Ο Δήμος Αμαρουσίου κοντά στους συνανθρώπους μας με προβλήματα νοητικής στέρησης

Print Friendly, PDF & Email

|download file .jpg 96KB|

Γ. Πατούλης: «Τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι παιδιά όλων μας»

Τα «ειδικά» παιδιά δεν είναι μια κακή τύχη, αλλά ένα δώρο που μας επιτρέπει να εκφράσουμε το καλύτερο κομμάτι εαυτού μας και να προσφέρουμε αγάπη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα των όσων λέχθηκαν στην Ημερίδα που διοργάνωση το Σάββατο, 21 Μαρτίου, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down», η ένωση γονέων & φίλων ατόμων με σύνδρομο down «Ηλιαχτίδα».
Η ημερίδα είχε θέμα «Σύνδρομο Down: κτίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία» και την παρακολούθησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης στον χαιρετισμό του τόνισε πως «είναι τραγικό το γεγονός ότι στις μέρες μας, υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν στο περιθώριο συνανθρώπους τους που παρουσιάζουν προβλήματα νοητικής στέρησης ή κινητικά προβλήματα. Όμως ακόμη πιο τραγικό, είναι ότι κοντά σε αυτά τα άτομα δεν στέκεται όσο χρειάζεται οι Πολιτεία και οι εντεταλμένοι φορείς που έχουν στην ευθύνη τους την φροντίδα, την ασφάλεια και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με ειδικές ικανότητες. Οποιεσδήποτε μεμονωμένες προσπάθειες γίνονται, απ΄ όπου και αν εκπορεύονται και όσο καλό σκοπό και αν έχουν, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ουσιώδεις, τις πραγματικές ανάγκες των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους. Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς βρίσκονται περισσότερο από κάθε άλλον κοντά στον πολίτη, μπορούν και πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην κατανόηση των προβλημάτων των ατόμων με ειδικές ικανότητες, αλλά στη δημιουργία ισότιμων ευκαιριών για εκπαίδευση, συμμετοχή στα κοινά και απασχόληση.
Ο Δήμος Αμαρουσίου υλοποιεί πρωτοποριακά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης και βρίσκεται στο πλευρό κάθε παρόμοιας προσπάθειας που στόχο έχει να αφυπνίσουν τη συνείδησή μας και να μας θυμίσουν ότι  τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι παιδιά όλων μας, κι έχουμε υποχρέωση να τα βοηθήσουμε να ζήσουν μια ζωή γεμάτη χαρά και φως».
Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας, η λογοπεδικός κ. Τζούλι Χιουζ ανέλυσε τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης και οι τρόποι για να επιτευχθεί, ενώ στην δεύτερη ενότητα, η δρ. Κατίγκω Χατζηπατέρα-Γιαννούλη ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα διαχείριση συναισθημάτων και συμπεριφοράς των ατόμων με σύνδρομο Down και του περιβάλλοντός τους.


 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο