Νέα εποχή στην αμφίδρομη και σε πραγματικό χρόνο άμεση επικοινωνία των δημοτών με το Δήμο Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με τα στελέχη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Ε.Μ.Π. Μάνια Καρδάρα, Αντώνη Βεκρή και Μανώλη Σάρδη, παρόντος του υπεύθυνου του γραφείου Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δ. Αμίτση.


Τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Περικλής»- Ηλεκτρονική Δημοκρατία στον 21ο αιώνα


Στην υπηρεσία τω δημοτών τίθεται το πρόγραμμα «Περικλής- Ηλεκτρονική Δημοκρατία στον 21ο αιώνα για την αμφίδρομη και σε πραγματικό χρόνο άμεση επικοινωνία τους με το Δήμο Αμαρουσίου, που θα συμβάλλει στην ταχύτερη εξυπηρέτησή τους και στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.


Το ερευνητικό πρόγραμμα υλοποιείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Δήμο Αμαρουσίου με τη συμμετοχή τριών εταιρειών Πληροφορικής, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και πρόκειται να ξεκινήσει στα μέσα Δεκεμβρίου του 2013.


Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας μοναδικής κινητής πλατφόρμας διακυβέρνησης, βασισμένη στη γνώση και στη συνεργασία που επιτρέπει στους πολίτες και στις δημόσιες υπηρεσίες ανάλογα με την τοποθεσία και το περιβάλλον τους να συμμετέχουν σε ζωντανές συνομιλίες, ενθαρρύνοντας έτσι μία νέα μορφή παροχής δημόσιων υπηρεσιών.


Ειδικότερα, οι πολίτες θα μπορούν μέσω πλατφόρμας που θα λειτουργεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Αμαρουσίου (www.maroussi.gr) ή και από το κινητό τους τηλέφωνο να στείλουν αναφορές (κείμενο φωνή,εικόνα ή βίντεο) για συμβάντα, έκτακτα περιστατικά και εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην γειτονιά τους και αντίστοιχα ο Δήμος Αμαρουσίου θα μπορεί κατ’αρχήν να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και να αντιδρά άμεσα, ενώ οι πολίτες θα μπορούν επίσης εύκολα να ψάξουν αναφορές (π.χ. διαθέσιμες υπηρεσίες) και να προσεγγίσουν άλλους χρήστες με παρόμοια ενδιαφέροντα.
Παράλληλα, ο Δήμος Αμαρουσίου θα έχει τη δυνατότητα να εισάγει στην πλατφόρμα συνεργασίας πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχονται (π.χ. θέση ενός δημόσιου μέσου μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο) που θα μπορούν να τις συμβουλευτούν άμεσα οι πολίτες ή να χρησιμοποιηθούν για να συνθέσουν νέες υπηρεσίες. Επίσης να μεταδίδει μηνύματα σε μια ομάδα χρηστών με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα ή σε μια ομάδα χρηστών που τοποθετούνται σε μια γεωγραφική περιοχή.

Στο πλαίσιο της έναρξης εφαρμογής της πρώτης φάσης του προγράμματος ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε στο γραφείο του με στελέχη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Ε.Μ.Π., προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος και να συζητηθούν όλοι οι παράμετροι για την έναρξή του.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κος Πατούλης δήλωσε:
«Η πλατφόρμα του προγράμματος «Περικλής» αποτελεί ένα ακόμη στάδιο τεχνολογικής προόδου στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Με την ανάληψη της πρωτοβουλίας μας αυτής για συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα του Ε.Μ.Π. επιδιώκουμε αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα που μας προσφέρει η επιστήμη και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, προσφέροντας άμεση και ταχύτερη εξυπηρέτηση, πληρέστερη ενημέρωση και υπηρεσίες ποιότητας που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους


Το πρόγραμμα «Περικλής» θα παρουσιασθεί σε ειδική ημερίδα που προγραμματίζεται στο τέλη Νοεμβρίου 2013.

Μετάβαση στο περιεχόμενο