Ο Δήμος Αμαρουσίου Προωθεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Print Friendly, PDF & Email
Δυναμικό παρόν σε διεθνές συνέδριο που διεξήχθη στη Βαρκελώνη
 |download _.jpg file 396 KB|

Ο Δήμος Αμαρουσίου μετείχε σε Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Πέρα από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Ώρα για παροχή υπηρεσιών», που διεξήχθη στη Βαρκελώνη στις 15-16 Μαρτίου 2007.


Περισσότερα από 240 άτομα, κυρίως εκπρόσωποι Δήμων από ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και εταιριών, όπως η Microsoft και η CISCO, μετείχαν στο Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από το Δήμο της Βαρκελώνης σε συνεργασία με το Δίκτυο «Eurocities-Knowledge Society Forum» (πρώην Telecities), στο οποίο ο Δήμος Αμαρουσίου έχει εκλεγεί στη θέση του Αντιπροέδρου.

 

Το Δίκτυο ιδρύθηκε το 1993 και αποτελείται από πόλεις/μέλη που ενδιαφέρονται να επικεντρώσουν τις δραστηριότητές  τους σε θέματα σχετικά με την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες.  Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη από ολόκληρη την Ευρώπη, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πόλεις, όπως  το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ, η Στοκχόλμη, η Βιέννη, το Βερολίνο, το Μόναχο, το Ελσίνκι, το ʼμστερνταμ, καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως  Μicrosoft, CISCO και  British Telecom. Από την Ελλάδα, εκτός από το Μαρούσι, στο Δίκτυο μετέχουν η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης.


Το Συνέδριο επικεντρώθηκε στην παρουσίαση παραδειγμάτων από πόλεις, οι οποίες παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως η Βαρκελώνη, η Βιέννη, η Πράγα και το Ταλίν.


Την προηγούμενη του Συνεδρίου διεξήχθη η πρώτη συνεδρίαση του Δικτύου «Λύσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», το οποίο διοργανώθηκε από τη Microsoft σε συνεργασία με το Δήμο της Βαρκελώνης.


Από τη μεριά του Δήμου Αμαρουσίου στο Συνέδριο μετείχαν ο κ. Ευάγγελος Κάββαλος, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τεχνολογίας, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη  και η κα Ελένη Μαγκλάρα, Δ/ντρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διοικητικός εκπρόσωπος (Officer) του Δήμου στο Δίκτυο.


Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε τα εξής:


   1. Την Τετάρτη, 14 Μαρτίου, την πρώτη συνεδρίαση του Δικτύου «Λύσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»
   2. Την Πέμπτη, 15 Μαρτίου , το Συνέδριο (παρουσιάσεις σε ολομέλεια)
   3. Την Παρασκευή, 16 Μαρτίου, συνάντηση των μελών του Δικτύου Eurocities-Knowledge Society Forum και εν συνεχεία παράλληλες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.


Στη συνάντηση των μελών του Δικτύου ο κ. Κάββαλος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Αμαρουσίου, κου Γιώργου Πατούλη. Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, υπογράμμισε τη σημασία του Δικτύου για την προώθηση των νέων τεχνολογιών στις πόλεις και εξέφρασε την ισχυρή πολιτική δέσμευση του Αμαρουσίου στους σκοπούς και τις δραστηριότητές του.
O χαιρετισμός του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη στι διεθνές συνέδριο που διεξήχθη στη Βαρκελώνη.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Αγαπητοί συνάδελφοι,


Ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Δήμαρχος Αμαρουσίου πολύ πρόσφατα, πριν από δυο μήνες περίπου.


Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τους συνεργάτες μου σχετικά με τη δουλειά του Δικτύου για την προώθηση των νέων τεχνολογιών στις πόλεις, έτσι ώστε κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και να συμμετέχει στην Κοινωνία της Γνώσης. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το έργο του Δικτύου και αισθάνομαι υπερήφανος που το υπηρετώ από τη θέση του Αντιπροέδρου.


Όπως γνωρίζετε το Μαρούσι είναι μέλος του Δικτύου τα τελευταία 13 χρόνια. Επιπλέον, τα τελευταία 7 χρόνια είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.


Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συμμετάσχει ενεργά σε πολλές δραστηριότητες.


Θα ήθελα να επιβεβαιώσω την ισχυρή πολιτική μας δέσμευση στις δραστηριότητες του Δικτύου, όπως αυτό έχει γίνει προφανές και από το γεγονός ότι το Μαρούσι ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που υπέγραψε τη Χάρτα των Δικαιωμάτων των Πολιτών στην Κοινωνία της Γνώσης και το Μανιφέστο για την Ευρυζωνικότητα.


Εγώ προσωπικά, αλλά και οι συνεργάτες μου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου -Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης – αλλά και η αντιπροσωπεία που μετέχει στο Συνέδριο στη Βαρκελώνη, ως τεχνοκράτες, αλλά και ως άνθρωποι με σημαντική εμπειρία σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των μελών και να ενισχύσουμε τη θέση του Δικτύου συνολικά.


Για το Δήμο μας, ο εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της χρήσης των ΤΠΕ, η υιοθέτηση της οικονομίας της γνώσης και η ενίσχυση του ρόλου των πόλεων στην ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης ήταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας.  Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας στο Δίκτυο υπήρξε ιδιαίτερα επωφελής, καθώς μας παρέχει τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε εμπειρίες με άλλα μέλη στον τομέα των ΤΠΕ, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Για αυτούς τους λόγους θεωρώ τιμή μου που έχω εκλεγεί στη θέση του Αντιπροέδρου του Δικτύου, τους στόχους του οποίου συμμερίζομαι και υποστηρίζω προσωπικά και θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να υλοποιήσω το κοινό μας όραμα για το μέλλον.


Λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπορώ να βρίσκομαι μαζί σας στη Βαρκελώνη και ελπίζω να σας συναντήσω σύντομα σε μια από τις επόμενες συναντήσεις του Δικτύου και να σας καλωσορίσω στο Μαρούσι στο άμεσο μέλλον.

Μετάβαση στο περιεχόμενο