Oι αποφάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. για το προσφυγικό, εκφράζουν απόλυτα τη Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξεδόθη από την δημοτική παράταξη Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση , σχετικά με τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ψηφίσματος για το προσφυγικό, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου έχει διατυπώσει πολύ ξεκάθαρη θέση για το προσφυγικό ζήτημα, η οποία ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις και αποφάσεις του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού , της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Οι θέσεις αυτές αποτυπώθηκαν πρόσφατα με ψήφισμα, στις αρχές Ιουνίου, στο Συνέδριο της Σάμου, που διοργανώθηκε για το θέμα αυτό.

Οι συγκεκριμένες θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. και το ψήφισμα που εξεδόθη μας εκφράζουν απόλυτα και ως εκ τούτου, δεν κρίνουμε σκόπιμο ως δημοκρατικά εκλεγμένη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου , να συζητηθεί εκ νέου το θέμα και μάλιστα, με τον τρόπο που προσπάθησαν κάποιοι να επιβάλλουν τη συζήτηση αυτή.

Ασφαλώς και σεβόμαστε τις απόψεις τους αλλά θα πρέπει κι αυτοί να σεβαστούν τις απόψεις της πλειοψηφίας. Αυτός ο κανόνας ισχύει στη δημοκρατία. Δεν μπορεί και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εισβάλλει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και να φωνάζει κρατώντας κράνη στα χέρια, για να επιβάλλει τη συζήτηση ενός θέματος.

Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε ότι μπορεί να διαφωνούμε με κάποιες από τις θέσεις κι απόψεις που εκφράζει η συγκεκριμένη δημοτική παράταξη, αλλά υπάρχουν και πολλά με τα οποία συμφωνούμε.

Συμφωνούμε απόλυτα μαζί τους ότι για την αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, κύρια αιτία είναι οι πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, που τροφοδοτούνται από τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων.

Συμφωνούμε απόλυτα μαζί τους ότι είναι απαραίτητο να αναληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει ο πόλεμος και να μπορέσουν έτσι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συμφωνούμε μαζί τους ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να μετατραπεί σε φρούριο – φυλακή, γιατί δεν συνάδει αυτή η κατάσταση ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες, ούτε με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αλλά θα πρέπει επίσης και εκείνοι να συμφωνήσουν ότι δεν μπορούν από τη μια να απαιτούν από την Ευρώπη να ανοίξει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες και από την άλλη, να λοιδορούν αυτούς που υποστηρίζουν το κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Όσον αφορά τη φιλοξενία των προσφύγων, πιστεύουμε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με βάση έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, που θα διασφαλίζει από τη μια την αξιοπρεπή διαβίωση αυτών των ανθρώπων, κι από την άλλη δεν θα επιτρέπει στους εκφραστές της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να ενισχύουν την επιρροή τους στις τοπικές κοινωνίες, επενδύοντας στην ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες.

Δυστυχώς το σχέδιο αυτό μέχρι σήμερα δεν υπάρχει από την Κυβέρνηση που έχει την ευθύνη. Γι αυτό το βάρος της φιλοξενίας των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων πέφτει δυσανάλογα σε ορισμένους  Δήμους, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις συνθήκες φιλοξενίας τους, όσο και για τις καταστάσεις που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμος Αμαρουσίου ποτέ δεν εξέφρασε αντίρρηση να συμμετάσχει ενεργά σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων. Να συμμετάσχουμε ως Δήμος στο βαθμό που μας αναλογεί , στην προσπάθεια ανακούφισης των συνανθρώπων μας. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα κι όχι με άναρχο τρόπο, στο όνομα μιας δήθεν αλληλεγγύης η οποία συχνά κρύβει από πίσω της οικονομικά συμφέροντα, με την εμπλοκή ΜΚΟ που στοχεύουν στα κονδύλια για τους πρόσφυγες. Είμαστε βέβαιοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν επιθυμεί την χωρίς σχέδιο δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων στα όρια του Αμαρουσίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο