Με τη στήριξη όλων των εργαζομένων αλλά και των δημοτικών παρατάξεων, θα διεκδικήσουμε ενωμένοι την ανανέωση των συμβάσεων που έληξαν

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή την προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή για την ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων του Δήμου  Αμαρουσίου, που έληξαν στις 31.12.2010, έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου αναγνωρίζει στην πράξη την προσφορά των εργαζομένων και τη συμβολή τους στην προσπάθεια να είναι η πόλη μας όμορφη, λειτουργική και ανθρώπινη. Και είναι θετικό ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της Διοίκησης να δώσει λύσεις στα εργασιακά ζητήματα που απασχολούσαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εργαζόμενους.

Από τις αρχές του 2007 δρομολογήθηκαν οι προσωπικές ενέργειες του Δημάρχου Γ. Πατούλη, με τις οποίες μπήκε τέλος στην εργασιακή ομηρία πολλών ετών και δόθηκε μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα 270 εργαζομένων του Οργανισμού Εργασίας. Στους οποίους αναγνωρίστηκαν δικαιώματα εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις, με νομοθετική ρύθμιση, που επίμονα διεκδίκησε και πέτυχε η Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη Κυβέρνηση.  Είμαστε ο μοναδικός Δήμος που πέτυχε μια τόσο ευνοϊκή ρύθμιση από την Πολιτεία, αναγνωρίζοντας για τους εργαζόμενούς του δικαιώματα που τους εξασφαλίζουν σε σταθερή βάση, μόνιμη δουλειά και εισόδημα, σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας.

Επίσης, η σημερινή Διοίκηση ήταν αυτή που έδωσε μάχη ώστε να διασφαλιστεί μια για πάντα το εργασιακό μέλλον όσων κρίθηκαν υπεράριθμοι. Στην κατεύθυνση αυτή, μετά από επίπονες και χρονοβόρες προσπάθειες, 114 εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Αμαρουσίου (Δ.Ε.Α.Δ.Α) που είχαν κατοχυρώσει εργασιακά δικαιώματα μέχρι τις 31/12/2005, μετακινήθηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου που ορίστηκαν με ΦΕΚ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Δημοτική Αρχή διασφάλισε και για αυτούς το δικαίωμα της μονιμότητας.

Στην πράξη η Δημοτική Αρχή έχει στηρίξει τους εργαζόμενους του Δήμου Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της. Και θα συνεχίσει και στο μέλλον να τους στηρίζει, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου η κεντρική εξουσία αποφάσισε να μην επιτρέψει την ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων του Δήμου, που έληξαν στις 31.12.2010.

Ήδη ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης με σειρά επιστολών του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση έχει επανειλημμένα εκφράσει την αγωνία του για το γεγονός ότι εξαιτίας αυτής του της απόφασης, από 1.1.2011 τίθεται σε κίνδυνο τόσο η απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού των ΟΤΑ, όσο και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο κ. Πατούλης, μάλιστα, έχει ζητήσει από τον Υπουργό να διερευνήσει τη δυνατότητα προσωρινής παράτασης για το έτος 2011 των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, των συμβάσεων μίσθωσης έργου και των συμβάσεων έργου των εργαζομένων στα ΚΕΠ. Ενώ με δική του πρωτοβουλία και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου είχε εξαρχής και εγκαίρως εκφράσει την αντίθεσή του στα όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης» για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ.

Μέχρι σήμερα δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει απαντήσει στις επιστολές του Δημάρχου Αμαρουσίου, ενώ πρέπει να ξεκαθαριστεί πως το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων που έληξαν εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Χωρίς σχετική εγκύκλιο από το Υπουργείο που να αποσαφηνίζει το τοπίο, ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει προς το παρόν τη νομική δυνατότητα να προχωρήσει σε ανανέωση των συμβάσεων που έληξαν, διότι ακόμη κι αν το έκανε, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν αφού η πληρωμή τους θα προσέκρουε στον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου είναι, στο μέτρο του δυνατού, να κλιμακώσει τον αγώνα της και το προσεχές διάστημα να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση προς το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και να θέσει το ζήτημα στα συνδικαλιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, ώστε να επιτραπεί άμεσα η ανανέωση των συμβάσεων. Αφενός για να μην χαθούν θέσεις εργασίας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κι αφετέρου για να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που τους μεταφέρθηκαν λόγω του Καλλικράτη και να προσφέρουν και στο μέλλον ποιοτικές υπηρεσίες.

Στον αγώνα που θα δώσουμε για να διασφαλίσουμε τη δουλειά και το εισόδημα των εργαζόμενων μας των οποίων έληξαν οι συμβάσεις, αλλά και για να εξακολουθήσουμε και στο μέλλον να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, καλούμε κοντά μας όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Αμαρουσίου αλλά και τις δημοτικές παρατάξεις.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε και στο μέλλον να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε πολλά, προς όφελος της πόλης και των εργαζομένων μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο