Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης σε ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη και βιοκλιματικός ανασχεδιασμός θερμικά υποβαθμισμένων αστικών περιοχών»

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 100KB|


|download file .jpg 124KB|


 


Σε ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη και βιοκλιματικός ανασχεδιασμός θερμικά υποβαθμισμένων αστικών περιοχών», όπως είναι το Μαρούσι, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης. Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Δήμος Αιγάλεω και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Δημαρχείο του Αιγάλεω.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην βιοκλιματική ανάπτυξη του Ιστορικού εμπορικού Κέντρου του Αμαρουσίου, τονίζοντας:« Στόχος της ανάπλασης που προγραμματίζουμε είναι καταρχήν η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, μέσα από την εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού. Είναι η ενίσχυση του αστικού πρασίνου, καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου, η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της, στοιχείο που σήμερα λείπει και αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Επίσης στόχος μας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή. Με την ανάπλαση αυτή φιλοδοξούμε όταν αυτή ολοκληρωθεί να καταφέρουμε να ξανακάνουμε το Μαρούσι Μητροπολιτικό Εμπορικό Κέντρο των Βορείων Προαστίων. Να το καταστήσουμε ξανά χώρο συνάντησης και αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών.»

Στην ημερίδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BRIDGE, παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μ. Σανταμούρη η μελέτη για την βιοκλιματική ανάπτυξη του Ιστορικού εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου, ενώ παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πολύμηνων πειραματικών και θεωρητικών ερευνών σε υποβαθμισμένες περιοχές περί τον Ελαιώνα, καθώς και η προτεινόμενη βιοκλιματική ανάπλαση της περιοχής περί την λεωφόρο Θηβών.


Το όλο έργο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στην Ευρώπη όπου εφαρμόζονται προηγμένες τεχνικές και μέθοδοι κλιματικής αντιμετώπισης αστικών χώρων. 

           


Μετάβαση στο περιεχόμενο