Μήνυμα Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την 25η Μαρτίου

Print Friendly, PDF & Email

Το ιστορικό παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα τίμησε τους εθνικούς μας ήρωες.  Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις οι οποίες κορυφωθούν με την τελετή Δοξολογίας, την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ με αφορμή τη σημερινή εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου επισημαίνει τα εξής:

Η Ελλάδα τιμά σήμερα την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821 και την έναρξη του νικηφόρου απελευθερωτικού αγώνα του σκλαβωμένου λαού μας, από το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάτω από μια ιδιαίτερη συγκυρία.

Και η συγκυρία αυτή δεν είναι άλλη από την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται εδώ και μερικές εβδομάδες σε τουρκικές φυλακές, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, πληρώνοντας το λάθος να μπουν μερικές δεκάδες μέτρα μέσα στο έδαφος της Τουρκίας.

Δύο Έλληνες στρατιωτικοί χρησιμοποιούνται σήμερα ως όμηροι από ένα καθεστώς, που διακατέχεται από νέο-οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό, που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από ένα καθεστώς που εξελίσσεται κάθε μέρα που περνά, σε ταραξία της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αμφισβητώντας και παραβιάζοντας διαρκώς τις διεθνείς συνθήκες και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών κρατών.

Από ένα καθεστώς  που χρησιμοποιεί απροκάλυπτα στρατιωτική βία, εισβάλλοντας  στο έδαφος ξένων κρατών, με την ανοχή ή ακόμη και με την ενθάρρυνση των ισχυρών, οδηγώντας στο θάνατο ή τον ξεριζωμό δεκάδες χιλιάδες άμαχους συνανθρώπους μας. Ένα καθεστώς, που εκμεταλλεύεται το Προσφυγικό Ζήτημα, το δράμα και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, τους οποίους χρησιμοποιεί ως στρόφιγγα που ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν, για να εκβιάζει την Ευρώπη και τις κοινωνίες μας.

Απέναντι σε αυτό το καθεστώς πρέπει η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη,  να βάλει όρια. Να καταστήσουμε σαφές ότι δεν φοβόμαστε και δεν εκβιαζόμαστε. Δεν φοβόμαστε , όπως δεν φοβήθηκαν και οι ηρωικοί πρόγονοί μας,  οι οποίοι μετά από αιώνες σκληρής και πικρής σκλαβιάς,  επαναστάτησαν για ν’ αποκτήσουν την ελευθερία τους.

Γνωρίζουμε καλά πως το σημερινό διεθνές περιβάλλον είναι πολύπλοκο κι ασταθές. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελληνική Επανάσταση, εκδηλώθηκε κι αυτή σ’ ένα αντίξοο διεθνές πολιτικό περιβάλλον,  όπου επικρατούσε η λογική της διατήρησης ενός,  ήδη παρωχημένου όπως αποδείχθηκε, status quo. 

Παρά την σημαντική αυτή αντιξοότητα,  το Έθνος των Ελλήνων τόλμησε, επαναστάτησε και αγωνίσθηκε για να ζήσει ελεύθερο και να δημιουργήσει το νεότερο Ελληνικό Κράτος, αγνοώντας τις σε βάρος του ισορροπίες δυνάμεων.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, η Ελλάδα έδειχνε αδύναμη απέναντι στους Οθωμανούς. Αλλά νίκησε, με τη βοήθεια των Συμμάχων της. Το ιστορικό παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί.

Εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, έχουμε ιερό χρέος να προστατέψουμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν. Απέναντι στην επιθετικότητα των παλιών δυναστών και σημερινών γειτόνων μας, έχουμε μια υποχρέωση. Να αντιτάξουμε την αποφασιστικότητά μας να διαφυλάξουμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Να προτάξουμε ένα αρραγές εθνικό μέτωπο συν-ευθύνης και συντονισμού των δράσεων μας. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, δεν περισσεύει κανένας. Δεν δικαιολογείται αδράνεια και απουσία από την εθνική προσπάθεια. 

Η συμπαγής σύμπλευση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα, είναι επιτακτική, αφού οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι τεράστιες και η έκβασή τους θα καθορίσει μακροπρόθεσμα το μέλλον της Ελλάδος.

Πέραν όμως από την εθνική ενότητα κι ομοψυχία, είναι απαραίτητο να επιδείξουμε επιτέλους ως χώρα και ως λαός ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από τα βαρίδια που μας προκαλεί, η προσκόλληση σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες και εμμονές, που αγνοούν τη σημερινή διεθνή πραγματικότητα.

Και τέλος, ήρθε η ώρα να παραδεχθούμε ότι η επιλογή της χώρας μας να γίνει μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, ήταν απολύτως ορθή και δικαιολογημένη. Είναι μια επιλογή που μας επιτρέπει  σήμερα να απαιτήσουμε από όσους μας επιβουλεύονται , να σεβαστούν τη διεθνή νομιμότητα και δίκαιο. 

Όπως καθοριστική υπήρξε το 1821 η συμβολή των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στην νικηφόρα έκβαση της Επανάστασης, εξίσου καθοριστική είναι σήμερα η συμμετοχή της Ελλάδος στο στενό πυρήνα της Ευρώπης, για την προώθηση των εθνικών μας επιδιώξεων.

Η ανακοίνωση της προηγούμενης Πέμπτης της Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης, όπου υπήρξε απερίφραστη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας σε ανατολική μεσόγειο και Αιγαίο,αλλά και έκφραση πλήρους  αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο, αυτό αποδεικνύει.

Ασφαλώς η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα, γιατί η αμφισβήτηση των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών  δικαιωμάτων, ισοδυναμεί με αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων.

Ζητούμε, λοιπόν, από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναθυμηθεί τις αρχές της και να συμπεριφερθεί ως μεγάλη πολιτική, κι όχι μόνον οικονομική δύναμη.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της έναρξης της Επανάστασης, που οδήγησε στην απελευθέρωση του Γένους, η σκέψη μας δεν μπορεί να μην βρεθεί στη Μακεδονία και στην Κύπρο.

Είναι χρέος μας να μην λησμονούμε τους αγώνες και το αίμα των προγόνων μας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Αλλά και να καταστήσουμε σαφές, σε όσους διαπραγματεύονται μια οποιαδήποτε λύση, στις διαφορές που υπάρχουν με τη γειτονική χώρα, πως δεν θα αποδεχθούμε την όποια λύση, αλλά μια λύση πάνω στους όρους που έχει θέσει με σαφήνεια η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας .

Όσον αφορά στην Κύπρο, αποτελεί διαρκές χρέος μας να μην λησμονούμε ότι η μαρτυρική Μεγαλόνησος εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει την τραγωδία της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδαφών της.

Κι ότι είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα , που η πρωτεύουσα της χωρίζεται από ένα τείχος ντροπής. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στα δύο παλικάρια μας, που βρίσκονται φυλακισμένα στις τουρκικές φυλακές, να έχουν δύναμη και κουράγιο και σύντομα, να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις οικογένειες τους.

 

Σχετικά αρχείαΜήνυμα Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την 25η Μαρτίου_1


Μήνυμα Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την 25η Μαρτίου_2


Μήνυμα Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την 25η Μαρτίου_3


Μήνυμα Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την 25η Μαρτίου_4


Μήνυμα Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την 25η Μαρτίου_5


Μήνυμα Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την 25η Μαρτίου_6


Μήνυμα Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την 25η Μαρτίου_7


Μήνυμα Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την 25η Μαρτίου_8

Μετάβαση στο περιεχόμενο