Με την υποστήριξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, αναπαλαιώθηκε και συντηρήθηκε το Ιστορικό Αρχείο του 1ου Λυκείου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του 1ου Λυκείου Αμαρουσίου για την αναπαλαίωση και συντήρηση του Ιστορικού Αρχείου του σχολείου, παρουσία Δημοτικών Συμβούλων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, γονέων και φίλων.
|download file .jpg 96Kb|


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης με τη Διευθύντρια του 1ου Λυκείου Αμαρουσίου Μαριάννα Μήλλα, κόβουν συμβολικά την κορδέλα της βιβλιοθήκης με το σπάνιο αρχειακό υλικό που αναπαλαιώθηκε και συντηρήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου.
|download file .jpg 54Kb|


|download file .jpg 87Kb|

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, με τη σύζυγο του Μαρίνα Σταυράκη, τον πατέρα Ιάκωβο, τη Διευθύντρια του Σχολείου Μαριάννα Μήλλα, το Ειδικό Γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Μπάρλα, Δημοτικούς Συμβούλους και εκπαιδευτικούς αναβιώνουν ιστορικά γεγονότα της πόλης μέσα από τις σελίδες του Ιστορικού Αρχείου του 1ου Λυκείου Αμαρουσίου.


|download file .jpg 84Kb|


Ένας θησαυρός, με σπάνιο αρχειακό υλικό που φωτίζει  και αναδεικνύει την ιστορία της πόλης, σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές


Ένα έργο ανεκτίμητης ιστορικής αξίας για την πόλη του Αμαρουσίου, σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αναπαλαιώθηκε και συντηρήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου.

Πρόκειται για το  Ιστορικό Αρχείο του  1ου  Λυκείου Αμαρουσίου, το οποίο χρονολογείται από το 1890 και περιλαμβάνει ένα σπάνιο αρχειακό υλικό για την ιστορία της πόλης. Ένας θησαυρός γνώσεων που όμως η φθορά του χρόνου, καθιστούσε ακατάλληλη την οποιαδήποτε χρησιμοποίησή του.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα ζητήματα που συντηρούν και αναδεικνύουν την ιστορική και πολιτιστική παράδοση της πόλης, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου να στηρίξει ο Δήμος Αμαρουσίου την προσπάθεια αναπαλαίωσης και συντήρησης αυτού του αρχείου.

Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Λύκειο Αμαρουσίου, με την ευκαιρία της αναπαλαίωσης και συντήρησης του ιστορικού αρχείου ο κ. Πατούλης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Αντιλαμβανόμενοι από την πρώτη στιγμή την ανάγκη η αδιάσειστη αυτή πηγή για την ιστορία της πόλης μας να διατηρηθεί αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουν οι πολίτες του Αμαρουσίου πρόσβαση σε πλήθος ιστορικών, κοινωνικών και λαογραφικών στοιχείων για το Μαρούσι, που είναι σε άριστη κατάσταση.

Να έχουν στη διάθεσή τους ένα πλούσιο αρχείο που περιλαμβάνει από το 1890 έως σήμερα, μαθητολόγια όλων των προηγούμενων περιόδων, επίθετα που έχουν εκλείψει, επαγγέλματα που δεν ασκούνται πλέον, μικρά ονόματα που δεν συνηθίζονται πια, τρόπους αξιολόγησης και επιβολής ποινών, γενεαλογικά δέντρα κ.α. Να έχουν στα χέριά τους ένα έργο εξαιρετικά πολύτιμο και χρήσιμο και για τις μέλλουσες γενιές.»

Παράλληλα ο κ. Πατούλης εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια αφενός μεν σε όλους όσους συνέβαλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στη διατήρηση αυτού του αρχείου και αφετέρου σε όσους εργάστηκαν για την αναπαλαίωση και συντήρησή του, στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου για τις επίμονες προσπάθειές της όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και στο τμήμα συντηρήσεων Έργων Τέχνης, του Τ.Ε.Ι. Βιβλιοθηκονομίας που εργάστηκαν με μεθοδικότητα και συνέπεια.

Αξιοσημείωτο να αναφερθεί είναι ότι το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου είναι το παλαιότερο οργανωμένο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διέθετε η περιοχή των Βορείων Προαστείων και κάλυπτε τις ανάγκες εκπαίδευσης των κατοίκων μιας ευρύτερης περιοχής που εκτείνετο ακόμη και πέραν της Δροσιάς. Ένα ιστορικό σχολείο άριστα διατηρημένο που εδώ και περίπου έναν αιώνα έχει φιλοξενήσει χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο