Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη σωστή διατροφή

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Γ. Πατούλης απευθύνει χαιρετισμό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στη συνέντευξη τύπου με θέμα: ‘Νεότερα Δεδομένα για Ελληνική Διατροφή’
|download file .jpg 112KB|Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Γ. Πατούλης με τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, πρόεδρο της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Δ. Γρηγοράκη, την κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, τομεάρχη της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας Βιργινία Παπεμμανουήλ και τη διευθύντρια του περιοδικού “Forma”, συντονίστρια της εκδήλωσης Φ. Ευθυμίου.
|download file .jpg 71KB|


Τις πρωτοβουλίες και δράσεις για την υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου διατροφής ανέπτυξε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης στη συνέντευξη τύπου από τα περιοδικά ‘Forma’, Παιδί και νέοι γονείς’       


Την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή υποστηρίζει και ενισχύει ο Δήμος Αμαρουσίου με σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, παράλληλα με τη συμμετοχή του σε δίκτυα υγείας και συνεργαζόμενους φορείς που συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός υγιούς πρότυπου διατροφής για όλες τις ομάδες της κοινωνίας.   
Στο πλαίσιο αυτό, φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, η συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα περιοδικά ‘Forma’, ‘Παιδί και νέοι γονείς’ με θέμα ‘Νεότερα Δεδομένα για την Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή’.  


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας κ. Γιώργος Πατούλης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε εκείνες ακριβώς τις δράσεις που έχει αναλάβει ο Δήμος Αμαρουσίου, που αποσκοπούν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής από την παιδική ηλικία, αναγνωρίζοντας την αξία της μεσογειακής διατροφής.
‘Και εφέτος με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής εγκαινιάζουμε ένα νέο κύκλο βιωματικής δράσης, προσεγγίζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα  της πόλης μας. Μέσα από τη συμμετοχή μας στο δίκτυο ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ By Epode για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρουσιάζουμε κάθε εξάμηνο σε μαθητές Δημοτικού μία διαφορετική θεματική διατροφική ενότητα όπως είναι η αξία του πρωινού, των φρούτων και των λαχανικών, και το τρέχον εξάμηνο των ψαριών και των θαλασσινών. Μέσω αυτών και άλλων βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπου επιδιώκουμε και τη συμμετοχή των γονέων και των εκπαιδευτικών, δίνουμε το μήνυμα της αξίας της μεσογειακής διατροφής και της φυσικής άσκησης στην καθημερινότητά μας’ σημείωσε ο κ. Πατούλης.


Αναφερόμενος στη παιδική παχυσαρκία, ένα πρόβλημα ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τόνισε την ‘επιτακτική ανάγκη για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του, καθώς υπονομεύει με σοβαρά νοσήματα την υγεία στην ενήλικη ζωή’.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αμαρουσίου πρόσφατα πραγματοποίησε ενδεικτική μέτρηση σε δύο Δημοτικά σχολεία της πόλης των σωματομετρικών χαρακτηριστικών των μαθητών. Από τη μέτρηση προέκυψε ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα αγόρια στην πόλης μας ανέρχονται σε 22,7% και τα κορίτσια σε 18,3%.
Επίσης εκπαιδεύει το παιδί σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και μέσα από την ευθύνη του για τη σίτιση των περίπου 1.000 παιδιών που φιλοξενούνται καθημερινά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Εφαρμόζεται πιστά η μεσογειακή διατροφή στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα που περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, όσπρια, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, όλα μαγειρεμένα μόνο με αγνό ελαιόλαδο. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και στα καλοκαιρινά αθλητικά camp του Δήμου, όπου μαγειρεύουμε υγιεινά για τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτά.


Παράλληλα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της υγείας των πολιτών οργανώνει ημερίδες, υλοποιεί προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης και διενεργεί διαφόρων ειδών προληπτικές εξετάσεις σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, που στοχεύουν στη διατήρηση και στην προαγωγή της υγείας. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο