Ο Δήμος Αμαρουσίου πρωτοστατεί με πρωτοβουλίες και δράσεις για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των πολιτών

Print Friendly, PDF & Email

Η αναζήτηση θεραπευτικής υποστήριξης από τους ψυχικά πάσχοντες  αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πρόληψη δυσάρεστων εξελίξεων, υπογράμμισαν οι ομιλητές της ανοικτής συζήτησης που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, σε συνεργασία  με το Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην κοινότητα «Franco Basaglia” Ε.Π.Α.Ψ.Υ. με θέμα: «Η υγεία της ψυχής στην πόλη μας.»

Η ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους πολιτών που κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, παρόντων επίσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας και πρόνοιας, του Συλλόγου Οικογενειών Ψυχικής Υγείας Β. Τομέα (Σ.Ο.Ψ.Υ) και λοιπών Συλλόγων και φορέων της πόλης.       

Στο καλωσόρισμά της η Πρόεδρος του Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α. κα Ελένη Λέκκα Καλαντζάκη, σημείωσε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου και προσωπικά ο Δήμαρχος  πρωτοστατεί και στηρίζει όλες τις δομές πρόνοιας ειδικά της ψυχικής υγείας, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη που υπάρχει στους συνανθρώπους μας να δεχθούν υποστήριξη. Η ραγδαία –πρόσθεσε- αύξηση των νεαρών ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα ως δυσμενέστατη συνέπεια της ανθρωπιστικής κρίσης, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για εκπαίδευση τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα παιδιά τους, κυρίως μάλιστα για εκείνα που βρίσκονται στην ηλικία της εφηβείας. Μεταφέροντας το μήνυμα του κου Πατούλη τόνισε ότι «έχουμε χρέος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε οι ψυχικά ασθενείς να παραμένουν στις κοινότητες και να αποφεύγεται η χρήση ιδρυματικής φροντίδας, επισημαίνοντας τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην κοινότητα «Franco Basaglia” Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ». 

Τα θέματα που ανέπτυξαν οι εισηγητές της  ημερίδας αφορούσαν: στους μύθους και τις αλήθειες για την ψυχική υγεία, το στίγμα και τον  κοινωνικό αποκλεισμό, την κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους, κ.α.  Οι εισηγητές: Αντώνης Χατζημανώλης, Ψυχίατρος Κέντρου Ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων “Franco Basaglia”, ο Φώτης Βασιλόπουλος, Ψυχολόγος, εργαζόμενος ΚοιΣΠΕ Ηλιοτρόπιο, συνεργάτης του Κέντρου Ημέρας, η  Φωτεινή Ιωαννίδη, Ψυχολόγος, του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α. και ο Αλέξης Κροκιδάς, Κοινωνικός Λειτουργός, Επιστημονικά Υπεύθυνος Κέντρου Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην Κοινότητα  άκουσαν τους προβληματισμούς, δέχθηκαν  και απάντησαν στις ερωτήσεις των παρισταμένων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Ρένα Χαλιώτη, η   Αντιπρόεδρος του Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α. Ελένη Βλάχου Σταματάκη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Πέτρος Κόνιαρης.

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο 1


Στιγμιότυπο 2

Μετάβαση στο περιεχόμενο