Με συγκίνηση το Μαρούσι αποχαιρετά την Τετάρτη τον Ευγένιο Σπαθάρη.

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 12KB|


Το Μαρούσι και όλη η Ελλάδα αποχαιρετά το απόγευμα της Τετάρτης τον μεγάλο δάσκαλο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, τον λαϊκό μας καλλιτέχνη  Ευγένιο Σπαθάρη.


Την Τετάρτη στις 10:00 π.μ η σορός του εκλιπόντος θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Σπαθάρειο Μουσείο Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας & Δ. Ράλλη- Πλατεία Κασταλίας).


Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 04:00 το απόγευμα στην Μητρόπολη  Αμαρουσίου ( Κοιμήσεως Θεοτόκου & Μητροπόλεως ).
Ο μεγάλος αυθεντικός δημιουργός μας θα κηδευτεί στο κοιμητήριο Αμαρουσίου με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ο Δήμος Αμαρουσίου παραχωρεί στην οικογένειά του την τελευταία κατοικία του εκλιπόντος, δίπλα στον μεγάλο Έλληνα Μαραθωνοδρόμο τον Σπύρο Λούη, τιμής ένεκεν για την μακρόχρονη προσφορά του στον πολιτισμό και την λαϊκή μας παράδοση.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης σημειώνει:
« Ο Δήμος Αμαρουσίου με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη θα αποδώσει όλες τις τιμές που αρμόζουν στον Ευγένιο Σπαθάρη για την πολύπλευρη προσφορά του στην διατήρηση και ανάδειξη του λαϊκού μας πολιτισμού.
Με σειρά  εκδηλώσεων θα κρατήσουμε ζωντανή την τέχνη που με μεράκι υπηρέτησε ο Ευγένιος Σπαθάρης και κατάφερε να την κάνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει την αναπαλαίωση του διατηρητέου στην πλατεία Ηρώων, ιδιοκτησίας του Δήμου Αμαρουσίου, για τη δημιουργία μόνιμης στέγης του Σπαθάρειου Μουσείου Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, όπως άλλωστε είχα υποσχεθεί στον λαϊκό μας δημιουργό. Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου είναι η παρακαταθήκη του Ευγένιου Σπαθάρη στις επόμενες  γενιές.»  
       
O Ευγένιος Σπαθάρης, ο λαϊκός καλλιτέχνης με το δυναμικό πνεύμα, ο γνήσιος εμψυχωτής ενός λαϊκού ήρωα, ο ζωγράφος με την πλούσια χρωματική ζωντάνια, ο αληθινός εκφραστής της ελληνικής παράδοσης, μα, πάνω απ’ όλα, η προσωποποίηση της ανθρωπιάς και της απλότητας, έφυγε το Σάββατο το απόγευμα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.  


Γεννήθηκε στην Κηφισιά, το 1924, μέσα στην τέχνη του πατέρα του, Σωτήρη, την οποία λάτρεψε. Από μικρός έδειχνε ότι ήταν ένα ανήσυχο, ερευνητικό πνεύμα αλλά και ένα πολύπλευρο ταλέντο
 Όταν οι άσχημες συνθήκες της γερμανικής κατοχής ήταν πλέον βέβαιο ότι δεν θα του επέτρεπαν να ακολουθήσει τον τομέα της αρχιτεκτονικής, που επίσης αγαπούσε, αφιερώθηκε με ιδιαίτερο ζήλο στο θέατρο σκιών.
Στόχος του ήταν να ανεβάσει πολύ ψηλά τον Καραγκιόζη, τόσο σαν σημαντικό ελληνικό και παραδοσιακό θέαμα όσο και σαν εξαιρετικό είδος τέχνης και τεχνικής. Έτσι, ο Καραγκιόζης σταματά να μας παρακολουθεί και να μας διασκεδάζει μόνο από τον μπερντέ του: εμψυχώνεται, εκσυγχρονίζεται, εμφανίζεται σε όλον τον κόσμο, γίνεται τραγούδι και στο τέλος, αποκτά ‘ένα κεραμίδι’ ( στο Σπαθαρείο Μουσείο Σκιών Δήμου Αμαρουσίου) για να ξαποσταίνει που και που. Όλα αυτά κατάφερε να πραγματοποιήσει ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο δάσκαλος του ελληνικού θεάτρου σκιών, όπως τον αποκαλούν και το πέτυχε με τέτοια προσοχή και ευλάβεια απέναντι στην τέχνη, που ο ήρωας μας δεν έχασε ούτε την ελληνικότητα του, αλλά ούτε την γνήσια λαϊκότητα που εκπροσωπεί.

           


Μετάβαση στο περιεχόμενο