Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης ενημερώνει επίσημα τους κατοίκους του Οικισμού ΗΛΙΔΑ Αγίου Θωμά Αμαρουσίου για ζητήματα που αφορούν τον Οικισμό τους

Print Friendly, PDF & Email

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης με επιστολή που απέστειλε προς τους κατοίκους του Οικισμού ΗΛΙΔΑ Αγίου Θωμά Αμαρουσίου τους ενημερώνει επίσημα για τα ζητήματα που αφορούν στη γειτονιά τους, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να αντιμετωπισθούν οι ανακρίβειες που αναφέρει σε επιστολή του μικρός αριθμός κατοίκων της ΗΛΙΔΑΣ.
Παράλληλα ο κος Πατούλης διαβεβαιώνει όλους τους κατοίκους του Οικισμού ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου «κρατά το λόγο της» και κάνει πράξη όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.   


Ειδικότερα στην επιστολή του ο κος Πατούλης αναφέρει:          


«Πρώτον, δεν ευθύνεται η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου για το γεγονός ότι περιμετρικά του συγκροτήματος ΗΛΙΔΑ βρίσκονται και λειτουργούν το ΟΑΚΑ, πλήθος εμπορικών κέντρων, ένα νοσοκομείο, καθώς και σταθμοί μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι συγκεκριμένες υποδομές και χρήσεις, που πράγματι δημιουργούν κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην περιοχή, προϋπήρχαν της ΗΛΙΔΑΣ. ʼρα όλοι αποφάσισαν να επιλέξουν την ΗΛΙΔΑ ως τόπο κατοικίας του, γνώριζαν τις χρήσεις στις γύρω περιοχές και δεν μπορούν εκ των υστέρων να διαμαρτύρονται.

Δεύτερον, αναγνωρίζουμε ότι λόγω της διέλευσης μεγάλου αριθμού οχημάτων από τις οδούς Αμαρυσίας Αρτέμιδος και Νερατζιωτίσσης, δημιουργούνται προβλήματα ασφάλειας στην κίνηση των πεζών. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, ο Δήμος έχει προγραμματίσει στο επόμενο διάστημα μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις στην Π.Ε. του Αγίου Θωμά και κυρίως στην περιοχή πέριξ του οικισμού ΗΛΙΔΑ.
Οι παρεμβάσεις αυτές κινούνται σε τρεις άξονες
Ο πρώτος άξονας αφορά την κατασκευή πλατείας , στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αμαρουσίου που βρίσκεται επί της οδού Αμαρυσίας Αρτέμιδος , που σήμερα έχει τη χρήση πάρκινγκ. Στο χώρο αυτό πέραν της πλατείας, θα κατασκευαστεί και μια σύγχρονη παιδική χαρά και θα γίνει και εκτεταμένη φύτευση. Το κόστος κατασκευής δεν θα επιβαρύνει το Δήμο, αλλά θα καλυφθεί από ιδιώτη χορηγό.
Ο δεύτερος άξονας αφορά παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν από το Δήμο στο οδικό τμήμα της οδού Αμαρυσίας Αρτέμιδος. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν:  • τη διαμόρφωση κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση των οδών Αμαρυσίας Αρτέμιδος και Νερατζιωτίσσης με παραχώρηση προτεραιότητας στα οχήματα τα οποία κινούνται επί του κόμβου. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την δραστική  μείωση των ταχυτήτων των διερχομένων οχημάτων στην Αμαρυσίας Αρτέμιδος σε απόσταση περίπου 50μ εκατέρωθεν του κόμβου, δηλ , περίπου στο 30% του γραμμικού μήκους της οδού.

  • την αναμόρφωση του οδοστρώματος της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, με την κατάλληλη οριζόντια σήμανση (διαγραμμίσεις) σε τρία σημεία.

  • τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, όπου θα διατηρηθεί ένα ασφαλές πλάτος λωρίδας 3,6 – 4μ, ανά κατεύθυνση, μειώνοντας έτσι το ενεργό οδόστρωμα στα 8μέτρα περίπου, καθιστώντας έτσι την κυκλοφορία και την πρόσβαση των πεζών από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, απόλυτα ασφαλή.
  • την εγκατάσταση ενός φωτεινού σηματοδότη πεζών καθώς και την ταυτόχρονη εγκατάσταση 2 παλλόμενων σηματοδοτών , ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υψηλών ταχυτήτων.

Ο τρίτος άξονας αφορά την υλοποίηση μιας μεγάλης παρέμβασης που αφορά τη βιοκλιματική αναβάθμιση της Π.Ε. του Αγίου Θωμά ( μαζί με τις Π.Ε. Παραδείσου και Πολύδροσου).
Τρίτον, όσον αφορά τα ζητήματα καθαριότητας στην περιοχή θα θέλαμε να τονίσουμε  • η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται καθημερινά, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα χρήματα που πληρώνουν ως ανταποδοτικά τέλη οι κάτοικοι πιάνουν τόπο.

  • σε τακτική βάση γίνεται καθαρισμός του υπαίθριου χώρου που χρησιμοποιείται ως τερματικός σταθμός λεωφορείων, ο οποίος άλλωστε ανήκει στο Δήμο Αμαρουσίου

  • για τον καθαρισμό του ρέματος που διασχίζει την Αμαρυσίας Αρτέμιδος, αρμόδια είναι η Περιφέρεια Αττικής. Στην Περιφέρεια επίσης ανήκει και η ευθύνη για τον έγκαιρο αντκουνουπικό ψεκασμό. Ο Δήμος Αμαρουσίου έγκαιρα και με αλλεπάλληλα έγγραφα έχει ζητήσει από την Περιφέρεια να ανταποκριθεί στις ευθύνες της. Τα έγγραφα αυτά είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

  • για το χώρο που είναι χαρακτηρισμένος ως δημοτικός δρόμος και  βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της ΗΛΙΔΑΣ, ο Δήμος μέχρι πρόσφατα δεν είχε καμία δυνατότητα παρέμβασης, διότι δεν είχε ολοκληρωθεί η Πράξη Εφαρμογής του Αγίου Θωμά. Ήταν μια παρέμβαση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά καθυστερούσε εξαιτίας της αμέλειας των υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας. Η Πράξη Εφαρμογής Αγίου Θωμά ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, χάρη στην επιμονή της σημερινής Διοίκησης. Μόλις τώρα λοιπόν αποκτήσαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη διάνοιξη του δημοτικού χώρου και στην εκτέλεση έργων αναβάθμισης των υποδομών της γειτονιάς. Είναι λοιπόν άδικο να κατηγορούν κάποιοι τη σημερινή Διοίκηση γιατί δεν έκανε σε 4 εβδομάδες, όσα δεν έγιναν από τις προηγούμενες Διοικήσεις τα προηγούμενα 40 χρόνια  στον ʼγιο Θωμά.


Τέταρτον, όσον αφορά το ζήτημα των σχολείων της περιοχής, επισημαίνουμε ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου είναι αυτή που έχει ασκήσει αφόρητες πιέσεις στον ΟΣΚ, προκειμένου να προχωρήσει στη δέσμευση χρημάτων για την απαλλοτρίωση :  • του οικοπέδου στο Ο.Τ. 852, προκειμένου εκεί να γίνει ανέγερση του 9ου Γυμνασίου και 7 ου Λυκείου
  • του οικοπέδου στο Ο.Τ. 855, ώστε να γίνει η επέκταση του 5ου Δημοτικού Σχολείου

Με έγγραφο που μας απέστειλε ο ΟΣΚ στις 9/9/2013, μας ενημέρωσε ότι το θέμα της απαλλοτρίωσης των δύο παραπάνω χώρων θα εισαχθεί προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης.
Με έργα λοιπόν, κι όχι με λόγια, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου προσπαθεί να δώσει λύση και στο πρόβλημα σχολικής στέγης της περιοχής του Αγίου Θωμά, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου η κρατική χρηματοδότηση για έργα μειώνεται διαρκώς. Κι όλα αυτά την ώρα που κάποιοι κάνουν ανέξοδα την κριτική τους, γράφοντας επιστολές από την ασφάλεια και την άνεση που τους παρέχει ο καναπές τους.
Πέμπτον, θεωρούμε απαράδεκτη και εκ του πονηρού, την προσπάθεια υποβάθμισης που επιχειρούν μέσα από την επιστολή μιας σημερινής παρέμβασης που προωθεί η Διοίκηση του Δήμου. Μιλάμε για τη βιοκλιματική αναβάθμιση της Π.Ε. του Αγίου Θωμά, αφού πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 5.600.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Η Βιοκλιματική Αναβάθμιση στην Π.Ε. Αγίου Θωμά θα αναπτυχθεί στο τμήμα νότια της Αττικής Οδού και περιλαμβάνει τις οδούς Ερατούς, Φαιάκων και Αμαρυσίας Αρτέμιδος. Και ειλικρινά απορούμε πως μπορούν κάποιοι να ακυρώνουν την παρέμβαση αυτή , που θα αναβαθμίσει την εικόνα όλου του Αγίου Θωμά, με το επιχείρημα ότι δεν αξίζει ένα έργο, αν «δεν περνά έξω από την πόρτα τους».

Τέλος , εξίσου περίεργη είναι και η προσπάθεια να μειωθεί και η αξία της άλλης μεγάλης παρέμβασης που γίνεται στην περιοχή , κι αφορά την κατασκευή πλατείας , στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αμαρουσίου που βρίσκεται επί της οδού Αμαρυσίας Αρτέμιδος , που σήμερα έχει τη χρήση πάρκινγκ. Στο χώρο αυτό πέραν της πλατείας, θα κατασκευαστεί και μια σύγχρονη παιδική χαρά και θα γίνει και εκτεταμένη φύτευση. Το κόστος κατασκευής δεν θα επιβαρύνει το Δήμο, αλλά θα καλυφθεί από ιδιώτη χορηγό.

Όσον αφορά το ζήτημα της κατασκευής γηπέδου ποδοσφαίρου στη συγκεκριμένη έκταση, θα έπρεπε να γνωρίζουν όσοι υπογράφουν στην επιστολή ότι στη συγκεκριμένη έκταση προϋπήρχε γήπεδο, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το οποίο γκρεμίστηκε για να δημιουργηθεί πάρκινγκ που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των αγώνων. Αν και υπήρξε τότε δέσμευση ότι το γήπεδο θα ξαναφτιαχνόταν μετά το τέλος των αγώνων, η δέσμευση αυτή ποτέ δεν έγινε πράξη από την Οργανωτική Επιτροπή, με ευθύνη της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου. Και ο χώρος θα παρέμενε πάρκινγκ, αν δεν υπήρχε η έντονη διεκδίκηση της σημερινής Διοίκησης προς τη LAMDA να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία της πλατείας. Αυτή είναι η αλήθεια κι όλα τα άλλα που λέγονται , είναι λόγια χωρίς περιεχόμενο.


Ανεξάρτητα λοιπόν από την ανακρίβεια των όσων αναφέρονται στην επιστολή που υπογράφει μικρός αριθμός κατοίκων της ΗΛΙΔΑΣ, θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους του Οικισμού ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου «κρατά το λόγο της¨ και κάνει πράξη όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο