Ο Δήμος Αμαρουσίου συνεχίζει να διενεργεί συστηματικά επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς σε φρεάτια και ανοικτές δεξαμενές μέχρι τον Οκτώβριο λόγω και της έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου

Print Friendly, PDF & Email

Λόγω της εύλογης ανησυχίας που προκαλεί στους πολίτες η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, ο Δήμος Αμαρουσίου ενημερώνει σχετικά με τις ενέργειες καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιεί από τις αρχές τις άνοιξης και σε συστηματική βάση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος, όπως έχει ενημερώσει με σειρά ανακοινώσεων, ήδη από τις αρχές της άνοιξης, με προσωπικό του ξεκίνησε προνυμφοκτονίες και έκτοτε σταθερά διενεργεί πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων ανά δεκαπενθήμερο ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε φρεάτια και ανοικτές δεξαμενές (π.χ. σιντριβάνια) εντός της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ο μοναδικός Δήμος στα βόρεια προάστια που εδώ και χρόνια έχει λάβει πιστοποίηση από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διενεργεί ψεκασμούς με δικό του έγκριτο προσωπικό.

Σήμερα οι ψεκασμοί από τον Δήμο συνεχίζονται να εκτελούνται σε δεκαπενθήμερη βάση, και λόγω και της έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου, θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο για την καλύτερη δυνατή προστασία της δημόσιας υγείας.

Έκ του Νόμου την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για τους ψεκασμούς στα ρέματα έχει η Περιφέρεια Αττικής και θα έπρεπε να γίνονται κατόπιν χαρτογράφησης των εστιών των προνυμφών και υπό την επίβλεψη ειδικού επιτελείου.

Ως εκ τούτου, προκύπτουν ερωτήματα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των ψεκασμών που αναφέρει η Περιφέρεια Αττικής ότι εκτελεί, δεδομένου ότι:

α) οι εστίες δεν έχουν χαρτογραφηθεί και οι ψεκασμοί της Περιφέρειας έχουν εκτελεσθεί χωρίς συγκεκριμένο προγραμματισμό ώστε να είναι αποτελεσματικοί, αλλά και ατάκτως όσον αφορά στον εντοπισμό των εστιών των προνυμφών.

β) οι ψεκασμοί προηγούμενων ετών πραγματοποιούνταν με φυσική παρουσία εκπροσώπου του Δήμου. Ωστόσο, κατά την τελευταία τριετία η Περιφέρεια εκτελεί τους ψεκασμούς στα ρέματα χωρίς πρόσκληση προς τον Δήμο για επίβλεψη της διαδικασίας από εξειδικευμένο προσωπικό.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζονται τα προληπτικά μέτρα ατομικής προφύλαξης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ):

– Κατάλληλα ρούχα με όσο μεγαλύτερη κάλυψη του σώματος
– Λουτρά για την απομάκρυνση του ιδρώτα
– Χρήση εντομοαπωθητικών
– Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) σε πόρτες και παράθυρα
– Χρήση κλιματιστικού ή ανεμιστήρα
– Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικού χώρους
– Κούρεμα γρασιδιού κατά τις πρωινές ώρες
– Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες
– Απομάκρυνση του στάσιμου νερού -ακόμα και μικρών επιφανειών- στους εξωτερικούς   χώρους

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου (κ. Τζωρτζάκης, τηλ. 2132038103).

 

Σχετικά αρχείαΟ Δήμος Αμαρουσίου συνεχίζει να διενεργεί συστηματικά επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς σε φρεάτια και ανοικτές δεξαμενές μέχρι τον Οκτώβριο λόγω και της έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου_1

Μετάβαση στο περιεχόμενο