Μετά τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, ήρθε η ώρα για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης

Print Friendly, PDF & Email

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος δηλώνει για μια ακόμη φορά παρόν στην εθνική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης , καθώς και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ανεβάζουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών μας όσον αφορά το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει στην Αυτοδιοίκηση.

 

Στην πράξη η αλλαγή, κι όχι στα λόγια

 

Αν πράγματι εννοεί ο κ. Πρωθυπουργός ότι «τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά», πρέπει αυτό να αποδειχθεί στην πράξη. Γιατί μέχρι σήμερα η συμπεριφορά του κ. Σκουρλέτη απέναντι στην Κ.Ε.Δ.Ε. και οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί του απέναντι στους αιρετούς Δημάρχους, είναι μια «συμπεριφορά από τα παλιά». Δεν είμαστε ούτε «βλαχοδήμαρχοι», ούτε «αφελείς», ούτε «πασάδες στα Γιάννενα».

 

Ομολογία αποτυχημένων χειρισμών στο ζήτημα των συμβασιούχων

 

Ο κ. Πρωθυπουργός έμμεσα παραδέχθηκε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση για να επιλύσει το πρόβλημα των συμβασιούχων, είχε πολλά νομοτεχνικά και συνταγματικά κενά. Γι αυτό και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι « Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Άραγε γιατί αυτό δεν έγινε τους προηγούμενους μήνες;

 

Δεν είναι προτεραιότητα o εκλογικός νόμος

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι από την Κυβέρνηση τίθεται ως προτεραιότητα στην μεταρρύθμιση του Καλλικράτη , η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Για την Κ.Ε.Δ.Ε. η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν είναι προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι  η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων , της οικονομικής και λειτουργικής τους αυτοτέλειας. Για τους πολίτες σημασία έχει να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν έργα , να χτίζουν και να συντηρούν σχολεία, να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί, να συντηρούν τα πάρκα και τις παιδικές τους χαρές. Να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα. Να μπορούν να λειτουργούν τις κοινωνικές τους δομές , οι οποίες κλείνουν από την έλλειψη χρηματοδότησης. Περιμένουμε να μας παρουσιάσει η Κυβέρνηση τις αναλυτικές θέσεις της πάνω στο ζήτημα αυτό, ώστε να τοποθετηθούμε.

 

Άλλο το κοινωνικό κι άλλο το κομματικό όφελος

 

Συμφωνούμε με την άποψη του κ. Πρωθυπουργού ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν νόημα όταν έχουν θετικό κοινωνικό πρόσημο και παράγουν κοινωνικό όφελος. Ελπίζουμε να μην ταυτίζει το κοινωνικό με το κομματικό όφελος. Αυτό θα φανεί στην πράξη το επόμενο διάστημα.

 

Η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων θέλει πράξεις , όχι λόγια

 

Βλέπουμε με επιφύλαξη την άποψη που διατύπωσε για « επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν  να επιτευχθεί ο στόχος αυτός που θέτει ο Πρωθυπουργός, όταν στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων χρόνων.; Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη, όταν στο 4ο μνημόνιο που ψηφίστηκε πριν μερικές ημέρες μειώνεται ακόμη περισσότερο , κατά 1,8 δις ευρώ, η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης;  Όταν προβλέπεται μείωση των δημοσίων επενδύσεων ως το 2021 κατά 25%; Όταν μας αφαιρούνται διαρκώς θεσμοθετημένοι πόροι, την ίδια στιγμή που μας έχουν δοθεί δεκάδες νέες αρμοδιότητες και ευθύνες; Όταν δεν μας αποδίδονται οι πόροι από το Πράσινο Ταμείο; Όταν η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι αποκλεισμένη από το ΕΣΠΑ, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016; Όταν κλείνουν οι δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, εξαιτίας της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και της καθυστέρησης να δημιουργηθεί «γέφυρα» χρηματοδότησης με το ΕΣΠΑ; Όταν χρόνο με το χρόνο, καλούμαστε να λειτουργήσουμε με όλο και μικρότερο αριθμό εργαζομένων, για να προσφέρουμε όλο και περισσότερες υπηρεσίες και την ίδια στιγμή με το 4ο  μνημόνιο μας απαγορεύουν να προσλάβουμε τα επόμενα χρόνια έστω κι έναν νέο υπάλληλο; Όταν έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

 

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει παρουσιάσει αναλυτικές , ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες πολιτικές προτάσεις , τόσο για την αλλαγή του Καλλικράτη , όσο και για την αναπτυξιακή επαν-εκκίνηση της Πατρίδας μας και την ενίσχυση του τοπικού Κοινωνικού Κράτους.

 

Τις προτάσεις αυτές τις έχουμε καταθέσει στους αρμόδιους Υπουργούς , καθώς και στο δημόσιο διάλογο που γίνεται με αφορμή την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

 

Οι στιγμές είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας κι οφείλουμε όλοι να βάλουμε πάνω από όλα, το καλό της Ελλάδος.

Αναμφισβήτητα τα  προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά και η κρίση αξιών που τα συνοδεύει, έχουν ρίζες στις παθογένειες των προηγούμενων δεκαετιών. Δεν είναι αποτέλεσμα της τελευταίας διετούς διακυβέρνησης. Αποτελεί όμως πράξη ευθύνης γα όλους ανεξαιρέτως , η αντιμετώπιση των παθογενειών αυτών .

Αυτό  απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας. Δεν έχει πλέον καμία αξία για την Πατρίδα και τους πολίτες η άνευ όρων τυφλή υποστήριξη κάποιων μικροκομματικών σχεδιασμών και επιδιώξεων, που υπηρετούν αποκλειστικά και μόνον εκλογικούς στόχους και τα συμφέροντα της εκάστοτε άρχουσας ομάδας ανθρώπων.

Η Πατρίδα χρειάζεται μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή, σε πρόσωπα, συμπεριφορές, ιδέες και νοοτροπίες.

Ελπίζουμε η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εσωτερικών να αποτελέσει την ευκαιρία για να αλλάξουν στάσεις και συμπεριφορές και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη Μεταρρύθμιση του Κράτους  και της Αυτοδιοίκησης.

Αλλαγή Νοοτροπίας και Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης θα βγάλουν την Ελλάδα από τα σημερινά αδιέξοδα.  Με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος δηλώνει για μια ακόμη φορά παρόν στην εθνική προσπάθεια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο