Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών στο Μαρούσι, για τα σπίτια και τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου

Print Friendly, PDF & Email


Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
 

Με απόλυτη ομοφωνία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για καθορισμό του ύψους των ανταποδοτικών τελών για το έτος 2008.


Η απόφαση αυτή προβλέπει :  • Μηδενική αύξηση, στα δημοτικά τέλη που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά της πόλης καθώς και τα καταστήματα του ιστορικού εμπορικού κέντρου.

  • Αύξηση 3%, χαμηλότερη του πληθωρισμού, για τα καταστήματα του υπερτοπικού κέντρου.

  • Την απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών στα άτομα με αναπηρία πάνω από 67%, καθώς και στους απόρους που διαθέτουν χαρτί απορίας από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας.

  • Την απαλλαγή από τα τέλη κατά 50%, των πολύτεκνων με πάνω από τέσσερα παιδιά οικογενειών.

  • Αύξηση κατά 3% για τα σπίτια που είναι μεγαλύτερα από 500 τ.μ..

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης τόνισε κατά τη διάρκεια της εισήγησης του πως η πρόταση της Διοίκησης για τον καθορισμό της πολιτικής δημοτικών τελών για το 2008 έλαβε υπόψη της τρεις παράγοντες.


« Ο πρώτος και καθοριστικός παράγοντας είναι το γεγονός πως ο Δήμος Αμαρουσίου είναι σήμερα ένας από τους ακριβότερους Δήμους της χώρας, όσον αφορά το ύψος των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν κάθε χρόνο, κυρίως τα καταστήματα της πόλης. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ακολουθήθηκε μια πολιτική αύξησης των δημοτικών τελών σε ρυθμούς πολύ υψηλότερους του πληθωρισμού.


Και όπως αποδείχθηκε στην πράξη, τα υψηλά δημοτικά τέλη δεν βοήθησαν ούτε να έχουμε έναν υγιή οικονομικά Δήμο, αλλά ούτε και να απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας τις υπηρεσίες που αξίζουν όσοι ζουν η δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε μια πόλη σαν το Μαρούσι.


Πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση, πρέπει επιτέλους να τερματιστεί.


Ο δεύτερος παράγοντας που λάβαμε υπόψη μας, έχει να κάνει με τη σημερινή χρονική συγκυρία και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία περιέρχονται όλο και περισσότερα νοικοκυριά.


Είμαστε μια Δημοτική Αρχή που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες.


Ακούμε τα προβλήματα τους, μας αγγίζουν οι αγωνίες τους και είμαστε υποχρεωμένοι όταν λαμβάνουμε απόφαση για το αν και πόσο θα αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, να συνυπολογίζουμε τις συνέπειες των αποφάσεων μας στην ήδη ταλαιπωρημένη τσέπη των δημοτών μας.


Ο τρίτος παράγοντας που λάβαμε υπόψη μας, πριν διαμορφώσουμε την τελική μας πρόταση, είναι οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε προεκλογικά απέναντι στον εμπορικό κόσμο της πόλης.


Και ιδιαίτερα απέναντι στους εμπόρους του ιστορικού κέντρου, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί και έχουν πληρώσει ακριβά τις άστοχες παρεμβάσεις του Δήμου στην περιοχή της παραδοσιακής αγοράς του Αμαρουσίου.


Στον εμπορικό κόσμο της πόλης είχαμε προεκλογικά υποσχεθεί ότι θα τηρήσουμε μια πολιτική ανταποδοτικών τελών, που δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τους.


Και όχι μια πολιτική αύξησης των τελών όπως του πρόσφατου παρελθόντος, που ξεπερνούσε το 29% μόνον για τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου.


Και στη δέσμευση μας αυτή ανταποκρινόμαστε με συνέπεια.


Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αμαρουσίου έδωσε ορισμένα παραδείγματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:  • Τα σπίτια σε όλο το Μαρούσι και τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της πόλης, θα πληρώσουν το 2008 στο Δήμο, όσα ακριβώς πλήρωσαν και το 2007. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

  • Τα άτομα με αναπηρίες και οι άποροι δεν θα πληρώνουν τίποτε.

  • Οι πολύτεκνοι με πάνω από τέσσερα παιδιά, τα μισά από όσα πλήρωναν μέχρι σήμερα.

  • Ενώ με την αύξηση 3% στα καταστήματα του υπερτοπικού κέντρου ,  ένα κατάστημα 40 τ.μ. που πλήρωνε στο Δήμο το 2007 δημοτικά τέλη ύψους 544 ευρώ , το 2008 θα πληρώσει 560,32 ευρώ, δηλαδή 1,36 ευρώ επιπλέον το μήνα. Ουσιαστικά η επιβάρυνση είναι και στην κατηγορία αυτή μηδενική.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ψηφίσθηκε ομόφωνα από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο