Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, στο οδοιπορικό Υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στα ακριτικά νησιά Σύμη – Χάλκη – Νίσυρο – Καστελόριζο

Print Friendly, PDF & Email18/5/2012 – Στη Σύμη κατά την παράδοση των κιβωτίων με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Στη φωτογραφία ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, ο Δήμαρχος Σύμης κ. Παπακαλοδούκας, και ο Γεν. Διευθυντής ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Δήμτσας. 18/5/2012 – Στη Χάλκη με το Δήμαρχο Χάλκης Μιχαήλ Πατρό. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, με τους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της αποστολής.19/5/2012 – Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, συνομιλώντας με το Δήμαρχο Νισύρου κ. Καρακωνσταντίνο, και με τοπικούς φορείς και κατοίκους τους νησιού.19/5/2012 – Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, κατά την παράδοση των κιβωτίων στον Δήμαρχο Νισύρου κ. Καρακωνσταντίνο.20/5/2012 – Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, με τον Δήμαρχο Καστελόριζου Παναγιώτη Πανηγύρη, και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύμης, Χάλκης και Τήλου, κ. Χρυσόστομο, κατά την παράδοση των κιβωτίων.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, κατά την επίσκεψή του στο ιατρείο του Καστελόριζου.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, με τον ιατρό του νησιού στο Πολυδύναμο ιατρείο της Μεγίστης.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, με τους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της αποστολής στο νησί, μαζί με το Γεν. Διευθυντή ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Δήμτσα, και τον Ιωάννη Πεταλά, Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της ΜΚΟ.


Με το μήνυμα «Δεν είστε πια μόνοι. Είμαστε και εμείς κοντά σας» από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης και της Ελλάδας, το ακριτικό Καστελόριζο και την ανακοίνωση της ίδρυσης Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Καστελόριζο, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση του οδοιπορικού Υγείας που ξεκίνησαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α) για τη στήριξη των κατοίκων ακριτικών νησιών με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Ι.Σ.Α Γιώργου Πατούλη.


Σε ένα ακριτικό οδοιπορικό Υγείας, οι δύο φορείς, μετά την ίδρυση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για ανασφάλιστους πολίτες, στηρίζουν τους ακρίτες της νησιωτικής Ελλάδας σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, υιοθετούν τα προβλήματα των κατοίκων των ακριτικών νησιωτικών περιοχών, καταγράφουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και συνάμα οικοδομούν μία γέφυρα αλληλεγγύης για τη στήριξη των ανθρώπων που νιώθουν να ζουν σε μια ξεχασμένη Ελλάδα.


Η πρώτη φάση του Οδοιπορικού ολοκληρώθηκε με σταθμούς τη Χάλκη, τη Σύμη, τη Νίσυρο και το Καστελόριζο, από το οποίο ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α δήλωσε συγκινημένος: «Μας ζητήθηκε να μην τους ξεχάσουμε. Να ξαναέλθουμε. Και εμείς τους το υποσχεθήκαμε. Θα έλθουμε και θα είμαστε μαζί τους. Δε θα είναι πλέον μόνοι. Και σε αυτά που μπορούμε και σε αυτά που ξεπερνούν τις δυνάμεις μας. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε μαζί με τους κατοίκους των ακριτικών νησιών, αυτά που τους ανήκουν. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε ΜΑΖΙ σε κάθε επίπεδο κοινωνικοπρονοιακής στήριξης ώστε να αποκτήσουν τα αυταπόδεικτα δικαιώματα τους για την Υγεία τους και για τα παιδιά τους. Οι δυνάμεις μας είναι εδώ. Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε».


Επίσης, χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι για τους ακρίτες των νησιών μας, για τους ανθρώπους που φυλούν Θερμοπύλες, είμαστε κοντά τους και δεν θα είναι μόνοι τους. Έχουμε βαθιά πεποίθηση πως όταν υπάρχει θέληση και συναισθήματα αλληλεγγύης, όταν αγαπάμε κάτι πραγματικά, ξεπερνιούνται όλα τα εμπόδια και οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται πιο σταθερές και ειλικρινείς. Στη Σύμη, στη Χάλκη, στη Νίσυρο και στο Καστελόριζο, συναντήσαμε συνανθρώπους μας που έχουν ελλείψεις, ανάγκες, περιμένουν από εμάς να τους βοηθήσουμε και να τους στηρίξουμε. Δεσμευόμαστε και είναι χαρά μας να συνυπάρξουμε στις δυσκολίες τους να προσφέρουμε υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τη ζωή τους και να στηρίξουμε τον καθημερινό τους αγώνα. Κάθε ακριτική γωνιά που βιώνει την αβεβαιότητα και το ανασφαλές αύριο, αποστολή μας είναι να σταθούμε ουσιαστικά δίπλα στους κατοίκους των νησιών αυτών και να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε για να τους ανακουφίσουμε».


Κατά την επίσκεψή τους, ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», κ. Δήμτσας, και ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α κ. Πατούλης, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομο, αλλά και τους κατά τόπους ιερείς, με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τους αγροτικούς γιατρούς των κατά τόπους περιοχών.


Κατεγράφησαν οι ανάγκες των κατοίκων των περιοχών, προσφέρθηκαν φάρμακα για τους άπορους και οικονομικά αδύναμους ασθενείς και υγειονομικό υλικό για τις καθημερινές ανάγκες των αγροτικών ιατρείων.


Οι Δήμαρχοι Μεγίστης, Χάλκης, Σύμης και Νισύρου επεφύλαξαν στους εκπροσώπους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θερμότατη υποδοχή, και τονίζοντας την αναγκαιότητα της προσφοράς, ευχαρίστησαν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την απόδοση φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού στα νησιά τους.


Επίσης, ενημέρωσαν ενδελεχώς τους για τις ελλείψεις στα υγειονομικά θέματα, ενώ παράλληλα κατέθεσαν την αγωνία όλων των κατοίκων τους για το τί θα συμβεί αν αρρωστήσουν.


Απαντώντας στην έκκληση βοήθειας των ακριτικών νησιών, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α κ. Πατούλης, δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν είναι δυνατόν οι ακρίτες των νησιών μας να έχουν αυτή την αγωνία για το αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν κάθε φορά που αρρωσταίνουν. Έχουν ήδη άλλες πολλές αγωνίες, αυτή πρέπει να καλυφθεί. Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεσμευόμαστε ότι σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας θα θέσουμε τα ζωτικά προβλήματα Υγείας των κατοίκων των ακριτικών νησιών και θα διεκδικήσουμε άμεσα την επίλυσή τους: Οι θέσεις των γιατρών σε άγονα νησιά πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν άμεσα, όχι μόνο από αγροτικό γιατρό, που ούτε αυτός πολλές φορές υπάρχει, αλλά από εξειδικευμένους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους, κατάλληλα εκπαιδευμένους στη Βασική Υποστήριξη Ζωής και στα Συστήματα Τηλεϊατρικής των Πολυδύναμων Ιατρείων. Επίσης, ζωτικής σημασίας αναγκαιότητα είναι η έγκαιρη και άρτια αερομεταφορά των επείγοντων περιστατικών στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία. Το Λιμενικό Σώμα αλλά και ο Στρατός καταβάλλουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια στη μεταφορά των ασθενών προς τα πλησιέστερα νοσοκομεία, αντιμετωπίζουν, όμως, ανυπέρβλητες πολλές φορές δυσκολίες που μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή του αρρώστου στη μάχη με το χρόνο. Υπόσχεσή μας παραμένει ότι μαζί θα διεκδικήσουμε τώρα και στο μέλλον ένα πιο ανθρώπινο αύριο για την Υγεία των κατοίκων σε κάθε ακριτικό νησί που περνάμε. Και οτιδήποτε άλλο οι τοπικές κοινωνίες ζητούν και μπορούμε να το αποδώσουμε».

Μετάβαση στο περιεχόμενο