7.500 άνδρες υποβλήθηκαν δωρεάν σε προληπτικές εξετάσεις
Μεγάλη ανταπόκριση είχε η πρωτοβουλία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ για τη διενέργεια δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Περισσότεροι από 7.500 άνδρες, ηλικίας 50- 75 ετών, υποβλήθηκαν στην προληπτική εξέταση μέτρησης Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου ( Ολικού PSA) σε μονάδες του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
Από το σύνολο των εξεταζομένων 416 άνδρες, ποσοστό δηλαδή 5,5% παρουσίασαν συγκριτικά αυξημένες τιμές της εξέτασης Ολικού PSA. Στη συνέχεια οι εξεταζόμενοι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για την ανάγκη δευτερογενούς κλινικού ελέγχου και τους προσφέρθηκε δωρεάν και χωρίς πρόσθετη αιμοληψία, η εξέταση του Ελεύθερου κλάσματος του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (Free PSA), κατόπιν σύστασης του ουρολόγου τους.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Γιώργος Πατούλης τονίζει την ωφέλεια του προσυμπτωματικού ελέγχου για πληθώρα νόσων και μάλιστα σοβαρών για την υγεία, καθώς με την πρώιμη διάγνωση επιτυγχάνεται η πλήρης ίαση ή τουλάχιστον επιμηκύνεται σημαντικά η ζωή των ασθενών. ”Για το λόγο αυτό, προσθέτει ο κ. Πατούλης το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι σταθερά προσανατολισμένο στην κατεύθυνση αυτή, προσφέροντας μέσα από μία σειρά δράσεων και ενεργειών τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν και να πραγματοποιήσουν δωρεά προληπτικές εξετάσεις. Ειδικά στον Καρκίνο του Προστάτη η έγκαιρη διάγνωση μπορεί πραγματικά να σώσει τη ζωή του ασθενούς.
Σήμερα ο καρκίνος του προστάτη συνιστά το συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες άνω των 50 ετών, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μόνο στην Ευρώπη είναι υπεύθυνος για το 9% των θανάτων από καρκίνο.