Με νέες μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου των Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» συνεχίστηκε και φέτος το πρόγραμμα του Δημοτικού Πολυιατρείου Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ

Print Friendly, PDF & EmailΣτιγμιότυπο από τις μετρήσεις οστικής μάζας παρόντων του δημοτικού συμβούλου ορθοπεδικού χειρουργού Α. Παρτσινέβελου, της υπεύθυνης των προγραμμάτων πρόληψης του Δημοτικού Πολυιατρείου Κ. Σεβαστή, της βρεφοκόμου Κ. Μπατιλίδου, του προέδρου του συλλόγου «Νίκος Καπετανίδης» Δ. Κοσμίδη, και πολιτών.


 


Μετρήσεις οστικής πυκνότητας και εκτίμησης καταγματικού κινδύνου σε πλήθος πολιτών και μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου των Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» πραγματοποίησε για τρίτη συνεχή χρονιά ομάδα εθελοντών του Δημοτικού Πολυιατρείου Αμαρουσίου στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, και σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας.


Στόχος των νέων μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολίτες που προσήλθαν στα γραφεία του συλλόγου, ήταν η επανεκτίμηση της κατάστασης όσων είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα παλαιότερα, και ταυτόχρονα η ευαισθητοποίηση και άλλων συμπολιτών μας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ (Body Mass Index) με μέτρηση του ύψους και του βάρους, λήψη και καταγραφή λεπτομερούς ιστορικού παθήσεων και προδιαθεσικών παραγόντων για οστεοπόρωση του ασθενή, μέτρηση οστικής πυκνότητας, εκτίμηση των αποτελεσμάτων και θεραπευτικές συμβουλές.


Η κλινική εκτίμηση των ασθενών και των εξετάσεων, έγινε από τον χειρουργό ορθοπεδικό με εξειδίκευση στην οστεοπόρωση, δημοτικό σύμβουλο και υπεύθυνο του Πολυιατρείου  Αντώνη Παρτσινέβελο, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμόρφωση ασθενών στη θεραπεία που τους είχε υποδειχθεί σε παλαιότερη εξέταση αλλά και για την αθρόα προσέλευση πολιτών για να πραγματοποιήσουν μέτρηση για πρώτη φορά.


Τις μετρήσεις εκτέλεσε η υπεύθυνη των προγραμμάτων πρόληψης του Δημοτικού Πολυιατρείου Καίτη Σεβαστή, σε συνεργασία με τη βρεφοκόμο από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Κατερίνα Μπατιλίδου.


Αναφορικά με την επανάληψη του προγράμματος στα μέλη του συλλόγου «Νίκος Καπετανίδης» ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, δήλωσε: «εάν κρίνουμε από τη θερμή ανταπόκριση των συμπολιτών μας, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι η προσπάθεια μας για ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του πληθυσμού αναφορικά με τη σπουδαιότητα της πρόληψης στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και τον κίνδυνο κατάγματος, πιάνει τόπο. Η συνεργασία με τους συλλόγους της πόλης μας είναι πολύτιμη στο σημείο ότι μας επιτρέπει να πάμε εμείς κοντά στους πολίτες προσεγγίζοντας με ακόμη μεγαλύτερη αμεσότητα θέματα πρόληψης και διατήρησης της Υγείας. Μία διαδικασία που με τα νέα δεδομένα ζωής και με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει βρεθεί εκτός ασφάλισης, αποκτά ακόμη πιο βαρύνουσα σημασία».


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο