Με βαθιά αισθήματα χαράς, σεβασμού και αγάπης και απόδοση τιμών, το Μαρούσι υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ενώ αποδίδει την τιμητική διάκριση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη.
|download file .jpg 94 KB|Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, κατά την προσφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
|download file .jpg 125 KB|Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στην τελετή Ανακήρυξης του κ.κ. Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Δημότη της πόλης.
|download file .jpg 126 KB|Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, προσφέρει το Χρυσό Κλειδί της πόλης στο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ‘Τιμής Ένεκεν και Αγάπης και Σεβασμού Μεγίστου’.
|download file .jpg 94 KB|


 
|download file .jpg 91 KB||download file .jpg 86 KB|
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ προσφέρει αναμνηστικό δώρο στο Δήμαρχο Αμαρουσίου. Ανταποδίδοντας του προσέφερε ένα κεραμικό αγγείο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: ‘Στον συνδημότη μας από την Κεραμούπολη που λέγεται Μαρούσι’.


Ο π. Πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Κύριλλος, και άλλοι Ιεράρχες στην τελετή Ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Δημότη Αμαρουσίου.
|download file .jpg 121 KB|Κατά την υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη, από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου παρουσία πλήθους πιστών.
|download file .jpg 150 KB|Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την υποδοχή από το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, εκ μέρους όλων των Μαρουσιωτών στην είσοδο του Δημαρχείου.
|download file .jpg 105 KB|Πλήθος Μαρουσιωτών έδωσε το ‘παρών’ στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στην πόλη.
|download file .jpg 189 KB|Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ενώ καλωσορίζει την είσοδο του Δημαρχείου τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.κ. Βαρθολομαίο.
|download file .jpg 99 KB|Κατά την πομπή από τη Μητρόπολη προς το Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο μαζί με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλο, και άλλους Ιεράρχες.
|download file .jpg 132 KB|Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας χοροστατεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου.
|download file .jpg 147 KB|


 


Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Αμαρουσίου σε πανηγυρική τελετή στο Δημαρχείο


Την ύψιστη τιμή, το Χρυσό Κλειδί της πόλης απένειμε στον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης


Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα έγινε η Ανακήρυξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Δημότη Αμαρουσίου και του απενεμήθη η ύψιστη τιμή, το Χρυσό Κλειδί της πόλης, από το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του, την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011, παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.


Η Ανακήρυξη του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε Επίτιμο Δημότη της πόλης είναι η ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και έπαινος για το πολυσήμαντο και αναγνωρισμένο παγκοσμίως έργο του, τον άοκνο αγώνα του για αρμονική και ειρηνική πανανθρώπινη συνύπαρξη, τη διαφύλαξη της Ορθόδοξης παράδοσης και την προάσπιση της απανταχού Ομογένειας, την περιβαλλοντική του ευαισθησία και τους αγώνες του για την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Στην ειδική τελετή για την Ανακήρυξη στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, ο κ. Πατούλης κατά την προσφώνησή του προς τον Παναγιώτατο, σημείωσε: ‘η παρουσία σας αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο για όλους τους Έλληνες, μας δίνει δύναμη και ελπίδα. Γνωρίζετε καλά ότι η κοινωνία μας βρίσκεται σε σύγχυση, αφού βιώνει έντονα το αίσθημα της ανασφάλειας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η Ορθόδοξη Εκκλησία όμως έχει τη δύναμη να προσφέρει διέξοδο. Προσβλέπουμε σε σας και στην Ορθοδοξία, ως σταθερά βάθρα από όπου αντλούμε αισιοδοξία και δύναμη αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και έχω τη βεβαιότητα ότι η παρουσία σας σήμερα εδώ δεν είναι μόνο έντονα συγκινησιακή, αλλά θα αποβεί δημιουργική και γόνιμη για όλους‘.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα εκπροσωπώντας το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και τους  όλους τους συμπολίτες μου, να ανακηρύσσω την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, Κορυφαίο Πνευματικό και Θρησκευτικό Ηγέτη, Προκαθήμενο των Αγιοτάτων Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ της πόλης του Αμαρουσίου‘ υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Πατούλης.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την αντιφώνησή του εξέφρασε τη χαρά και τη βαθύτατη  συγκίνηση του για τη τιμή αυτή, αναφέροντας: ‘O Δῆμος κατὰ ταῦτα Ἀμαρουσίου, τὸ παλαιὸν Ἄθμονον, καὶ οἱ Μαρουσιῶται, ἄρχοντες καὶ ἀρχόμενοι, κλῆρος καὶ λαός, εἴχατε καὶ ἔχετε πάντοτε τὴν θέσιν σας εἰς τὴν καρδίαν ἡμῶν, θέσιν ἀγάπης ἐκτενοῦς καὶ τιμῆς. Ἀντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ὅτι χαρὰ πολλὴ καὶ συγκίνησις μυστικὴ καὶ βαθυτάτη πληροῦν τὴν ψυχὴν τοῦ ὁμιλοῦντος, εὑρισκομένου ἐν τῷ ἐπισήμῳ οἴκῳ τῆς «Ἐκκλησίας τοῦ Δήμου» τοῦ Ἀμαρουσίου, ἐν μέσῳ τῶν λαοπροβλήτων ἀξίων Δημοτικῶν ἀρχόντων, καὶ πληροφορου-μένου τὴν εὐμενῆ ὅσον καὶ εὐλαβῆ ὑπὲρ αὐτοῦ ἀπόφασιν τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου’.


Θερμῶς εὐχαριστοῦμεν, ἀγαπητοί, διὰ τὴν προσγινομένην εἰς τὴν ἡμετέραν Μετριότητα τιμήν. Τὴν ἐπιγράφομεν ἐξ ὁλοκλήρου εἰς τὴν μαρτυρικὴν Μητέρα Ἐκκλησίαν τῆς Κωνσταντινουπόλεως καὶ τὸν ὅν ἠλεήθημεν παρὰ Θεοῦ νὰ διακονῶμεν ἅγιον Ἀποστολικὸν καὶ Πατριαρχικὸν Οἰκουμενικὸν ἡμῶν Θρόνον. Ὅταν ἔρχεσθε εἰς τὴν Κωνσταντινούπολιν –καὶ εὐχόμεθα νὰ ἔρχεσθε συχνά!- ὁ συνδημότης σας Πατριάρχης θὰ σᾶς ἀναμένῃ πάντοτε μὲ χαρὰν εἰς τὸ παμφαὲς Φανάριον διὰ νὰ πληροφορῆται τὰ τῆς προόδου τοῦ Ἀμαρουσίου καὶ τῆς κατὰ Θεὸν αὐξήσεως τῶν Μαρουσιωτῶν. Εἴθε ὁ Ὕψιστος νὰ εὐλογῇ καὶ νὰ προστατεύῃ ἀδιαλείπτως τὸν Δῆμον μας, νὰ φωτίζῃ, νὰ στηρίζῃ καὶ νὰ παρηγορῇ εἰς τὰς δυσκολίας των ὅλους τοὺς δημότας καὶ νὰ καταγράψῃ πάντων τὰ ὀνόματα ἐν Βίβλῳ Ζωῆς’ σημείωσε ο Παναγιώτατος.      
        
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, ανέγνωσε την απόφαση Ανακήρυξης. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αμαρουσίου επέδωσε την Τιμητική Διάκριση στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του προσέφερε ‘Τιμής Ένεκεν και Αγάπης και Σεβασμού Μεγίστου’ το Χρυσό Κλειδί της πόλης.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε αναμνηστικό δώρο στο Δήμαρχο Αμαρουσίου, ο οποίος προσφέροντάς του ένα κεραμικό αγγείο, σημείωσε χαρακτηριστικά: ‘Στον συνδημότη μας, από την Κεραμούπολη που λέγεται Μαρούσι‘.


Στην τελετή παρέστησαν τα μέλη της Συνοδείας του Πατριάρχη, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Περγάμου κ.κ. Ιωάννης, Ίμβρου και Τενέδου κ.κ. Κύριλλος, ο υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. κ.κ. Ιωακείμ Μπίλλης, ο Μ. Ιεροκήρυκας κ.κ. Βησσαρίων.  
Επίσης, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ.κ. Κύριλλου, Σάμου κ.κ. Ευσέβιος, Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρας, οι Πανασιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Μάρκος Βασιλάκης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Νικόλαος Τζίβας, Γρηγόριος Λιέπουρης, Δωρόθεος Κιούσης, Πατρίκιος Καλεώδης και Αλέξιος Μπουρλής.


Παραβρέθηκαν, επίσης, ο π. Πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Κώστας Γείτονας, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αττικής Κωνσταντίνος Μανιάτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Καστρινάκης, οι Δήμαρχοι των όμορων Δήμων και ο π. Δήμαρχος Αμαρουσίου Χρήστος Βλάχος, καθώς και εκπρόσωποι των Αστυνομικών Αρχών, μέλη της Διοίκησης του Δήμου και Δημοτικοί Σύμβουλοι Αμαρουσίου.                             


Υποδοχή Οικουμενικού Πατριάρχη στο Δημαρχείο της πόλης


Της τελετής Ανακήρυξης προηγήθηκε η υποδοχή του Παναγιώτατου Πατριάρχη στην είσοδο του Δημαρχείου. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, εκ μέρους όλων των Μαρουσιωτών, καλωσόρισε τον κ.κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της Συνοδείας του.
‘Ο λαός του Αμαρουσίου και εγώ προσωπικά σας υποδεχόμαστε μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου. Η χαρά μας αποδεικνύεται έμπρακτα και από τη συμμετοχή του Μαρουσιώτικου λαού. Έχουμε εκτίμηση και θαυμασμό για όσα κάνετε και δεόμαστε στο Θεό να φέρεται σε πέρας κάθε αντίξοη περίσταση που συναντάτε. Σας ευχαριστούμε και σας παρακαλούμε να ευλογήσετε το Χριστεπώνυμο πλήθος που βρίσκεται εδώ και λαμπρύνετε με τη δική σας παρουσία’ υπογράμμισε ο κ. Δήμαρχος.            
Την Α.Θ.Π. υποδέχτηκαν επίσης σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και φορέων της πόλης, καθώς και πλήθος πιστών που είχαν συρρεύσει για να τον τιμήσουν.


Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου. Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε στον Ιερό Ναό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος. Επίσης παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σάμου κ.κ. Ευσέβιος, Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρας και μέλη του Ιερού Κλήρου.


Στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Πανορθόδοξη ενότητα αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Κύριλλος και ζήτησε την ευλογία του ιδιαίτερα σήμερα που η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθύτατη κρίση. Ευχαριστώντας τον Παναγιώτατο του προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο ένα Σταυρό ευλογίας.
Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι η Εκκλησία κάλεσε τον Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο να αναλάβει τη διαποίμανση της νεοσύσταστης Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού σε μια δύσκολη στιγμή εμπιστευόμενη τις ικανότητές του και του ευχήθηκε να απολαμβάνει πάντοτε της τιμής και της αγάπης του ποιμνίου του.


Ο Παναγιώτατος προσέφερε στο Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο ένα ʼγιο Δισκοπότηρο. 
Στη συνέχεια ανεγνώσθη η επίσημη Συνοδική Πράξη Αγιοκατάταξης του Οσίου Εφραίμ του Νέου.   


Με τη λήξη της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Αμαρουσίου και μεγαλειώδη πομπή, μετέβη πεζή στο Δημαρχείο για την τελετή Ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη Αμαρουσίου.


Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το ψήφισμα.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗΝ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (πατήστε εδώ)


ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΑΥΤΟΥ ΕΙΣ ΕΠΙΤΙΜΟΝ ΔΗΜΟΤΗΝ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (πατήστε εδώ)


ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΝ ΕΙΣ ΤΟΝ Ι. Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (πατήστε εδώ)ΠΡΟΠΟΣΙΣ ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΝΤΙΜ. κ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (πατήστε εδώ)

Μετάβαση στο περιεχόμενο