρισης η συνδρομή του Δήμου, και συνεπώς βάσει της κείμενης νομοθεσίας δεν μπορεί να έχει περαιτέρω ανάμειξη μπαίνοντας σε ρόλο κριτή των αποφάσεων ενός ανεξάρτητου ιδιωτικού φορέα.


Παραταύτα, ο Δήμος Αμαρουσίου παραμένει ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση ή συνεργασία με τους εκπροσώπους του Ιδρύματος σε περίπτωση που του αιτηθεί, προκειμένου να υπάρξει κοινή διαμεσολάβηση για να παραμείνουν τα εκθέματα στο σπίτι του ζωγράφου στο Μαρούσι, πάντοτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της δικαιοδοσίας του.


Τέλος, ο Δήμος Αμαρουσίου υπενθυμίζει ότι ως φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης με πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα του πολιτισμού, με κάθε ευκαιρία έμπρακτα αποδεικνύει την αγάπη του για την τέχνη και τον σεβασμό του σε αυτήν, τιμώντας το έργο και τους ανθρώπους που την υπηρέτησαν και την υπηρετούν. Απόδειξη για την αγάπη του Δήμου για τη δημιουργία και την τέχνη αποτελούν και τα δεκάδες πολιτιστικά προγράμματα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου που προσφέρουν σε χιλιάδες φίλους της τέχνης και του πολιτισμού δημιουργικές διεξόδους και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο