Να δημιουργηθεί ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Υγειονομικό Σύστημα Ισότιμο για όλους τους πολίτες, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, από τη Νυρεμβέργη

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, κατά την ομιλία του στην Ελληνογερμανική Συνέλευση της Νυρεμβέργης για ένα Ισότιμο Υγειονομικό Σύστημα σε όλη την Ευρώπη.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, με τον Δήμαρχο Νυρεμβέργης στο Δημαρχείο της πόλης.


Το μήνυμα «Δικαίωμα σε μια ισότιμη Υγεία για όλους τους Ευρωπαίους» έστειλε από τη Νυρεμβέργη ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης, στο συνέδριο της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, καλώντας τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να δημιουργήσουν ένα Κοινό Υγειονομικό Σύστημα Ισότιμης Υγείας, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των πολιτών στις χώρες μέλη της.


Ο κ. Πατούλης, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι η οικονομική κρίση των λαών της Ευρώπης, και ιδιαίτερα του Νότου, δεν πρέπει να σημαίνει υγειονομική έκπτωση των πολιτών, σε όποια χώρα και αν ζουν. «ʼλλο είναι ο εξορθολογισμός των οικονομικών και η χρηστή διαχείριση στη διοίκηση των χωρών, και άλλο τα δυσβάστακτα μέτρα να οδηγούν τους πολίτες σε αδιέξοδο σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Επειδή στην Ελλάδα, επί πολλές δεκαετίες, δεν υπήρχαν ούτε ελεγκτικοί μηχανισμοί ούτε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είχαμε μια Υγεία υψηλού κόστους με χαμηλή ανταπόδοση στον πολίτη. Και αυτό, όχι από ευθύνη των παρόχων Υγείας και των ασθενών αλλά από ευθύνη των εκάστοτε κυβερνόντων. Ήδη Έλληνες γιατροί βρίσκονται σε όλα τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης, παράγοντας σπουδαίο ερευνητικό και επιστημονικό έργο, με τους κανόνες ποιότητας των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των Η.Π.Α. Αυτό αναδεικνύει ότι το πρόβλημα της Υγείας στη χώρα μας «υψηλού κόστους και χαμηλής ποιότητας» δεν προκύπτει από τους υγειονομικούς που σε όλο τον κόσμο διακρίνονται αλλά από τις κακές πολιτικές που εδώ και πολλά χρόνια είχαν εγκαθιδρυθεί ή διατηρηθεί από τις εκάστοτε ηγεσίες».


«Είμαστε υπέρ των ελεγκτικών μηχανισμών», συνέχισε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α, «αλλά είμαστε κατά των ακρωτηριαστικων μέτρων που συνεπάγονται έλλειψη φαρμάκων, έλλειψη εμβολίων, έλλειψη γιατρών στις δομές υγείας και αύξηση της θνησιμότητας στη χώρα μας. Μόνο ένας κεντρικός συντονισμός των κυβερνήσεων της Ευρώπης μπορεί να εφαρμόσει Κοινά Συστήματα Υγείας βάσει των υπαρχόντων δομών και των ιδιαίτερων αναγκών κάθε χώρας».


Η ισότιμη προσβασιμότητα στις παροχές Υγείας πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα σύμφωνα με τον Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να διασφαλίζει το δικαίωμα διατήρησης στη ζωή, σε όποια χώρα και αν ζει ή διαμένει προσωρινά και σε όποια οικονομική κατάσταση και αν έχει περιέλθει. Με σκοπό να πιέσουν για «ισοτιμία προσβασιμότητας όλων των Ευρωπαίων πολιτών ανεξάρτητα της χώρας διαμονής τους» ο Ι.Σ.Α μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Βερολίνου, κατ’ αρχήν και με άλλους ευρωπαϊκούς ιατρικούς συλλόγους, προέβησαν σε συγγραφή Ευρωπαϊκής Χάρτας Υγείας για τον Ευρωπαίο πολίτη.


Επ’ αφορμής της ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 ο κ. Πατούλης, τόνισε «Ελπίζουμε, η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες με την ανάληψη των καθηκόντων της το 2014 στην Προεδρία της ώστε να προωθήσει τις θέσεις μας που αποσκοπούν στην καλύτερη ποιότητα της Υγείας με το χαμηλότερο κόστος. Στόχος μας είναι μια Ευρωπαϊκή Χάρτα Υγείας που θα εξασφαλίζει υγειονομικά ισότιμα τον ανασφάλιστο με τον ασφαλισμένο και τον πλούσιο με τον φτωχό μέσα από μία κεντρική στόχευση: τη διατήρηση όλων των πολιτών στη ζωή. Θεωρούμε πρώτιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα ένα Σύστημα Υγείας εφάμιλλο της Ευρώπης που θα στοχεύει στη διαφάνεια και στην αποδοτικότητα των υπηρεσιών το, χωρίς όμως να λησμονεί το σεβασμό στη ζωή του ασθενούς. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής της Υγείας που πρέπει να χαραχθεί».


Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α μίλησε, επίσης, για τον ιατρικό τουρισμό και τις προοπτικές της Ελλάδας ως χώρας προορισμού καθώς και για τις συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο